Meny

Nesten 440 ungarere stemte i Oslo i ungarsk parlamentsvalg

UNGARSK SVAR: Ambassadør Anna Mária Sikó snakker for første gang ut om kritikken mot valget i Ungarn. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter
Interessen var stor og kritikken heftig mot Orbán-regjeringen som vant to tredels flertall i søndagens valg. Ambassadør Anna Mária Sikó avviser at folket ble lurt.

FNs menneskerettighetssjef, Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE), kommentatorer og et samlet internasjonalt pressekorps har alle anklaget statsminister Viktor Orbáns regjeringsparti for å ha manipulert valgkampen i Ungarn, som i parlamentsvalget 8. april førte til brakseier for Fidesz og dets kristeligdemokratiske partner KDNP.

Her hjemme skrev Norsk Telegrambyrå at Orbán fronter rasisme, ekstremisme og antisemittisme.

Men det hele endte med at Orbáns parti Fidesz sammen med alliansepartneren, KDNP, ligger an til å få 68 prosent av setene i parlamentet.

Oppslutningen gjør at de dermed på egenhånd kan endre ungarsk grunnlov om de vil. Og det vil de. En lov om frivillige organisasjoner støttet fra utlandet, er på trappene.

Et lite drypp fra Norge

– Mitt budskap til internasjonale media er: Hvis alle hele tiden skriver det samme og siterer hverandre, tror du det til slutt. Og så blir du overrasket over hva befolkningen tenker, sier Ungarns ambassadør til Norge, Anna Mária Sikó, til ABC Nyheter idet flesteparten av stemmene er talt opp.

Fortsatt jobbes det med stemmesedlene fra utenlandske stasjoner, som ambassaden i Oslo.

Der hadde 440 ungarske statsborgere registrert seg, og flertallet brukte stemmeretten, får ABC Nyheter opplyst.

Ville ha en anstendig regjering

Trass i mange kritiske artikler og debattmøter i forbindelse med det ungarske valget, har ikke ambassadøren mottatt en eneste forespørsel fra norske medier om å gi et tilsvar til kritikken, som hun avviser.

Men hennes forgjenger som ambassadør i Oslo, Géza Jeszenszky, som for øvrig var første utenriksminister etter frie valg da Sovjet-blokken ramlet sammen i 1989, er nå en besk motvekt på hjemmebane i Ungarn, mot det Sikó forfekter.

– Den nåværende regjeringen misliker velgerne, sprer løgner, som på alvorlig vis villeder både landet og samfunnet. Derfor oppfordrer jeg landsmenn mine til å stemme mot Fidesz, sa han til media før valget.

– Det er behov for en bedre, anstendig regjering som virkelig tjener nasjonens interesser, fortsatte han.

– Siden vi har media- og meningsfrihet, kommer hans meninger fram. To tredeler av det ungarske folk deler ikke dem, repliserer Sikó.

Les også:  Nå koker det rundt Viktor Orbán i EU

Enighet om stygg valgkamp

OSSE slår fast av valget ble korrekt avholdt, men at valgkampen var problemet. Organisasjonen mener regjeringen kontrollerer en overveldende del av media og at hatefull propaganda, fra begge sider, fungerte negativt.

Det siste er Sikó enig i.

– Dette var en av de verste valgkampene. Begge sider tenkte sorthvitt og sa det ville være verdens ende hvis de andre vinner. Det var mange personangrep.

Men at media er så ensrettet som kritikerne hevder, avviser hun, og legger fram leser- og seertall for papiraviser, nettmedier og TV.

På avisfronten sier ambassadøren at to nasjonale aviser tilhører Orbán-fløyen, en venstresiden og en Jobbik-sfæren. Men sistnevnte blir, som ABC Nyheter meldte, nedlagt med siste nummer onsdag.

Les:   Ny avis nedlegges på én dags varsel i Ungarn

Regjeringens og partiets politikk er ett

På nyhetsfronten viser Sikó til at den desidert mest sette TV-stasjonen, tyske RTLs ungarske utgave, har nesten tre ganger så mange seere som en viktig regjeringkanal, MTV.

Blant nettmediene slår ambassadøren fast at ulike opposisjonelle retninger har et stort overtak.

– OSSE anklager også regjeringen for å bruke statlige midler til propaganda for regjeringspartiet?

– Husk at regjeringen er en ettpartiregjering, ikke en koalisjon.  Grunnen til det, er at det er hva folket har besluttet i valg, nå tre ganger på rad. Når du snakker som en regjering, sier du ikke noe annet enn du mener som et partileder. Det er populisme å kritisere dette, mener Anna Mária Sikó.

Les også:   EU-parlamentet trykker på «atom-knapp» mot Ungarn

Nå kommer Soros-loven

Etter brakseieren frykter mange nå at regjeringen vil stramme inn spillerommet for frivillige organisasjoner.

Og ambassadør Sikó bekrefter at et lovverk kalt «Soros-loven» ligger klar til vedtak.

Navnet henspeiler på den ungarskfødte amerikanske spekulanten og filantropen Georg Soros, som gjennom sin organisasjon Open Society sponser mange organisasjoner med formål han støtter.

Regjeringstalsmannen Zoltán Kovács går så langt på nettstedet Index, som å si at organisasjoner som blander seg inn i politikk, bør stenges. 

– Hvis du er involvert politisk, får du velge å opptre som et parti som er en del av det politiske systemet, i stedet for å påberope deg å være en frivillig organisasjon, sier Sikó til det.

– Noen organisasjoner hevder de er nøytrale, men opptrer politisk, legger hun til.

Les også:   Ungarsk lov vekker bekymring i Norge

Problemet med frivillige organisasjoner

– I Norge og mange andre land anses det ikke som et problem, snarere tvert imot en fordel for demokratiet at organisasjoner blander seg inn i politiske saker.

– Problemet er når organisasjoner blir partipolitiske aktører. Da bør de opptre som politiske partier. Vi har 60.000 frivillige organisasjoner, bare 20-30 av dem er problematiske, sier Sikó og legger til:

– I Ungarn kjemper disse organisasjonene bare mot Fidesz. I 2006 skjøt politiet på demonstranter på 50-årsdagen for Ungarns opprør mot Sovjet i 1956. Da var det sosialistregjering. Ingen meldte dem til Strasbourg.

– Forskjellen på de problematiske, utenlandsfinansierte organisasjonene i Ungarn og frivillige organisasjoner i Norge, er at her vil frivillige organisasjoner demonstrere for sin sak uansett regjering.

Les også:   Justisminister Trócsányi: – At det i det hele tatt finnes et Ungarn, er et under

Krav om åpenhet om Soros-penger

Soros-loven vil ifølge ambassadøren innebære at organisasjoner som får en betydelig del av sine inntekter fra utlandet, må registrere det og offentliggjøre sine inntektskilder.

– Hvis du anser det som negativt av din finansiering bli kjent, hva er da dine verdier? spør Sikó retorisk.

I Ungarn har imidlertid regjeringens store kampanjer mot Georg Soros ført til at det trolig er svært stigmatiserende blant mange å bli forbundet med Soros, som regjeringen mener blander seg inn i nasjonal politikk på utilbørlig vis ved hjelp av sin enorme formue.

Vi forventer migrasjonsspørsmålet å fortsette, og at presset på Orban vil styrke. Fordi Orban er så fokusert på dette punktet, er det stor interesse for ungarsk valg.

Populært