Meny

Ny avis nedlegges på én dags varsel i Ungarn

SISTE UTGAVE: 80 år etter opprettelsen, kommer den opposisjonelle avisa Magyar Nemzet (Ungarsk nasjon) ut med sitt siste nummer onsdag - kunngjorde eierne tirsdag. Foto: Faksimile Magyar Nemzet
Tirsdag kom sjokkmeldingen om at den tradisjonsrike avisa Magyar Nemzet nedlegges tre dager etter parlamentsvalget i Ungarn.

Spekulasjonene går om de politiske motivene som kan ligge bak, slik de gjorde da den fordums stor-avisa Népszabadság ble nedlagt på én dags varsel i 2016.

Népszabadság var opprinnelig Kommunistpartiets avis, men ble etter systemskiftet solgt til det tyske Springer-konsernet, som videresolgte sin eierandel til et østerriksk medieselskap.

Begrunnelsen eierne kom med den gangen, var store underskudd som følge av bittelite opplag.

Men kritikerne hevdet at beslutningen kom fordi avisa kort før avdekket hvordan en av statsminister Orbáns nærmeste reiste på luksusferie per helikopter på statens regning, med familien. Det ble hevdet at eieren var en venn av statsministeren og nedla avisen på oppfordring.

I sin korte kunngjøring tirsdag skriver utgiveren av Magyar Nemzet at nedleggingen skyldes økonomien.

Avisa har et opplag på 25.194 i et land med 10 millioner innbyggere, viser offisiell statistikk ABC Nyheter har fått innsyn i.

Samtlige regionaviser er Fidesz-vennlige.

Magyar Nemzet eies av millionæren Lajos Simicska, som opprinnelig var nært alliert med Viktor Orbán. De to røk uklar, og Simicska har den siste tida gitt varm støtte til ytre høyre-partiet Jobbik, som ble nest største parti med ca. 20 prosents oppslutning ved valget.

Ifølge assisterende redaktør Zsombor György er dette første holdeplass på veien til det totalt utbygde Fidesz-systemet i Ungarn, skriver en av landets største ukemagasiner, det regjeringskritiske HVG.

Det er imidlertid håp om at andre investorer kan kjøpe rettighetene og starte opp igjen. Blant dem som blir nevnt som aktuelle, er en annen rikmann, Péter Ungár, som er knyttet til det grønne partiet LMP.

Populært