Meny

Grande: Venstre skapt for å være i regjering

Venstre-leder Trine Skei Grande samler troppene til landsmøte på Gardermoen i helgen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Venstre klarte i fjor å snu en inngrodd kriseforståelse til et OK valg og etter hvert regjeringsdeltakelse, fremholder partileder Trine Skei Grande.

Til helgen møtes Venstre til landsmøte på Gardermoen. Mens partiet på samme tid i fjor lå under sperregrensen og utsiktene var dystre, er situasjonen nå en helt annen.

– Venstre-folk er veldig stolte over Jeløy-plattformen. Det har vært viktig for Venstre å vise at vi er et parti som er villig til å ta ansvar. Det er en europeisk trend at veldig mange partier ikke vil ta ansvar. Men Venstre er skapt for å være i regjering, sa Grande på en pressekonferanse tirsdag.

Venstre fikk støtte fra 4,4 prosent av velgerne i valget i fjor høst og var med på å sikre fortsatt borgerlig flertall på Stortinget.

Blåblå ble blågrønn

Mens KrF etter valget trakk seg ut av det forpliktende samarbeidet på borgerlig side, gikk Venstre i gang med en omfattende intern prosess om videre samarbeid. Tross intern splittelse, også i partiledelsen, munnet prosessen ut i et vedtak før jul om at Venstre skulle innlede regjeringsforhandlinger.

Samtaler med Høyre og Frp ble innledet rett over nyttår, og i midten av januar var den blåblå regjeringen blitt blågrønn.

Det siste halvåret har Venstre igjen ligget over sperregrensen på gjennomsnittet av meningsmålingene. Spørsmålet er nå hvordan Venstre skal klare å unngå å bli marginalisert i kompaniskap med Frp og Høyre.

– Venstre må klare å være Venstre. Vi må finne formen som regjeringsparti på dette landsmøtet, sier Grande til NTB.

Seirer

Hun trekker fram tre konkrete saker som viser Venstre-gjennomslag: En ruspolitikk hvor helseaspektet er viktigst, tredeling av foreldrepermisjonen og fredagens åpning for at oljefondet nå trolig er på vei inn i sol og vind.

– Ingen tror dette kommer fra noe annet sted enn Venstre, sier Grande.

Hun frykter heller ikke landsmøtevedtak som går mot eller skjerper punkter i Jeløy-plattformen, for eksempel innen oljepolitikken. Venstre-forslag tar blant annet til orde for å fjerne leterefusjonsordningen, øke karbonprisen for utslipp på sokkelen og redusere statens eierandel i Statoil.

– Vi vedtar nok noe som er mer utålmodig, og som vil raskere fremover. Det er Venstres jobb å være mer utålmodig enn en regjeringsplattform, sier partilederen.

Egg og surrogati

På landsmøtet skal Venstre også ta stilling til vidtrekkende forslag på bioteknologiområdet.

– Det er på tide at Norge liberaliserer vårt svært konservative regelverk på dette området, sier Sveinung Rotevatn, som har ledet arbeidet med resolusjonen «Teknologi: Fantastiske muligheter og store utfordringer». Den blir et hovedtema på landsmøtet.

Utvalget foreslår at partiet skal si ja til eggdonasjon for enslige og dessuten åpne for såkalt altruistisk surrogati, at en kvinne bærer fram et barn som en vennetjeneste.

Samtidig skal Venstre ta stilling til ni uttalelser om alt fra helse og kunnskap til natur og miljø og ruspolitikk. På det siste området skal partiet vurdere forslag om liberalisering og nye reguleringer i ruspolitikken, blant annet salg av cannabis og LSD i kontrollerte former.

Populært