Meny

Ap varsler færre forlik med regjeringen

Frp: Ap er mer opptatt av meningsmålinger enn hva som er bra for landet

Innvandringspolitisk talsperson i Frp, Jon Helgheim, mener Aps siste utspill kan skape usikkerhet i norsk politikk. Foto: Mads / ABC Nyheter

Frps innvandringspolitiske talsperson, Jon Helgheim, mener Aps signaler om færre forlik viser at det viktigste for partiet er å ødelegge for regjeringen. – Bare tull fra Frp, svarer Kjersti Stenseng (Ap).

Etter Arbeiderpartiets valgnederlag, stilte Ap-leder Jonas Gahr Støre spørsmål ved om Ap burde vært med på brede forlik i Stortinget om innvandring, forsvar og politi – fordi reformene ifølge Støre ble dårlig håndtert av regjeringen.

– Vi skulle være en kritisk og konstruktiv opposisjon – var vi for konstruktive? spurte Støre i sin landsstyretale en uke etter den borgerlige seieren.

Lørdag varslet partisekretær Kjersti Stenseng på talerstolen under Trøndelag Aps årsmøte lørdag at hun ønsket å vise større avstand til dagens regjering.

– Arbeiderpartiet er et parti trygt plassert på venstresida i norsk politikk, det må vi bli tydeligere på. Det betyr ikke en venstredreining, men vi har dårlig erfaring med mange av forlikene, sa Stenseng til ABC Nyheter mandag.

Utspillet fra Stenseng bekymrer Fremskrittspartiet.

Aktuelt: Helomvending om forlik fra Ap og Høyre

Frp: Viktigst å ødelegge for regjeringen

– Det er viktigere for Arbeiderpartiet å ødelegge for regjeringen, enn å stemme for noe de egentlig støtter og gjøre det beste for nasjonen, sier Frps innvandringspolitiske talsperson Jon Helgheim.

Han mener utspillet er bekymringsfullt.

– Vi har sett utviklingen en stund. Arbeiderpartiet vingler i innvandringspolitikken og gått imot nødvendig innstramninger. Fordi de ønsker å markere forskjell til regjeringen, istedenfor å være ansvarlig.

– De går imot vedtak og innstramninger de var for tidligere. «Oktoberbarna», fotlenke for barnefamilier og saken om tap av statsborgerskap er tre eksempler, legger han til.

– Men Ap mener dere ikke følger opp forlikene i tråd med intensjonen. Er det ikke naturlig å være skeptisk?

– Jeg er helt uenig i at regjeringen ikke har fulgt opp forlikene. Det er bare tomme ord fra Stenseng. Men at det er krevende prosesser, det er det ingen tvil om.

Frykter Ap vil «svikte» ved ny flyktningkrise

I 2016 stilte et bredt stortingsflertall bak asylforliket. Helgheim frykter Aps siste utspill betyr at partiet ikke vil støtte fremtidige forlik i krisesituasjoner.

– Arbeiderpartiet ønsker kun å tenke strategi, og det er et bevisst grep for å sanke stemmer. De er mer opptatt av seg selv og meningsmålinger enn hva som er bra for landet, sier Helgheim.

Han frykter Ap vil «svikte» i en ny flyktningkrise.

– Det jeg frykter er at ved en eventuell ny flyktningkrise, som arter på en annen måte enn sist slik at man trenger nye grep, er at Ap vil droppe et forlik og være uansvarlige. I slike situasjoner trenger man ansvarlige partier, men det virker som Ap har forlatt den linjen, sier Frp-politikeren.

Stenseng: – Skremselspropaganda

– Dette er bare tull fra Frp. Skremselspropaganda i et forsøk på å få saken til å dreie seg om innvandringspolitikk, sier partisekretær Kjersti Stenseng til ABC Nyheter.

APs partisekretær Kjersti Stenseng. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Hun sier Arbeiderpartiet «selvsagt også i framtida vil inngå forlik dersom vi mener det er til det beste for landet», og trekker frem utenriks- og sikkerhetspolitikken og trygghet ved grensene.

Stenseng avviser at det handler om taktikk.

– Dette dreier seg ikke om taktikk, men å få gjennomslag for Arbeiderpartiets politikk for rettferdig fordeling og sterke fellesskapsløsninger. Det mener vi at vi får best til i samarbeid med partier nær oss, som SV og Senterpartiet, sier Ap-toppen.

Hun mener ingen bør være overrasket over at Ap er imot høyrepolitikk.

– Vi er ikke regjeringens støtteparti. Regjeringen må selv ta ansvar for å få gjennom sine egne forslag med sitt parlamentariske grunnlag.

– Når mange av forlikene har blitt forvaltet dårlig av regjeringen, må de selv ta ansvar for at de svekker muligheten for flere forlik i framtiden, slår Stenseng fast.

Partisekretæren mener Helgheims utspill er arrogant.

– Gjennom sin dårlige forvaltning av forlikene har regjeringen også skapt misnøye og usikkerhet hos mange mennesker over hele landet, blant annet for et svekket lokalt politi. Det er arrogant av Helgheim å avfeie vanlige folks bekymringer på den måten.

SE VIDEO: Støre etter krisevalget: – Handler ikke bare om hva som er lurt

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært