Heidi Nordby Lunde (H) advarer mot god Brexit-avtale for britene

ETTER BREXIT: – Jeg er opptatt av norske, nasjonale interesser i EFTA og EØS, mens Senterpartiet ukritisk åpner døra for britene, sier Heidi Nordby Lunde (H).
ETTER BREXIT: – Jeg er opptatt av norske, nasjonale interesser i EFTA og EØS, mens Senterpartiet ukritisk åpner døra for britene, sier Heidi Nordby Lunde (H). Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter
Artikkelen fortsetter under annonsen

Britene må enten få en dårligere eller like god avtale som EØS etter Brexit, mener stortingsrepresentant og leder av Europabevegelsen, Heidi Nordby Lunde.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nylig ble det kjent at norske stortingspolitikere skal ha advart EU mot å gi Storbritannia en like god eller bedre avtale enn EØS når de forlater EU. Det er den tyske EU-parlamentarikeren Elmar Brok som forteller å ha hørt dette fra ikke navngitte norske parlamentarikere.

– Å advare EU mot å gi britene gode vilkår etter Brexit, er i strid med norske interesser, kan skade Norges forhold til Storbritannia og er en uklok måte å drive utenrikspolitikk på, reagerte Senterpartiets stortingsrepresentant Sigbjørn Gjelsvik.

Men Høyres Heidi Nordby Lunde, som også leder Europabevegelsen, har motsatt standpunkt:

– Jeg kjenner ikke til samtalen med Brok. Men hadde jeg snakket med ham, ville jeg sagt det samme selv. Budskapet er allment anerkjent i Brussel. Jeg syns det er greit at slike signaler kommer fra Norge som et EØS-land, sier hun til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den optimale løsningen

– Begynner EU å gi konsesjoner til Storbritannia, som andre ikke får, kan det skape splittelse i EU. For det er sikkert andre land som har krav fra egen befolkning om liknende goder, sier Nordby Lunde.

– Og for oss som EØS-land kunne det få samme virkning. Hvis britene får noe som oppfattes som gunstigere vilkår, vil EØS-land kreve det samme.

– På den annen side er det ikke sikkert at det britene oppfatter som en bedre avtale, fortoner seg som bedre for oss, legger hun til.

Sigbjørn Gjelsvik hevder tvert imot at det er i norsk interesse at Storbritannia får best mulig vilkår etter Brexit.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Gjerne for meg. Men det må være innenfor rammene av hva EU kan gi. Britene har valgt å forlate den optimale løsningen - medlemskap, sier Nordby Lunde til det.

Kan være motstridende interesser

Ifølge høyrepolitikeren var ikke folkeavstemningen om britisk EU-medlemskap noe folkekrav. Den skyldtes splittelse i Høyres søsterparti, Det konservative partiet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Resultatet av avstemningen kunne bare gå én vei etter at konservative politikere i årevis har skyldt på EU for alt som går galt, i stedet for å ta ansvaret selv. De har politikere som ikke har tatt nasjonalt ansvar.

– Hva mener du om et eventuelt britisk medlemskap i EFTA og EØS-avtalen etter Brexit?

– Hva som er britiske interesser og norske interesser, er ikke nødvendigvis sammenfallende, sier Heidi Nordby Lunde til det.

Nylig åpnet Brexit-komiteen i det britiske Underhuset for EFTA og EØS som en mulig måte å regulere Storbritannias forhold til EU når de er utmeldt.

– Da må vi vurdere om om britisk medemskap i EFTA og EØS er i vår interesse, kommenterer hun.

– Sp overser nasjonale interesser

Nylig var Stortingets EFTA- og EØS-delegasjon, der både Nordby Lunde og Gjelsvik er med, i London og møtte Brexit-komitéen i Underhuset.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Der var Sigbjørn Gjelsvik hard på å invitere dem inn i EFTA, med eller uten EØS-avtalen, bemerker Nordby Lunde.

– Jeg sa EFTA er en frihandelsplattform som har frihandelsavtaler med 27 andre land på våre lands premisser. Vi må først og fremst diskutere om britisk medlemskap er i våre interesser. Da er det pussig at Sp helt ukritisk sier at de må få komme inn, sier hun og fortsetter:

– Mens jeg som er opptatt av nasjonale interesser, mener vi må vurdere om det er interessant at et land med 80 millioner innbyggere kommer inn i den eneste avtalen der Norge er en stormakt.

Som Høyre-politiker og leder i Europabevegelsen går hun for øvrig inn for at Norge skal melde seg ut av EFTA og inn i EU, som for tiden har drøyt 500 millioner innbyggere.

– Men skulle de være interessert, er det ikke verre enn at vi setter oss ned og diskuterer med britene, sier Heidi Nordby Lunde.