Meny

Iran: USA kommer til å angre dersom landet bryter atomavtalen

Irans president Hassan Rouhani varsler konsekvenser for USA dersom landet bryter atomavtalen. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Irans president Hassan Rouhani truer USA med at landet kommer til å angre dersom det bryter atomavtalen.

– Vi skal ikke være de første som bryter avtalen, men de bør definitivt være klar over at de kommer til å angre dersom de bryter den, sa Rouhani under en konferanse om kjernefysisk teknologi i Teheran mandag.

– Vi er langt mer forberedt enn det de tror, og de kommer til å innse at hvis de bryter denne avtalen, vil de innen en uke, på mindre enn en uke, se resultatet, het det videre i Rouhanis trussel.

Les også:  USA og Frankrike avviser innblanding i luftangrep mot militærbase i Syria

Kjent krigshisser hvisker Trump i øret

Tidligere FN-ambassadør John Bolton, som nå opererer som nasjonal sikkerhetsrådgiver, har tidligere tatt til orde for å bombe både Iran og Nord-Korea.

NY RÅDGIVER: Trumps nye rådgiver, John Bolton. Foto: Joshua Roberts / Reuters

I et intervju med det sterkt høyreorienterte nettstedet Breitbart proklamerte han at «tostatsløsningen er død» og tok til orde for at Gazastripen bør bli en del av Egypt og at Vestbredden gis tilbake til Jordan.

Overfor Fox News slo han fast at USAs målsetting bør være et regimeskifte i Iran, og han har også oppfordret Israel til å angripe iranske atomanlegg.

Bolton er den tredje hauken som i løpet av kort tid får en sentral stilling av Trump, etter at utenriksminister Rex Tillerson nylig fikk sparken og ble erstattet av CIA-sjef Mike Pompeo, også han en iherdig motstander av atomavtalen med Iran.

– Med Pompeo øker risikoen for krig i Midtøsten, konstaterer Midtøsten-forskeren Gregory Aftandilian ved universitetet i Boston.

Iran: Sparking av Tillerson betyr at USA vil bryte atomavtalen

President Donald Trump Foto: NTB scanpix

Iran er overbevist om at fjerningen av Rex Tillerson som utenriksminister betyr at USA vil trekke seg fra atomavtalen.

– USA er fast bestemt på å trekke seg fra avtalen mellom Iran og vestlige land, og endringen i utenriksdepartementet ble gjort med dette for øyet. Det var i hvert fall en av grunnene, sier Abbas Araghchi til det statlige nyhetsbyrået ISNA.

Trump selv har ved flere anledninger hamret løs på atomavtalen som han synes er noe av det verste USA er gått med på. I henhold til avtalen går Iran med å stanse sitt atomprogram mot at de internasjonale sanksjonene blir myket opp.

Populært