Meny

FN advarer mot å returnere rohingya-flyktninger til Myanmar

FN advarer mot å sende 700.000 rohingya-flyktninger tilbake til Myanmar. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Forholdene ligger ikke til rette for å returnere rohingya-flyktninger til Myanmar, slår FN fast.

Rundt 700.000 mennesker fra den muslimske rohingya-minoriteten har siden i fjor høst flyktet til Bangladesh fra delstaten Rakhine i Myanmar, der regjeringsstyrker ifølge FN-utsendinger har gjort seg skyldig i etnisk rensing.

Myanmar og Bangladesh har inngått avtale om å repatriere flyktningene, men dette advarer FNs nødhjelpskontor (OCHA) mot.

Ligger ikke til rette

– Forholdene ligger nå ikke til rette for en frivillig, verdig og bærekraftig retur, sier assisterende generalsekretær Ursula Mueller i OCHA.

Regjeringsstyrker har brent ned et stort antall rohingya-landsbyer i Rakhine, og flyktningene har derfor lite eller ingenting å vende hjem til.

Mueller besøkte nylig delstaten og stedene der myndighetene har opprettet mottak. Hun mener at det er all grunn til å stille spørsmål ved hvilket liv flyktningene vil få der.

Er klare

Myanmar avviser kritikken.

– Vi er klare. Bygningene står klare. Sykehus og klinikker er klare, sier regjeringens sjefkoordinator Aung Tun Thet.

– Vi har gjort alt vi kan. Dersom de ikke føler seg trygge her, er det lite vi kan gjøre med det, sier han.

Mueller snakket også med rohingyaer som har levd i det hun betegner som «helt forkastelige» leire og bosetninger i Rakhine siden forrige voldsbølge, som var for seks år siden.

– Vi må ikke glemme skjebnen til 400.000 muslimer som fortsatt lever i Rakhine, og som daglig står overfor et vanskelig liv der de ikke kan bevege seg fritt rundt, sier hun.

(©NTB)

Populært