Meny

USA fordømmer påstått kjemisk angrep i Syria

Det kommer dramatiske bilder fra sykehusene i Douma der voksne og barn behandles for giftig gass. Videoen inneholder sterke inntrykk.
Over 100 mennesker kan ifølge ubekreftede meldinger kan ha blitt drept i kjemisk angrep i Øst-Ghouta i Syria.

– Assads regime og dets støttespillere må holdes ansvarlige, og nye angrep må hindres øyeblikkelig, heter det i en uttalelse fra Det hvite hus.

– Russlands beskyttelse av regimet og deres manglende evne til å stanse bruken av kjemiske våpen i Syria gjør at man stiller spørsmål ved hvor opptatt av å finne en løsning de er, sier Heather Nauert.

– Jeg er skeptisk til det er bevist, sier Åke Sellström som var inspektør for FN i Irak på 1990- og 2000-tallet, og han ledet også en gruppe FN-inspektører som undersøkte påstander om bruk av kjemiske våpen i Syria i 2013.

– Assad og russerne bomber nå Ghouta i stykker bit for bit og får stor kritikk fra verdenssamfunnet for dette. At de i tillegg også skulle åpne for enda mer kritikk ved å bruke kjemikalier, virker merkelig, sier den svenske våpeneksperten.

Ulike tall

Ifølge eksilgruppa Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) ble minst 80 mennesker drept i angrep mot Douma lørdag, rundt 40 av dem som følge av kvelning i kjellere og tilfluktsrom som kollapset under angrepene.

SOHR opplyser videre at de ikke kan fastslå at det ble benyttet kjemiske våpen i lørdagens angrep.

Hjelpeorganisasjonen UOSSM, som samarbeider med De hvite hjelmene i opprørskontrollerte områder i Syria, anslår at over 100 mennesker ble drept og over 500 skadd.

Ifølge en talsmann for UOSSM, Ari D'Souza, ble det kjent klorlukt etter angrepet, men hjelpearbeidere i den opprørskontrollerte byen hevder at det ble benyttet saringass.

– Mange av ofrene var kvinner og barn og de hadde symptomer på å ha pustet inn giftig gass, sier han.

– Tallet på drepte ventes å stige til godt over 100 ettersom det er vanskelig å nå fram til ofrene fordi angrepene mot Douma fortsetter, sier han.

Benekter

Meldingene om bruk av kjemiske våpen er ikke bekreftet fra annet hold, og syriske regjeringsstyrker nekter for å benytte slike våpen og anklager opprørere for å stå bak.

– Jaish al-Islam fabrikkerer slike kjemiske angrep i et forsøk på å bremse den syriske hærens framrykking, sier en regjeringskilde til det statlige syriske nyhetsbyrået SANA.

Russland, som er Assad-regimets fremste allierte, nekter også for at det ble benyttet kjemiske våpen lørdag og tilbakeviser kritikken fra USA.

– Vi tilbakeviser bestemt denne informasjonen, sier generalmajor Jurij Jevtusjenko, som leder det russiske senteret for forsoning mellom de krigførende parter i Syria.

– Straks Douma er frigjort fra de militante, er vil klare til straks å sende inn russiske spesialister på kjernefysiske, kjemiske og biologiske våpen, for å samle data som viser at disse påstandene er fabrikkerte, sier han.

Siste lomme

Syriske regjeringsstyrker og deres allierte har siden februar tatt kontroll over 95 prosent av Øst-Ghouta, etter massive fly- og artilleriangrep som har kostet over 1.600 sivile livet.

Opprørsgruppene som har kontrollert området siden krigen startet, har inngått avtaler og forlatt området, men en fraksjon av den største gruppen Jaish al-Islam holder fortsatt stand i Douma.

Terrorliste

Salafistgruppen står på terrorlisten til Russland, Syria, Iran og Egypt og ble også omtalt som terrorister av USAs daværende utenriksminister John Kerry i 2016.

Gruppen har fått støtte fra Saudi-Arabia og Tyrkia i krigen mot president Bashar al-Assad.

Grunnleggeren Zahran Alloush, som ble drept i et flyangrep i 2015, var en uttalt motstander av demokrati og slo fast at de kjempet for å erstatte Assad-regimet med en islamsk stat.

--

Kl 13.12 lagt til kommentar fra Åke Sellström

Populært