Meny

Papirposepåbud fikk Høyres støtte

Papirposer skal være et alternativ til plastposer i alle butikker, om Høyre får det som de vil. Illustrasjonsfoto: Eric Risberg / AP / NTB scanpix
Dagligvarebransjen må tilby papirbæreposer som alternativ til plastposer, mener Høyre. Også flere tiltak mot mikroplast ble vedtatt på landsmøtet.

Landsmøtet stemte for papirposeforslaget fra Trøndelag Høyre, et av en rekke forslag som skal få bukt med plastproblemet og en del av partiets nye politikk for grønn omstilling. Et forslag om å forby ikke-nedbrytbare plastposer ble imidlertid avvist.

Men flere andre tiltak mot plastforurensing ble vedtatt, blant annet å jobbe for forbud mot mikroplast i vaskemidler og kosmetikk og utrede krav om mikroplastfilter på vaskemaskiner og tørketromler og alternativer til gummigranulat på kunstgressbaner.

En dansk studie konkluderte nylig med at papirposer må brukes 42 ganger før de er bedre for miljøet enn plastposer.

Handlenett av bomull må på sin side brukes hver dag i 19 før det er bedre for miljøet enn en plastpose, ifølge den danske rapporten. Flere er kritiske til beregningene. Les saken.

På forhånd var det forslaget om å øke avgiften på fossilbiler som fikk størst oppmerksomhet. Det fikk ikke støtte, men resolusjonen inneholder en rekke andre tiltak som landsmøtet sluttet seg til:

* Utvikle infrastruktur for elbiler over hele landet

* Hindre cruiseskip med for høye utslipp å seile i norske farvann

* Støtte elektrifisering av fritidsbåter

* Støtte overgang til mer fossilfritt drivstoff og elektrifisering av flytrafikken

* Å fjerne hindre for at Norge kan videreutvikle rollen som «grønt batteri» gjennom kraftutveksling med Europa

Partiet vedtok også å videreføre skattefordelene for elbiler og at nullutslippsbiler ikke skal betale mer enn halv pris på bomstasjoner, ferger og parkering.

Les også: – Man bør nok tenke seg om før man velger å skaffe seg et handlenett av bomull

Helse og livsstil
Populært