AUF krever veto mot EUs kabotasjeregler - vil berge norsk lastebilnæring

KRAV TIL AP: AUF-leder Mani Hussaini forlanger at Arbeiderpartiet setter foten ned for EUs nye kabotasjeregler i EØS-avtalen.
KRAV TIL AP: AUF-leder Mani Hussaini forlanger at Arbeiderpartiet setter foten ned for EUs nye kabotasjeregler i EØS-avtalen. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter
Artikkelen fortsetter under annonsen

AUF krever at Arbeiderpartiet skal si nei til å la EU undergrave norske lastebilsjåførers levebrød med nye kabotasjeregler gjennom EØS-avtalen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hva er kabotasje?

Kabotasje er transport mellom steder innad i en annen stat enn der transportøren hører hjemme.

Kabotasje er forbudt - i utgangspunktet.

EU liberaliserer imidlertid transportsektoren med regler som åpner for kabotasje med visse begrensninger.

Klimautslipp er begrunnelsen for EUs kabotasjeregelverk. Det gir utenlandske transportører rett til å utføre inntil tre innenlandske transportoppdrag etter at de har kjørt gods eller busspassasjerer fra utlandet til Norge.

Sosial dumping: I virkeligheten opplever bransjen, fagbevegelsen og myndighetene i flere land at ordningene fører til sosial dumping og konkurranse fra selskaper som bruker dårlig teknisk standard.

Les mer om EUs kabotasjeregelver hos europalov: Om bussbransjen og om godsbransjen.

Les om kabotasje hos regjeringen

Les om kabotasje hos Norges Lastebileier-forbund

Et enstemmig landsstyre i AUF, Arbeiderpartiets ungdomsorganisasjon, sier nei til innføring av EUs reviderte kabotasjeregler gjennom EØS-avtalen.

– Vi kan ikke ha regler som legger opp til sosial dumping og som skaper
trafikkfarlige situasjoner. AUF sier nei til dårlig og farlig politikk fra Brussel, og jeg forventer atArbeiderpartiet nå vil følge opp, sier leder Mani Hussaini til ABC Nyheter.

Fremmedordet kabotasje dreier seg om adgangen for utenlandske lastebiler, eller busser, til å transportere internt i andre land (se faktaboks).

Bruken av kabotasje har blomstret opp i Norge etter EU-utvidelsen til Øst-Europa, fordi Norge gjennom EØS er forpliktet til å følge EUs fri flyt-regler også på dette punktet.

Bruken av lavlønte, østeuropeiske sjåfører og brudd på lover og regler kan undergrave konkurranseevnen til norske selskaper og presse fram sosial dumping for sjåførene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fagbevegelsen frykter det verste

EUs nye, såkalte mobilitetspakke legger opp til at utenlandske sjåfører kan utføre ubegrensede antall oppdrag iløpet av fem døgn, og en svek king av hva som kan regnes som last innen kabotasjeregelverket, framholder AUF.

Disse endringene vil legge et press på Norsk arbeidsliv mener AUF lederen.
– Det er ingen tvil om at dette vil presse ned standardene, også i Norge, hvis de blir innført. Vi vet allerede at lønningene i denne bransjen er under press fordi stadig flere utenlandske sjåfører kjører på norske veier, framholder Hussaini.
Han viser til at Norsk Transportarbeiderforbund og Norsk Lastebileierforbund gjentatte ganger har påvist hvordan kabotasjereglene fører til sosial dumping, utbredt kriminalitet og en alvorlig senkning av veitryggheten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Også YS-forbundet Yrkestrafikkforbundet kjemper mot virkningen av EØS-kabotasjen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi er veldig skeptiske til disse nye mobilitetspakkene. Vi oppfatter det slik at i verste fall kan norske sjåfører blir utkonkurrert. Men ingenting er vedtatt i EU foreløpig, sier forbundsleder Jim Klungnes til ABC Nyheter.

– Det er positivt at AUF kommer med et slikt innspill, legger han til.

Lover å ta tak

– Europa kan ikke diktere at vi skal ha livsfarlige krav på norske veier. Sikkerheten for arbeidstakerne må være noe som ikke kan lempes på i jakt etter større profitt. Norsk arbeidsliv skal ikke bli dratt ned til EU sitt nivå, mener Mani Hussaini.

– Det kan hende det blir grunn til å legge ned veto. Men det kan vi ikke si ennå, sier Arbeiderpartiets stortingsrepresentant Kirsti Leirtrø til ABC Nyheter.

Saken er at EU ikke er ferdig med den endelige utformingen av sinn nye lovverk. Arbeiderpartiet:

– Vi har diskutert mobilitetespakka til EU og utfordringene kabotasje og utenlandsk kjøring gir lastebilnæringa vår, i hovedsak ved ulovlig kjøring. Det gir sosial dumping. Vi er avhengig av internasjonalt samarbeid, sier Leirtrø.

Hun viser til at Tyskland har innført elektronisk registrering av lastebilene. Det fremmet Ap forslag om i sitt alternative statsbudsjett.

– Det er positivt at AUF passer på. Vi vil ta tak i saka når den kommer på bordet, lover Leirtrø.

Også Høyre er bekymret over EUs kommendre kabotasjeregelverk.