Meny

USA innfører sanksjoner mot sju Putin-allierte oligarker

Finansminister Steven T. Mnuchin presenterer nye sanksjoner mot Russland. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Finansdepartementet i Washington innfører sanksjoner mot sju russiske oligarker, tolv selskaper som de kontrollerer og 17 høytstående russiske embetsfolk.

Oligarkene omtales av høytstående tjenestefolk i Washington som rike forretningsmenn som tilhører president Vladimir Putins «indre sirkel».

Aluminiumsmagnaten Oleg Deripaska, som omtales som en aktør som handler på vegne av den russiske regjeringen, samt Alexej Miller, som leder det statlige energiselskapet Gazprom, er blant de sju russerne som blir rammet av sanksjonene. Et statlig eid russisk selskap som driver med handel, samt en russisk bank som eies av samme selskap, omfattes også av sanksjonene.

En annen navngitt person er Kirill Sjamalov, som er gift med Putins datter Katerina Tikhonova.

– Sjamalovs formue bedret seg betraktelig etter at ekteskapet ble inngått, og ett år senere kunne han låne over 1 milliard dollar fra den statlig eide Gazprombank og dermed slutte seg til rekken av milliardær-eliten rundt Putin, sier finansminister Steven Mnuchin.

– Den russiske regjeringen handler med uforholdsmessig favør overfor oligarker og elitefolk i regjeringsapparatet, sier Mnuchin.

Han anklager også Moskva for å blande seg inn i «en rekke ondskapsfulle handlinger rundt omkring i verden, inkludert den fortsatte okkupasjonen av Krim og tilskynding til vold i Øst-Ukraina».

I tillegg forsyner Russland Syrias president Bashar al-Assad med «materiell og våpen slik at de kan bombe sine egne sivile, de forsøker å velte vestlige demokratier, og står bak ondskapsfulle nettangrep», sier Mnuchin.

Sanksjonene innebærer at de berørte russerne får alle sine midler som de måtte ha i USA frosset, og amerikanske statsborgere får ikke lenger drive forretning med dem.

Populært