Puigdemont løslatt mot kausjon

Carles Puigdemont ble avsatt som regionpresident i Catalonia i oktober og flyktet til selvvalgt eksil i Belgia. Der har han bodd siden. I slutten av mars besøkte han Finland der han blant annet holdt foredrag, og på vei tilbake fra Finland til Belgia, via Danmark, ble han stanset på grensen til Tyskland. Foto: AP / NTB scanpix
Carles Puigdemont ble avsatt som regionpresident i Catalonia i oktober og flyktet til selvvalgt eksil i Belgia. Der har han bodd siden. I slutten av mars besøkte han Finland der han blant annet holdt foredrag, og på vei tilbake fra Finland til Belgia, via Danmark, ble han stanset på grensen til Tyskland. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Den tidligere katalanske regionpresidenten Carles Puigdemont er løslatt mot kausjon i Tyskland, i påvente av at en domstol behandler Spanias krav om utlevering.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tysk påtalemyndighet beordret umiddelbar løslatelse av Puigdemont fredag formiddag etter at han hadde fremskaffet kausjon på 75.000 euro.

Betingelsen er at Puigdemont må holde seg i landet og at han må melde seg ukentlig for tysk politi.

Det slo en tysk domstol fast torsdag da kunngjøringen kom om at han kan løslates mot kausjon mens det avgjøres om han skal utleveres til Spania.

Avlyser pressekonferanse

Fredag morgen tvitret Puigdemont fra fengselet i Neumünster i delstaten Schleswig-Holstein:

– Vi må se framover med håp og optimisme, fordi vi har en rettighet til å ikke la dem stjele vår framtid. Vi må holde stand og ikke gi etter, tvitret han.

Puigdemont hadde planlagt en pressekonferanse fredag kveld, men måtte avlyse den:

– Beklageligvis har vi måttet avlyse pressekonferansen av juridiske årsaker. Den blir i stedet holdt i Berlin. Vi skal kunngjøre dato og tidspunkt så snart som mulig, heter det i en uttalelse fra Puigdemonts pressekontor.

Fakta om krisen mellom Catalonia og Spania:

* 1. oktober 2017: Det avholdes folkeavstemning i Catalonia om løsrivelse fra Spania, selv om spanske myndigheter på forhånd har erklært avstemningen lovstridig. 90 prosent stemmer for løsrivelse, men deltakelsen er bare på 43 prosent av de stemmeberettigede.

* 27. oktober 2017: Regionforsamlingen i Catalonia stemmer for løsrivelse fra Spania. Samme dag oppløser Spanias statsminister Mariano Rajoy regionforsamlingen og regionregjeringen og utskriver nyvalg i Catalonia.

* 31. oktober 2017: Den avsatte selvstyrepresidenten, Carles Puigdemont, dukker opp i Belgia, dagen etter at det er utstedt arrestordre på ham i Spania.

* 3. november: En spansk domstol utsteder europeisk arrestordre mot Puigdemont og fire tidligere ministre, som har reist til Belgia sammen med ham. Den europeiske arrestordren blir senere trukket tilbake.

* 21. desember 2017: Det avholdes valg i regionen. Ciudadanos, som er imot løsrivelse, blir det største parti. Men separatistenes partier får flertall med 70 av i alt 135 seter i regionforsamlingen.

* 19. januar 2018: Det blir kjent at Puigdemont skal forlate sitt eksil i Belgia for første gang for å besøke København.

* 21. januar 2018: Den spanske påtalemakten opplyser at Spania vil kreve at Puigdemont blir anholdt og utlevert hvis han reiser til Danmark.

* 22. januar 2018: Puigdemont lander i København, hvor han etter planen skal holde et foredrag på Københavns Universitet og møte en gruppe folketingspolitikere.

* 22. mars 2018: Puigdemont lander i Finland der han møtte finske politikere i nasjonalforsamlingen og holdt et foredrag ved universitetet i Helsingfors dagen etter.

* 23. mars 2018: En spansk dommer fornyer arrestordren på Puigdemont. Finske myndigheter ber dagen etter om flere opplysninger fra Spania. Samme dag forlater Puigdemont Finland, uten at finske myndigheter kunne si hvordan det skjedde.

* 25. mars 2018: Puigdemont blir pågrepet av tysk politi på grensen mellom Danmark og Tyskland.

* 6. april 2018: Puigdemont blir løslatt fra tysk varetekt etter å ha stilt kausjon.

(Kilder: Ritzau, AFP, Reuters, DPA, BBC, politico.eu og The Economist.)

– Tid for dialog

Puigdemont selv gikk smilende ut i solskinnet etter å ha sittet i fengsel i nesten to uker. Han takket de ansatte for «sin profesjonalitet og respekt» og medfangene for «sin solidaritet og hjelp slik at jeg kunne raskt tilpasse meg situasjonen».

Puigdemont kom også med en uttalelse rettet mot Spania:

– Jeg ber om umiddelbar løslatelse av alle mine kolleger i spanske fengsler. Det er en skam at Europa fortsatt har politiske fanger. Tiden er nå inne for dialog, sa Puigdemont, og viste til at katalanske krav om uavhengighet tidigere har blitt møtt med «vold og undertrykkende svar».

– Når man nå ser at den type svar ikke fungerer, er det på tide å utøve politikk, la han til.

Den spanske regjeringens talsmann Inigo Mendez de Vigo sier at Puigdemont «ikke er offer for politisk forfølgelse. Han har flyktet fra loven». Talsmannen sier også at Spania respekterer beslutningen fra den tyske domstolen og ikke vil blande seg inn i prosessen.

Utleveringskrav

Puigdemont har sittet i varetekt etter pågripelsen ved grensen mellom Danmark og Tyskland 25. mars. Pågripelsen fant sted som følge av en europeisk arrestordre utstedt av en spansk dommer.

Spania har siktet Puigdemont for oppvigleri, opprør og misbruk av offentlige midler. Domstolen i Schleswig-Holstein kan ikke ta stilling til anklagene om oppvigleri og opprør fordi man etter tysk lov må ha utøvd vold for å kunne siktes for dette punktet. Domstolen vil derfor basere en avgjørelse om utlevering til Spania på siktelsen om misbruk av offentlige midler. En beslutning må i henhold til europeisk lovverk foreligge innen 60 dager.

Personvernpolicy