Regjeringen vil utvise utlendinger som mister flyktningstatus

Justisminister Tor Mikkel Wara foreslår endringer i utlendingsloven på sin andre arbeidsdag. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Justisminister Tor Mikkel Wara foreslår endringer i utlendingsloven på sin andre arbeidsdag. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Regjeringen ønsker å kunne utvise og nekte oppholdstillatelse til personer som har mistet sin flyktningstatus på grunn av alvorlige forbrytelser.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Justis- og beredskapsdepartementet forslår derfor for Stortinget å gjøre endringer i utlendingsloven.

– Vi må ha regler som forhindrer at Norge fremstår som en frihavn for krigsforbrytere og personer som har begått så alvorlige handlinger at de mister retten til flyktningstatus. De skal ikke få oppholdstillatelse i Norge. Vi foreslår derfor nå å gjøre endringer i utlendingsloven, sier justis-, beredskaps- og innvandringsminister Tor Mikkel Wara (Frp).

Aktuelt: Frp vil forby bønnerop fra moskeer

En asylsøker kan nektes flyktningstatus i Norge hvis personen har begått alvorlige handlinger, som for eksempel krigsforbrytelser, forbrytelser mot menneskeheten eller alvorlige ikke-politiske forbrytelser.

– I dag kan personer som har begått denne typen alvorlige handlinger omgå eksklusjonen fra flyktningstatus og få opphold i Norge ved å søke andre tillatelser. Det er ikke greit, sier justisministeren.

Aktuelt:

UDI-direktøren: – Dagens asylsystem forutsetter menneskesmugling

136 «oktoberbarn» har søkt på nytt

Biskop: UDI har for dårlig kunnskapsnivå i konvertittsaker