Borch mener Elvestuens ulvestans bryter med stortingsflertallet

Senterpartiets Sandra Borch mener at klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V) ser bort fra rovdyrforliket når han stanser regjeringens eget forslag fra desember i fjor om å forlenge ulvejakta med en måned. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
Senterpartiets Sandra Borch mener at klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V) ser bort fra rovdyrforliket når han stanser regjeringens eget forslag fra desember i fjor om å forlenge ulvejakta med en måned. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix Foto: Erlend Aas / NTB scanpix

Klima- og miljøminister Ola Elvestuens (V) nei til å utvide ulvejakta med en måned er i strid med rovdyrforliket, mener Senterpartiets Sandra Borch.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Elvestuen kjører sololøp i regjeringen på bekostning av Stortingets vedtak med Høyre og Fremskrittspartiet som passive tilskuere, hevder Borch.

Hun er oppgitt over at Elvestuen stanser forslaget fra forgjengeren Vidar Helgesen (H) om å utvide årets ulvejakt utenfor ulvesonen med en måned – samtidig som det fortsatt gjenstår 17 ulv på lisensfellingskvoten.

Frykter konsekvensene

– Elvestuen favoriserer rovdyr fremfor beitedyr, noe som er i strid med rovdyrforliket som et bredt stortingsflertall samlet seg om. Når vi vet at det fortsatt er mange ulv utenfor ulvesonen som skulle vært tatt ut i årets jakt, kan det få svært alvorlige konsekvenser nå som beitesesongen er rett rundt hjørnet, sier Borch til NTB.

Hun viser til at bestandsmålet for ulv er inntil seks kull, mens det i januar var registrert 13 kull.

– Elvestuen får en utfordring før neste jaktsesong, for da blir det jo enda flere ulv som må tas ut for å være innenfor bestandsmålet, bemerker Borch.

Et nytt begrep?

Klima- og miljøministeren reverserte onsdag regjeringens forslag som ble sendt på høring i desember om å forlenge årets ulvejakt utenfor ulvesonene til ut april.

– En av grunnene er risikoen for å felle genetisk viktige ulver. Det ble skutt en genetisk viktig ulv tidligere i vinter, noe som er kritisk for bestanden, sa Elvestuen da han ble utfordret av blant andre Borch i Stortinget torsdag.

Det fikk Senterpartiets parlamentariske leder Marit Arnstad til å reagere:

– Elvestuen innfører et nytt begrep. Genetisk viktig ulv har aldri tidligere vært brukt som begrep, verken her i stortingssalen eller i rovdyrforliket, sier Arnstad.

Reduserte tap

Elvestuen mener at man må se på konsekvensene av den politikken som blir ført – og viser til at det har vært en betydelig reduksjon i sauetap og tap av tamrein de siste årene.

– Det viser at vi både klarer å sikre beitenæringene, samtidig som vi følger opp de internasjonale forpliktelsene og de målsettingene vi har for rovdyrene, sa han i stortingsdebatten onsdag.

Sikre overlevelsen

Bakgrunnen for Helgesens forslag om å forlenge årets jaktsesong, var et vedtak i Stortinget om lik jakttid både innenfor og utenfor ulvesonen. Lisensfellingsperioden er i dag 1. januar til 15. februar innenfor ulvesonen og var i utgangspunktet fra 1. oktober til 31. mars for resten av landet. I år ble ulvejakta utenfor ulvesonen avsluttet 1. april.

Elvestuen understreker at han ennå ikke har vurdert fellingsperioden for ulvejakta neste vinter.

– Jeg vil grundig vurdere om det er behov for utvidet lisensfellingsperiode og se nærmere på hva vi kan gjøre for å sikre overlevelsen av genetisk viktige ulver før jeg fatter en endelig beslutning om lisensfellingsperiodens varighet, sier Elvestuen om kommende jaktsesonger.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden