Meny

Rødt vil ha debatt om stortingsdirektørens lønn

Rødt-leder Bjørnar Moxnes. Foto: Ole Berg-rusten / NTB scanpix
Stortingets presidentskap bør ikke ha fullmakt til å avgjøre hvor mye stortingsdirektøren skal ha i lønn, mener Rødt.

Torsdag velger Stortinget ny direktør. Jobben som leder for Stortingets administrasjon vil etter alle solemerker gå til den 56 år gamle samfunnsøkonomen Marianne Andreassen, som kommer fra stillingen som administrerende direktør i Statens lånekasse.

– Rødt kommer til å stemme for selve ansettelsen av ny stortingsdirektør og håper på et godt samarbeid med Marianne Andreassen, sier partiets leder Bjørnar Moxnes.

Men samtidig fremmer han et forslag om at Stortingets presidentskap må komme tilbake til Stortinget med et forslag til fastsettelse av lønn for Stortingets direktør.

– Vi har en akselererende lønnskarusell for toppledere i offentlig sektor. Flere hundre ledere i staten har høyere lønn enn en statsråd som leder et helt departement med alt ansvaret det innebærer. Samtidig var det så seint som i 2016 reallønnsnedgang for vanlige lønnsmottakere i Norge, sier Moxnes.

Han viser til at det er gjeldende praksis at godtgjørelsen til stortingsrepresentanter, regjeringsmedlemmer og statsminister vedtas av Stortinget etter innstilling fra en egen lønnskommisjon. Også lønna til høyesterettsjustitiarius og høyesterettsdommere reguleres av Stortinget.

Den tidligere stortingsdirektøren Ida Børresen hadde en årslønn på 1.580.000 kroner.

Aktuelt:

Enorm medlemsvekst for Rødt etter mistillitsforslaget mot Listhaug

Moxnes vil kjøre brøytebil i Stortinget

– F-35 kan bli Norgeshistoriens største feilinvestering

Populært