Meny

Ungarns kontroversielle statsminister ligger an til å vinne sitt tredje valg

Rasisme, ekstremisme og antisemittisme var tabuer i Europa i mange tiår etter andre verdenskrig, og kun forbeholdt små mørke hjørner på ytterste høyre fløy. Men i dag frontes strømningene av populære ledere i flere europeiske land. Viktor Orbán er blant statsledere som har blitt kritisert for flere kontroversielle uttalelser. Søndag ligger han an til å vinne sin tredje periode som statsminister i Ungarn. Foto: Darko Vojinovic / AP
Med høyrenasjonalisme og muslimhat på agendaen ligger Ungarns statsminister Viktor Orbán an til å ta fatt på en tredje periode etter søndagens parlamentsvalg.

På hjemmebane er Orban populær blant folket. Økonomisk vekst og klar tale om hvor skapet skal stå i innvandringsdebatten har gitt ham høy oppslutning. I utlandet er han kontroversiell for sin nasjonalistiske og innvandringsfiendtlige politikk.

Meningsmålinger så langt gir seieren til alliansen mellom Orbans parti Fidesz og kristeligdemokratene KDNP. Det åpner for at Orban kan klare å skaffe seg to tredelers flertall i nasjonalforsamlingen og dermed makt til å endre grunnloven, noe han også gjorde etter valget i 2010.

Skreddersydd valgsystem?

Ifølge landets opposisjon og kritikere av Orban, hadde statsministeren innen 2013 brukt sin makt til å skreddersy et valgsystem tilpasset Fidesz. Partiet vant valget året etter.

Dette, kombinert med sterk påvirkningskraft over folkets mening via statskontrollerte medier og regjeringsvennlige privateide kanaler, har Orban skapt det som kan se ut som en ufeilbar plattform som kan bidra til å utvide hans tid ved roret med en tredje periode på rad, i tillegg til en fjerde periode han hadde fra 1998 til 2002.

Økonomi og innvandring

Under valget søndag er det ventet at opposisjonen, som er fragmentert både til venstre og til høyre for Fidesz, ikke vil ha noen sjanse til å samle seg bak en enkelt kandidat.

Orban kan vise til solid økonomisk fremgang. Ungarns økonomi vokser nå med 4 prosent i året, ifølge anslag for inneværende år. Det er åttende år på rad med økonomisk vekst. Inflasjonen er under kontroll og arbeidsledigheten er lav, på rundt 3,8 prosent.

Ungarns statsminister Viktor Orbán. Foto: Aris Oikonomou / AP

Men det er Orbans syn på innvandring, og spesielt på muslimske innvandrere, som utgjør hovedbjelken i hans popularitet.

Aktuelt:  FNs menneskerettssjef fastholder at Orban er rasist

Migrasjonsbølgen

Da migrasjonsbølgen nådde sitt høyeste nivå sommeren 2015, var Orban den første statslederen som beordret bygging av piggtrådgjerde for å holde migranter og flyktninger ute. Han rettet kraftig kritikk mot Tysklands statsminister Angela Merkels flyktningpolitikk og nøret opp under innvandringsfiendtlige strømninger i Øst- og Sentral-Europa.

Han fikk med seg Makedonia og Serbia, to land som ikke er med i EU, på en avtale om å stanse migrantene og flyktningene fra å ta seg inn i EU.

Les også: Viktor Orbán: – Ingen kristne kan ha anti-muslimske holdninger

Orban nektet å godta EUs politikk om at hvert land må åpne for et visst antall asylsøkere. Han argumenterte med at muslimer var kommet for å endre Europas ansikt og for å undergrave den europeiske kristne arven.

Den såkalte Balkanruten ble stengt i mars 2016, delvis som resultat av en avtale mellom EU og Tyrkia, og antall migranter og flyktninger som kom til Europa, falt betraktelig. Men Orban opprettholdt sin retorikk mot utlendinger.

Aktuelt:  Ungarn blokkerer NATO-møte med ukrainsk minister

– Vesten vil falle

– EU må slutte å rette sin oppmerksomhet på omplassering av flyktninger og i stedet beskytte sine grenser. Migrasjon truer vår sikkerhet, vår livsstil og vår kristne kultur, sa han i februar i år.

– Mørke innvandringsskyer samler seg over Europa, sa han videre, og la til at muslimer kommer til å utgjøre flertall i EU-land dersom man ikke handler nå.

– Nasjoner vil forsvinne, Vesten vil falle, og Europa vil ikke engang innse at det er blitt okkupert, sa han.

Retorikken har sendt gysninger nedover ryggen på europeiske ledere som forsøker å stå imot Orban. Men til tross for internasjonal motstand og trusler fra EU om å ta i bruk rettsapparatet mot Ungarn for å nekte å føye seg etter EUs asylpolitikk, støttes Orban av flertallet av innbyggerne i sitt hjemland.

Les mer:   Ungarns statsminister: – Vesten vil falle

Aktuelt:  Ungarn krever at FNs menneskerettssjef går av etter Orban-kritikk

Populært