Meny

Tor Mikkel Wara blir ny justisminister

Frp-kjenner tror på forandring med Wara: – Vil ikke lage noen krig i mediene

Tor Mikkel Wara er utnevnt til ny Justisminister. Her sammen med Statsminister Erna Solberg etter ekstraordinært statsråd. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Frp-kjenner og Minerva-kommentator Jan Arild Snoen mener Tor Mikkel Wara vil være et godt valg for et styrket, bredt borgerlig samarbeid. 

Mange i Frps mer liberale fløy jublet da nyheten kom om at Tor Mikkel Wara blir ny justisminister etter Sylvi Listhaug.

Wara var formann i Fremskrittspartiets Ungdom, finanspolitisk talsmann og nestformann i Fremskrittspartiet, men trådte ut av rikspolitikken etter det opprivende landsmøtet på Bolkesjø i 1994 da partiet ble splittet og den mer liberalistiske fløyen forsvant.

Minerva-skribent og Frp-kjenner, Jan Arild Snoen, kjenner Wara godt. Sammen var de en del av den liberale fløyen i Frp på 90-tallet. Snoen var 30 år i 1994 da han også røk ut av partiet etter Bolkesjø. 

Wara på Fremskrittspartiet valgvake i 2013. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Før utnevnelsen at Wara, uttalte Snoen til NTB at Siv Jensen og Erna Solberg trolig ville velge en ny politikertype. Han fikk rett. 

Snoen mener utnevnelsen av Wara vil gjøre godt for det borgerlige samarbeidet. 

– Det er ganske åpenbart at det kan være greit å roe ned konflikten som både går innad i regjering med Venstre og med KrF i Stortinget. Det ble spekulert i om Per Sandberg skulle bli justisminister, noe som kunne blitt oppfattet som en provokasjon fra KrF, men nå får man en justisminister utenfra som vil kunne bidra til å roe ned konflikten, sier Snoen til ABC Nyheter. 

Skiller seg fra Listhaug

Han mener Wara er en klar endring fra Listhaug. 

– Listhaug var den fremste til å fronte den populistiske delen av Frp hvor de holder Islam- og innvandringsdebatten varm. Wara er ikke forbundet med den fløyen, så vi får i hvert fall en annen tone med han som statsråd. En vesentlig stor endring i politikken får vi neppe, sier Frp-kjenneren. 

– Han vil ikke lage noen krig i mediene, legger han til.  

Snoen tror Wara kan treffe flere velgere enn Listhaug. 

– Han er en utmerket skribent og taler. Listhaug har også sine kommunikasjonsevner, men hun snakker til «menigheten» som allerede stemmer Frp. Wara kan nå flere enn det, sier han.

Les også: Frps tidligere «wonderboy» Tor Mikkel Wara (53) blir ny justisminister

 Fakta om Tor Mikkel Wara

* Norsk kommunikasjonsrådgiver, lobbyist og politiker for Fremskrittspartiet.

* Født 27. desember 1964 i Karasjok. (Alder 53 år.)

* Wara startet sin politiske karriere på begynnelsen av 1980-tallet, først som formann i Vadsø FpU 1982–1984 og Finnmark FpU 1982–1984, noe senere som redaktør i partiavisen Fremskritt 1986–1987 og formann i Fremskrittspartiets Ungdom 1987–1990. Han var finanspolitisk talsmann og medlem av Oslo bystyre 1987–1989.

* Han satt på Stortinget fra 1989 til 1993, og ble i denne perioden ansett som favoritt til å ta over som partiformann etter Carl I. Hagen.

* Wara var en av liberalistene i partiet. Han trakk seg fra rikspolitikken etter å ha takket nei til stortingsplass etter valget i 1993. Han meldte seg siden ut av FpU i 1994 da liberalistene tapte maktkampen i partiet samme år, men fortsatte som betalende medlem i Frp.

* Han har siden arbeidet som kommunikasjonsrådgiver i PR-bransjen, og ble i 2010 partner i First House.

* I 2003 ble hans daværende PR-byrå, Madland & Wara, undersøkt av Økokrim i forbindelse med Finance Credit-saken, men Økokrim fant ikke grunnlag for å starte etterforskning.

* Wara distanserte seg fra Frp og rikspolitikken på midten av 1990-tallet, men har i senere år jobbet tett med partileder Siv Jensen.

(Kilde: Wikipedia, NTB)

Tybring-Gjedde: Wara var naiv

Frp-politiker Christian Tybring-Gjedde mener Wara har vært naiv, men fremholder at han må gis en sjanse. 

Christian Tybring-Gjedde (Frp) i vandrehallen i Stortinget etter avgangen til Sylvi Listhaug. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

– Vi må gi Wara en sjanse. Han er et spennende valg, sier Tybring-Gjedde til ABC Nyheter. 

– Han vil raskt innse at hans tidligere ønske om fri innvandring var basert på naivitet og ytterliggående liberalisme uten realisme, sier Tybring-Gjedde.

Carl I. Hagen er positiv til Wara.

– Han er ideologisk godt skolert, men det er spennende fordi han tilhørte den liberale delen i partiet. Men Tor Mikkel er blitt voksen og de siste gangene vi har snakket sammen har vi langt på vei vært enige om alt. Han har innsett konsekvensene ved innvandring, sier Carl I. Hagen til ABC Nyheter.

– Jeg håper han ikke blir en mildere justisminister enn Listhaug, legger Hagen til. 

Populært