Carl I. Hagen: – Håper ikke Wara blir mildere enn Listhaug

Tor Mikkel Wara (t.v.) og Carl I. Hagen, rett før starten av Frp's sentralstyremøte i 1989.
Tor Mikkel Wara (t.v.) og Carl I. Hagen, rett før starten av Frp's sentralstyremøte i 1989. Foto: Morten Hval / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tor Mikkel Wara var favoritt til å ta over som formann i Frp etter Carl I. Hagen. Så trakk han seg fra rikspolitikken i 1993. Nå gleder Hagen seg over Waras comeback. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Frp-veteran Tor Mikkel Wara går fra First House til regjeringen for å bli justisminister, erfarer flere medier.

Som ung ble han betraktet som et lysende politisk talent. Mellom 1991 og 1993 var han nestformann i Fremskrittspartiet og av mange vurdert som partihøvding Carl I. Hagens naturlige arvtaker.

Hagen: – Veldig bra

Nå gleder Hagen seg over Waras comeback i rikspolitikken.

– Hvis dette stemmer er det veldig bra, sier Frp-nestoren til ABC Nyheter.

Fakta om Tor Mikkel Wara

* Norsk kommunikasjonsrådgiver, lobbyist og politiker for Fremskrittspartiet.

* Født 27. desember 1964 i Karasjok. (Alder 53 år.)

* Wara startet sin politiske karriere på begynnelsen av 1980-tallet, først som formann i Vadsø FpU 1982–1984 og Finnmark FpU 1982–1984, noe senere som redaktør i partiavisen Fremskritt 1986–1987 og formann i Fremskrittspartiets Ungdom 1987–1990. Han var finanspolitisk talsmann og medlem av Oslo bystyre 1987–1989.

* Han satt på Stortinget fra 1989 til 1993, og ble i denne perioden ansett som favoritt til å ta over som partiformann etter Carl I. Hagen.

* Wara var en av liberalistene i partiet. Han trakk seg fra rikspolitikken etter å ha takket nei til stortingsplass etter valget i 1993. Han meldte seg siden ut av FpU i 1994 da liberalistene tapte maktkampen i partiet samme år, men fortsatte som betalende medlem i Frp.

* Han har siden arbeidet som kommunikasjonsrådgiver i PR-bransjen, og ble i 2010 partner i First House.

* I 2003 ble hans daværende PR-byrå, Madland & Wara, undersøkt av Økokrim i forbindelse med Finance Credit-saken, men Økokrim fant ikke grunnlag for å starte etterforskning.

* Wara distanserte seg fra Frp og rikspolitikken på midten av 1990-tallet, men har i senere år jobbet tett med partileder Siv Jensen.

(Kilde: Wikipedia, NTB)

– Tor Mikkel var et politisk talent og har holdt på med kommunikasjon og rådgivning hvor han har gjort det meget bra. Han har mange av de gode egenskapene, og setter seg raskt inn i saker og oppfatter problemstillinger raskt. I motsetning til de fleste politikere som går rundt grøten, skjærer han raskt gjennom og får ting gjort, sier Hagen videre.

Wara var en del av partiets liberalistiske fløy som på det nærmeste ble utradert etter det opprivende landsmøtet på Bolkesjø i 1994.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Enige om alt

I motsetning til mange av sine kampfeller blant partiets liberalister brøt Wara aldri helt med Frp, selv om han meldte seg ut av FpU.

Hagen mener Wara «er blitt voksen».

– Han er ideologisk godt skolert, men det er spennende fordi han tilhørte den liberale delen i partiet. Men Tor Mikkel er blitt voksen og de siste gangene vi har snakket sammen har vi langt på vei vært enige om alt. Han har innsett konsekvensene ved innvandring, sier Frp-nestoren.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg håper han ikke blir en mildere justisminister enn Listhaug, legger Hagen til.

Enkelte på partiets mer verdikonservative fløy er nok bekymret for uttalelser Wara kom med da han selv var aktiv i politikken. Han ga i flere sammenhenger uttrykk for at innvandringen til Norge er en berikelse for landet, selv om han også understreket at han ønsket begrensninger og var kritisk til pengebruken som knyttet seg til dette.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I 1993 advarte han Hagen mot å bruke innvandrersaken som stemmesanker i valgkampen, skrev NTB.

– Hensikten med å bringe temaet inn i valgkampen må være å forebygge nasjonalistiske og rasistiske strømninger, ikke bare samle stemmer, sa Wara til nyhetsbyrået den gang.

– Jeg føler et ubehag ved Carl I. Hagens måte å uttale seg på. Han sier ikke noe som er galt i seg selv, men uttaler seg på en måte som folk oppfatter som innvandrerfiendtlig, sa Tor Mikkel Wara til VG i januar 1993.

Statsministeren og den nye statsråden kommer ut på Slottsplassen om lag klokken 15.40, melder Statsministerens kontor.

– Gamle gretne gubbene

– En viktig del av fortellingen om hvordan Norge fikk en borgerlig regjering i 2013, er at damene overtar for de gamle gretne gubbene. Personkjemien stemte, sa Wara i boka «Frp – rett fra levra», som ble lansert i 2017.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I 2013 roste han Siv Jensen og uttalte at hun var den eneste som kunne klare å gå inn i regjeringsforhandlinger.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ikke noe negativt om Carl I. Hagen, men Siv var den eneste som kunne klare dette. Dette var helt utelukket for fem år siden. I 2009 brøt Siv de mentale sperringene og i 2013 brøt hun de fysiske sperringene, sa Wara til NTB.

Jobbet med omdømmekriser

Wara går over fra First House til regjeringen. Der har han jobbet med kommunikasjonsløsninger for strategi, omstilling, oppkjøp og omdømmekriser.

Det er ikke første gang Frp henter en statsråd fra First House. Det samme gjorde Frp da Sylvi Listhaug ble landbruksminister i 2013.

Sylvi Listhaug måtte før påske trekke seg som justisminister, der bakteppet var en Facebook-post hvor hun anklaget Arbeiderpartiet for å være mer opptatt av å beskytte terroristers rettigheter enn nasjonens sikkerhet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

1616 dager varte Sylvi Listhaugs statsrådsliv. Opposisjonen hadde fått nok av Listhaugs omstridte retorikk og opptreden. Rabalder i Rinkeby, imam-sleiking og til slutt terrorist-innlegget ble til slutt for mye - også for Knut Arild Hareide og KrF.

SE VIDEO: Listhaug går - men tier ikke

Aktuelt:

Solberg varsler flere endringer- Sandberg ute av tenkeboksen

Listhaug-maleri i Bergen overmalt

Listhaug-maleri forblir på husveggen inntil videre