Meny

Dramatisk strid om pelsdyrnæringa foran Høyre-landsmøtet:

Denne bygda er offer for Erna Solbergs pelsdyrhandel

PELSDYRBYGDA: I vesle Øye i Ørsta kommune er tre av sju bønder avhengige av pelsdyr for å overleve som melkeprodusenter. Arealene er små i den trange Norangsdalen, så omlegging til annen landbruksproduksjon er ikke lett. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter
Skjebnen til næringsdrivende i en liten vestlandsfjord ble beseglet på Jeløya. Kommende helg vil to fylkeslag i Høyre ta omkamp om avviklingen av norsk pelsdyrnæring.

ØYE I ØRSTA (ABC Nyheter): – De snakker så mye om anstendighet i debatten om Listhaug. Vi føler det ikke er anstendig at vi ble brukt i en hestehandel for å tilfredsstille sterke krefter i Venstre, som vil avvikle en hel næring.

Det sier bøndene Svein Arne Øye og Jon Arne Nordang i den trange Norangsdalen i Møre og Romsdal, når ABC Nyheter besøker dem.

De produserer melk og kjøtt, men er avhengige økonomisk av tilleggsnæringa pelsdyr. Tre av sju gjenværende gårdsbruk i den vesle bygda Øye driver med pelsdyr. Og arealene er så begrensede her, at alternativer til pelsdyr er begrensede.

Hva hadde skjedd?

14. januar fikk statsminister Erna Solberg oppfylt sin drøm. Venstre sa seg villig til å bli med i regjeringen hennes.

Det har sin kostnad - for noen.

SJOKK: For Svein Arne Øye (til venstre) og Jon Arne Nordang kan det bli kroken for døra at Stortingets pelsdyrvedtak blir overkjørt av Høyres og Frps avtale med Venstre. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter

Borte med et pennestrøk

DEN ENES BRØD: Partilederne Erna Solberg (H), Siv Jensen (Frp) og Trine Skei Grande (V) på Hotel Jeløy Radio 14. januar etter at Venstrebesluttet å gå inn i regjering med Høyre og Frp. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Prisen for at Trine Skei Grande får benke seg rundt regjeringsbordet, blir betalt av bønder som Øye og Nordang og rundt 250 andre pelsdyrgårder landet rundt.

Med et pennestrøk slettet Høyre, Venstre og Frp konklusjonene i en offentlig utredning, et stortingsvedtak og partiprogrammene til Høyre og Frp:

At pelsdyrnæringa ikke skal avvikles, men ha en bærekraftig utvikling i Norge.

Bare ett år tidligere, 10. januar 2017, stemte et flertall bestående av Høyre, Frp, Senterpartiet og KrF for å fortsette med pelsdyr - i forsvarlige rammer.

På Jeløya fikk Venstre sine regjeringspartnere med på mindretallets syn: Avvikling.

«Regjeringen vil gjennomføre en styrt avvikling av pelsdyrnæringen. Det tas sikte på å fremme en lovproposisjon til Stortinget om forbud mot pelsdyrhold med en avviklingsperiode for eksisterende produsenter frem til årsskiftet 2024/2025.», heter det i erklæringen.

Men det kan utløse en omkamp på Høyres landsmøte som åpner kommende fredag.

Les også:   Norsk pels for 350 millioner opp i røyk

Fra lettelse til sjokk

– Jeløyaerklæringa kom som et sjokk på oss. Bare ett år tidligere ble vi veldig letta da Stortinget vedtok å opprettholde pelsdyrnæringa, sier Svein Arne Øye og Jon Arne Nordang, når ABC Nyheter møter dem i hjembygda Øye - idet snørasene tordner i de stupbratte fjellsidene på begge sider av oss.

Striden om pelsdyr har rast i årevis. Dyrevernere, Ap, SV, Venstre og MDG har ønsket avvikling med påstander om dårlig dyrevelferd.

De har opp gjennom årene fått næring i form av stygge dyretragedier hos pelsdyrbønder som har fusket i faget.

– Problemet når du ikke vet noe fra år til år, er at du ikke tør å investere, sier Øye og legger til:

–  For ett år siden kunne vi puste lettet ut.  Vi trodde vi var trygge så lenge Erna var statsminister. Men det holdt ikke stikk.

Han har drevet melkeproduksjon kombinert med mink hele sitt liv, til han i 2013 overlot gården til sønnen Jetmund.

Begge understreker at inntektene fra pelsdyra er avgjørende for å få økonomien til å gå rundt.

– Uten tilleggsnæring er det vanskelig å overleve som melkebonde her. Det er vanskelig å utvide med de grasarealene som finnes her, sier Nordang, som driver bruket der faren han startet i 1942.

– Høyre-landsmøtet bør reversere

Foreløpig er ikke avviklingen av pelsdyr vedtatt i Stortinget. Siden oktober 2017 har et forslag om det fra MDG ligget til behandling i Næringskomiteen.

På Høyres landsmøte 6. til 8. april kommer pelsdyrsaken opp igjen som en kinkig sak for partiet.

Dit har både Trøndelag og Rogaland Høyre sendt inn resolusjonsforslag om å endre regjeringserklæringa og la pelsdyrnæringa fortsette.

Øye ligger i Ørsta kommune, der lederen i partiets lokallag, Anne Sølvi Vatne håper vedtaket blir reversert.

– Vi er selvfølgelig mot nedlegginga av pelsdyrnæringa, sier Vatne til ABC Nyheter.

– Hos oss er pelsdyr ei lita næring. Men de som driver, er seriøse og gode aktører med fine dyr, og det er en veldig gjennomkontrollert næring, forteller hun.

Hun mener landsmøtet bør reversere beslutningen i regjeringserklæringa.

– Nå har vi kontroll og har seriøse aktører. Og hvor skal vi få pelsverk fra hvis det norske forsvinner? Vil vi vite om dyra har hatt det like godt som de norsk pelsdyra har? spør hun.

– En tragedie

Foran Høyre-landsmøtet gjærer det rundt i landet.

På Jæren, der det er mange pelsdyrgårder, er uroen stor. To ordførere fra Høyre, to fra pelsdyrmotstanderne Ap og en fra KrF oppfordret i februar i et brev til statsminister Erna Solberg, til å berge pelsdyrnæringa.

«Beslutningen var uventet på bakgrunn av tidligare vedtak, og rammer en betydelig næring i landbrukskommunene på Jæren. Klepp og Hå er de to største pelsdyrkommunene i landet. Pelsdyrnæringen har rettet seg etter vedtaket Stortinget gjorde i januar 2017, da det ble vedtatt å videreutvikle en bærekraftig pelsdyrnæring i Norge, med strenge retningslinjer for dyrevelferd.», heter det i brevet fra Jærrådet, som er omtalt i Sandnesposten.

I Oppdal, en annen stor pelsdyrkommune, kaller politikerne avvikling av pelsdyrnæringa en stor tragedie, ifølge Oppdølingen.

De grufulle avsløringene

Mye av grunnen til at pelsdyrnæringa har fått så sterk motbør, er avsløringer av dyretragedier, slik som denne minken med blodige sår.

Hva sier pelsdyrbøndene i Øye til de mange til dels sjokkerende bildene som har kommet ut fra mink- og reveburene opp gjennom årene?

– Det er sterkt beklagelig at det er oppdrettere som ikke klarer å drive etter retningslinjene for god dyrevelferd. Men altså – de kan ikke ta en hel næring for noen enkeltpersoners overtredelse. Det er enkeltpersoner som må straffes, svarer Jon Arne Nordang.

– Kollektiv avstraffelse helt urimelig. Vi er den best kontrollerte næringa i hele landbruket, sier Svein Arne Øye.

Han forteller at gården i 2016 og 2017 hadde 13 inspeksjoner av ulik karakter.

– I 2016 opplevde jeg at tre veterinærer sto på trappaom morgenen med hver sin led-lykt. De saumfor hvert eneste dyr. De fant ingen ting. Det er nå mindre skade i pelsdyrnæringa enn i andre næringer, sier Øye.

Les også: Fakkeltog mot pels i en rekke norske byer

Privatøkonomi
Populært