Meny

– Amerikansk fiendtlighet betyr at Iran må stå sammen med Kina og Russland

Alaeddin Boroujerdi, leder i utenrikskomiteen i den iranske nasjonalforsamlingen. Foto: AP/Bilal Hussein
Økende fiendtlighet fra USAs president Donald Trump innebærer at Iran må styrke sine bånd med Russland og Kina, sier utenrikskomiteens leder i Iran.

– Bruk av radikale elementer som er fiendtlig innstilt overfor Iran, viser at amerikanerne forsøker å øke presset mot Iran, sier Alaeddin Boroujerdi, leder i utenrikskomiteen i den iranske nasjonalforsamlingen.

Uttalelsene, gjengitt av det halvoffisielle nyhetsbyrået ISNA, er den første reaksjonen fra en høytstående iransk tjenestemann etter at Trump denne uken utpekte John Bolton til nasjonal sikkerhetsrådgiver, og kort tid etter at Trump utpekte CIA-sjef Mike Pompeo til utenriksminister.

Bolton er en av Washingtons mest kjente krigshissere og kommer til å hviske Trump i øret, noe som har skapt frykt for at USA kan komme til å skrinlegge atomavtalen med Iran og gå til militært angrep.

Bolton er tidligere FN-ambassadør, har støttet USAs Irak-invasjon og er motstander av atomavtalen med Iran. Han har tidligere tatt til orde for å bombe både Iran og Nord-Korea.

Overfor Fox News har han slått fast at USAs målsetting bør være et regimeskifte i Iran.

– Vi må styrke vårt forhold til viktige land som Kina og Russland, som også er underlagt amerikanske sanksjoner, og som står overfor betydelige utfordringer fra USA, sier Boroujerdi.

Han mener at styrking av iranske bånd til Kina og Russland, to land som er permanente medlemmer i FNs sikkerhetsråd, vil «bidra til å redusere omfanget av amerikansk press».

Les også:  Frykt for handelskrig gir børsras i Asia

Populært