Meny

MDGs tidligere partisekretær melder seg ut

Hilde Lengali melder seg ut av MDG i protest mot partiets veivalg. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
MDG-politikeren Hilde Lengali (48) melder seg ut av partiet i protest mot det hun mener er politiske valg som strider mot partiets grunnprinsipper.

Lengali har tidligere hatt roller som partisekretær, sentralstyremedlem og landsstyremedlem. Hun var i leder i Grønt Kvinnenettverk, og var talspersonkandidat for MDG i 2016.

Hun er i dag folkevalgt i Hurum.

– Jeg melder meg ut av MDG fordi for mange politiske og organisatoriske valg partiets ledelse har tatt, strider mot partiets grunnprinsipper. Nå vil jeg finne andre arenaer og måter der jeg kan jobbe for det store målet; et medmenneskelig samfunn i økologisk balanse, sier hun i en melding til NTB.

Strid om partiets sjel

Lengali tapte kampen om å bli partiets kvinnelige talsperson på landsmøtet i 2016 etter at daværende stortingsrepresentant og talsmann Rasmus Hansson gjorde det klart at han ønsket seg Une Aina Bastholm i stedet. Lengali var daværende varaordfører i Trondheim, Hilde Opokus, favoritt til jobben. Opuko fikk i fjor høst permisjon fra varaordførerjobben for å bli spesialrådgiver for bærekraftig utvikling i Ghana.

Observatører så striden på landsmøtet i 2016 som et uttrykk for motsetningene mellom dem som mener MDG må være mer pragmatisk orientert for å få gjennomslag for viktige miljøsaker og dem som vil sikre at partiet beholder sin særegenhet og alternative stemme.

Det har også skapt strid at MDGs landsstyre nylig besluttet at partiet skulle stemme for at Norge skal slutte seg til Acer og EUs tredje energimarkedspakke.

Halvert i Bergen

Miljøpartiet De Grønnes gruppe i bystyret i Bergen ble denne uken halvert etter at to av fire MDG-representanter meldte overgang til SV. Begrunnelsen som ble gitt var at MDG hadde beveget seg i «blågrønn» retning.

Partisekretær Lars Gaupset i MDG sier at partiet den siste uken har fått 38 utmeldinger og 43 innmeldinger, og sier han er uenig i at partiet har utviklet seg i feil retning.

– Det er leit at Lengali melder seg ut, og vi ønsker henne lykke til videre. I likhet med alle andre partier har også MDG utviklet seg, og vi må respektere at ikke alle er enige i alle politiske saker vi står for, sier han.

Populært