Ap vil fjerne kontantstøtten for å finansiere likestilt foreldrepermisjon

Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Arbeiderpartiet mener regjeringen bør fjerne kontantstøtten for å kunne finansiere likestilt foreldrepermisjon. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Utspillet kommer som følge av at Norge og likestillingsminister Linda Hofstad Hellelands (H) konflikt med overvåkingsorganet ESA, som mener de norske reglene for foreldrepermisjon er i strid med EØS-avtalen.

Aps talsperson for familie- og kulturpolitikk, Anette Trettebergstuen, sier til Dagens Næringsliv at hun tror regjeringen nå må bøye av og gi menn rettigheter på lik linje med kvinner. Men det vil koste. Å gi fedre samme rett til foreldrepermisjon som mødre har kan koste staten over 800 millioner kroner årlig, viser beregninger fra Barne- og likestillingsdepartementet.

– Verdens dyreste foreldrepermisjonsordning ser nå ut til å bli enda dyrere. Jeg vil gjerne be statsråden om en redegjørelse for hvordan hun vil løse det, sier Trettebergstuen til avisen.

Selv oppfordrer Trettebergstuen statsråden til å lytte til Ellingsæter-utvalget, som foreslår å kutte kontantstøtten og droppe aktivitetskravet. Ifølge utvalget ble det brukt 1,75 milliarder kroner på kontantstøtte i 2015.

– Kutter man kontantstøtten, har man langt på vei finansiert en likestilt foreldrepermisjonsordning, sier Trettebergstuen.