Acer-kaos i Stortinget før avstemning

Artikkelen fortsetter under annonsen

Et av Aps absolutte krav for å gå med på Acer blir ikke innfridd, bekrefter olje- og energiminister Terje Søviknes. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det hersker full forvirring i Stortinget kort tid før avstemningen om Acer torsdag ettermiddag.

Forvirringen dreier seg om den 650 kilometere lange strømkabalen som North Connect, som skal trekkes fra Norge til Skottland.

Arbeidet med to kabler er allerede i gang, men en forutsetning for Ap-støtte til Acer er at North Connect settes på vent til disse to prosjektene er evaluert.

Tirsdag forsikret Arbeiderpartiets Espen Barth Eide at han i en avtale med regjeringspartiene og MDG har fått gjennom alle kravene fra Ap-landsstyret for å gjøre dette.

Dette ble tolket til å bety at en tredje utenlandskabel tidligst kunne vurderes på 2020-tallet.

Bakgrunn: Solberg punkterte Arbeiderpartiets trumfkort i ACER-striden

Forvirring etter Solbergs svar

Men da Rødts Bjørnar Moxnes i Stortingets muntlige spørretime onsdag utfordret statsminister Erna Solberg, punkterte hun ett av de viktigste kravene fra Ap-landsstyret og fagbevegelsen:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

At en søknad om ny utenlandskabel til Storbritannia, North Connect, ikke ville bli behandlet før man har høstet erfaringene med de to nye kablene til utlandet, som allerede har fått tillatelse.

– Vi kommer til å følge planen som er lagt og avtalen i Stortinget, svarte Erna Solberg og slo fast:

– Vi kommer ikke til å vente med North Connect til vi ser effektene av disse andre kablene. Vi kommer til å fatte vedtak som planlagt.

Det fikk Trygve Slagsvold Vedum (Sp) til å reagere.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det Barth Eide sa, er feil ifølge det ansvarlig statsråd sier fra Stortingets talerstol. Det Ap har sagt om North Connect, er forledende, sa Slagsvold Vedum til ABC Nyheter onsdag.

Konkret er det frykt for at den planlagte kabelen North Connect mellom Norge og Skottland vil bli bygd før erfaringene fra de andre kablene er høstet. Det vil føre til høyere strømpriser og svekkede konkurransevilkår for norsk industri, hevder kritikerne.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Solberg: – Feiltolket

Torsdag kveld tok Solberg til Facebook for å berolige etter opptredenen i Stortinget.

– Etter dagens spontanspørretime ser jeg at noen forsøker å feiltolke svarene jeg ga om hvilken betydning innføringen av EUs tredje energimarkedspakke vil få for NorthConnects konsesjonssøknad for en ny utenlandskabel mellom Norge og Skottland, skrev statsministeren og fortsatte:

– Regjeringens beslutning forutsetter samfunnsøkonomisk lønnsomhet, og før vi tar beslutningen, skal vi høste erfaringer og gjøre grundige analyser av de kablene som allerede eksisterer eller er under bygging.

Ny vending - igjen

Men det blir ingen utsettelse av NorthConnect. Det bekrefter olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp) overfor VG.

– Ja, konsesjonssøknaden vil bli behandlet etter gjeldende regelverk. Samtidig presiserte jeg i Stortinget i går at vi også vil hensynta føringene gitt av Stortinget i forbindelse med behandlingen av 3. energimarkedspakke. I konsesjonsbehandlingen av NorthConnect vil det bli lagt vekt på samfunnsøkonomisk lønnsomhet, naturhensyn og driften av kraftsystemet, skriver han i en epost til avisen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

SV og Sp ba om en utsettelse i saken. Det ble nedstemt torsdag.

– Senterpartiet mener det er totalt uansvarlig å vedta når det er så mye forvirring blant ansvarlig statsråd og det største opposisjonspartiet i landet, sa Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum fra Stortingets talerstol før utsettelsen ble nedstemt.

– Statsministeren uttalte en ting her i Stortinget i går. Forsøkte så å distansere seg fra uttalelsene på Facebook. Statstråd Terje Søviknes var tydelig på talerstolen i Stortinget at hva Stortinget vedtar i dag ikke vil ha noe å si for konsesjonsbehandlingen. Det var kontakt mellom de tre forlikspartnerne i går der statsministerens kontor forsøkte å berolige og si at det som ble sagt i Stortinget var feil. Så er Søviknes ute i dag og sier at det er ingen betydning for North Connect det Stortinget skal behandle i dag. Det som ligger til grunn nå er at vi gang på gang har fått ulike opplysninger fra regjeringen på 24 timer, men siste opplysning er at dagens behandling ikke vil ha noe å si for North Connect, sa Sp-Slagsvold Vedum på talerstolen i Stortinget klokka 14.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Søviknes har ikke besvart ABC Nyheter sine henvendelse torsdag.

Støre: Ber velgerne stole på Ap

Støre sier til NTB at han er forhindret fra å delta i stortingsdebatten, men han har uansett et budskap til kritiske røster i LO, AUF og på grasrota i eget parti:

– Arbeiderpartiet ville ikke på vilkår inngått en avtale som svekket nasjonalt eierskap, suverenitet og styringsrett over våre naturressurser. Dette har ligget i vår historie siden vannkraften ble underlagt konsesjonslover, poengterer han overfor NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Ap-leder Jonas Gahr Støre ber velgerne ha tillit til at partiet hans ikke ville ha stemt for regelendringer som setter i spill eierskapet til norske kraftressurser. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Ap-leder Jonas Gahr Støre ber velgerne ha tillit til at partiet hans ikke ville ha stemt for regelendringer som setter i spill eierskapet til norske kraftressurser. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

– Noen ønsker å framstille det som om vi avgir eierskap og kontroll over norske kraftressurser. Det er feil. Deler av debatten har vært lite opplysende for å si det sånn, sier Støre videre.

Støre viser til de åtte «ufravikelige» kravene som Aps landsstyre har stilt i sakens anledning. Han mener selv at alle krav er innfridd, noe motstanderne betviler.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– De som kommer med skremsler burde være ærlige nok til å innrømme at veien hadde ligget åpen for North Connect uten den avtalen som vi nå har inngått, parerer Støre.

– Vi har fått til en endring av blå energipolitikk som få kunne drømme om. Vi presser gjennom en endring i energiloven som innebærer at alle kabler i framtiden skal eies og drives av det offentlige. I tillegg skal nye kabler være samfunnsøkonomisk lønnsomme, og det må høstes erfaringer med eksisterende og planlagte kabler, fortsetter han.

Saken oppdateres!

SE VIDEO: Her punkterer Solberg Aps trumfkort i Acer-striden