Meny

Trond Giske mener Ap bør snu i Acer-striden: – Urolig for hvordan dette blir

Trond Giske på Arbeiderpartiets landsstyremøte sammen med Marianne Seip. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Aps avgåtte nestleder Trond Giske melder seg på i den interne partistriden om EUs energiunion. Han går imot partileder Jonas Gahr Støre og ber partiet si nei. Partisekretær Kjersti Stenseng skal også være mot. 

Det var da Arbeiderpartiets stortingsgruppe i skyggen av Listhaugs avgang tirsdag morgen diskuterte Acer-saken på nytt, at Giske tok side med fagbevegelsen, flere fylkeslag og en lang rekke Ap-ordførere.

Over hundre Ap-ordførere har bedt partiets si nei til regjeringens forslag om tilslutning til EUs tredje energimarkedspakke. 

Sterk splittelse

Tross sterk splittelse internt sikrer Ap regjeringen flertall for at Norge skal slutte seg til EUs tredje energimarkedspakke og energibyrået Acer.

– Etter mitt syn er energipolitikken et område hvor vi har viktige nasjonale interesser å ivareta, og hvor en energiunion i EU kan passe dårlig for oss. Derfor stemte jeg mot å gå inn i dette, og at vi avventer og ser hvordan energiunionen blir, skriver Giske i en tekstmelding til Trønder-Avisa.

Overfor Trønder-Avisa uttaler Giske at han er motstander av tilslutning til Acer og den tredje energimarkedspakken. Den tidligere nestlederen og EU-motstanderen er ikke beroliget av forsikringene som har kommet fram.

Les også: En av ti nordmenn sier ja til ACER

– Urolig for hvordan dette blir

– Flertallet har stilt mange betingelser, som er viktige og som jeg støtter, men jeg er urolig for hvordan dette blir i fremtiden. Full norsk styring over kraftpolitikken er blant annet svært viktig for en god industripolitikk, framholder Giske overfor avisa.

Tirsdag ble forsøk på å få utsatt saken avvist av flertallet i stortingsgruppa og alt tyder på at Ap vil stemme med regjeringspartiene og MDG når saken avgjøres i Stortinget torsdag.

Stenseng imot

Ifølge Klassekampen går uenigheten om EUs energiunion helt til topps i Arbeiderpartiet. 

Partisekretær Kjersi Stenseng skal i interne møter ha har argumentert mot å si ja til Acer nå. Hun ønsket ifølge avisen å legge seg på samme linje som LO. LO-sekretariatet har bedt om at saken utsettes til innholdet i den fjerde energipakken er kjent og en grundig konsekvensanalyse er foretatt.

Arbeiderpartiets landsstyre sa i forrige uke et betinget ja til norsk tilslutning til EUs tredje energimarkedspakke og energibyrået Acer. 

Stenseng ledet redaksjonskomiteen som utarbeidet uttalelsen landsstyret vedtok. 

Uventet vending

Tirsdag forsikret Arbeiderpartiets saksordfører i den betente striden om norsk tilslutning til EUs tredje energipakke og EUs tilsynsbyrå ACER, Espen Barth Eide, at han i en avtale med regjeringspartiene og MDG har fått gjennom alle kravene fra Ap-landsstyret for å gjøre dette.

Men da Rødts Bjørnar Moxnes i Stortingets muntlige spørretime onsdag utfordret statsminister Erna Solberg, punkterte hun ett av de viktigste kravene fra Ap-landsstyret og fagbevegelsen:

At en søknad om ny utenlandskabel til Storbritannia, North Connect, ikke ville bli behandlet før man har høstet erfaringene med de to nye kablene til utlandet, som allerede har fått tillatelse.

Les hele saken her: Solberg punkterte Arbeiderpartiets trumfkort

SE VIDEO: Solberg punkterte Arbeiderpartiets trumfkort i Acer-striden

Populært