Meny

Frp-Jensens tidligere statssekretær: – Listhaug vil bli et problem for Erna og Siv

– Hun kommer til å fremføre akkurat det budskapet hun føler for i Stortinget, sier tidligere Frp-statssekretær André Kolve.

Den avgåtte statsråden vil bli en utfordring for både egen partiledelse og regjeringen, mener André Kolve – som bør vite hva han snakker om:

Han er tidligere statssekretær for finansminister Siv Jensen, og var i en årrekke rådgiver for Fremskrittspartiet, blant andre partitoppene Anders Anundsen og Per Sandberg.

Nå er Kolve rådgiver i PR-byrået Gambit. Det er i en analyse i deres regi han utdyper sine betraktninger, sammen med kollega Stein Kåre Kristiansen, tidligere politisk redaktør i TV 2. Duoen har siden i høst hatt en serie analyser på byråets Facebook-side. Tirsdag var Sylvi Listhaugs sorti et åpenbart tema.

Bakgrunn: Sylvi Listhaug (Frp) går av: – Jeg vil ikke gå stille i dørene

Da trakk Listhaug seg som justisminister, etter at opposisjonen hadde varslet mistillit grunnet et omstridt Facebook-innlegg der hun hevdet Arbeiderpartiet satte terroristers rettigheter foran nasjonens sikkerhet.

Sin avgang proklamerte hun også i et innlegg på det sosiale mediet, før hun like etterpå utdypet på en pressekonferanse.

– Implisitt kritikk mot Erna Solberg

– Hun har gått av som statsråd, men hun har ikke gått av som problem. Det ligger vel nok så klart i måten hun formulerte seg på i dette avskjedsbrevet, innleder Stein Kåre Kristiansen.

– Ja, og det kom selvfølgelig på Facebook det også. Der retter hun skyts mot så å si alle. Om hun ikke har vært skarp mot Jonas Gahr Støre og Knut Arild Hareide før, så var hun det til de grader i denne avskjedshilsenen sin. Og hun retter jo også implisitt kritikk mot Erna Solbergs håndtering av saken, sier Kolve i innslaget.

André R. Kolve

  • Seniorrådgiver i Gambit H+K fra juni 2017 etter seks måneders karantene.
  • Statssekretær for Siv Jensen i Finansdepartementet (2015-2016).
  • Politisk rådgiver for statsråd Anders Anundsen i Justisdepartementet (2013-2015).
  • Kommunikasjonsrådgiver i Fremskrittspartiets stortingsgruppe fra 2010 til 2013, blant annet for Per Sandberg og Anders Anundsen, i henholdsvis Justiskomiteen og Kontroll- og konstitusjonskomiteen.
  • Har bakgrunn som journalist i Porsgrunn Dagblad og Telemarksavisa (1999-2010).

Ifølge Kristiansen er det tre ting som preger brevet: Listhaug nuller ut unnskyldningen hun ble presset til i Stortinget, fraskriver seg ansvaret for situasjonen som oppsto og lover mer bråk i Stortinget.

– Blir et gnagsår for både partileder Siv Jensen og Erna Solberg, oppsummerer Kristiansen, og får støtte av Kolve:

Partileder Siv Jensen og statssekretær for presse- og informasjonssaker André R. Kolve i november 2016. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

– Fyrer opp

– Hun sier hun gikk av som justisminister av hensyn til Frp og partiets videre liv i regjering. Men det hun sier i sammenheng med det, er overhodet ikke egnet til å skape ro. Hun fyrer opp, og det er ingen grunn til å tro at Jensen vil få det noe spesielt enklere etter at Listhaug kommer til Stortinget.

De to analytikerne mener Siv Jensen ikke vil få noen enkel oppgave i å utøve disiplin overfor den tidligere statsråden. Men Kolve mener Listhaug kanskje ikke har så høy stjerne i egne rekker som mange mener:

– Ingen lagspiller

– Vi ser nå at det – riktignok anonymt – er kommet en del kritikere på banen mot Sylvi Listhaug, også i egen stortingsgruppe. Det vi har hørt er karakteristikker som at hun ikke er særlig god til å samarbeide med andre. Hun er ingen lagspiller. Noen sier: «Når fikk vi sist hjelp av Sylvi Listhaug - hun er mest opptatt av seg selv og sine egne budskap», uttaler Kolve.

Kristiansen sier rett ut at Listhaug har forsøkt å bygge seg opp som et alternativ til Jensen som partileder, og at hun bevisst startet prosessen som har ført henne ut av regjeringen.

Hverken han eller Kolve tror hun hadde noe valg – hun måtte forlate regjeringen. Og nå blir det enda mer støy – eller «provokasjoner» og «oppnøring», som Kolve kaller det:

– Vi vil se dette i enda sterkere grad når Sylvi Listhaug kommer til Stortinget. Jeg tror også at Siv Jensen og Erna Solberg vil få mange konfrontasjoner både med opposisjonspolitikere og media, hvor de må svare på om regjeringens politikk er i tråd med det Sylvi Listhaug kommer til å fremføre fra Stortinget.

Les også: Retorikkeksperter bekymret for debattklimaet post-Listhaug

Gjør som hun vil

Kristiansen mener partileder Jensen gruer seg til hvordan Listhaugs Stortingskarriere vil utvikle seg. Det er ennå ikke klart hvilken komité hun skal sitte i, eller hvilke oppgaver hun får.

Kolve sier:

– Det tror jeg ikke vil bety så veldig mye for Sylvi Listhaug. Hun kommer til å fremføre akkurat det budskapet hun føler for der og da. Og det vil bli et problem og en utfordring for statsministeren, og ikke minst for Siv Jensen, sier Jensens tidligere statssekretær – som fikk de beste skussmål da han forlot jobben.

– Jeg har satt stor pris på det arbeidet og den innsatsen André har lagt ned for meg, både som statssekretær i Finansdepartementet og da vi jobbet sammen i stortingsgruppen. Han jobber hurtig og systematisk og jeg har spesielt merket meg at han takler stress og høyt tempo veldig godt, sa Frps partileder til Dagbladet i 2016.

ABC Nyheter har vært i kontakt med André Kolve om innslaget, men han ønsker ikke å kommentere det. ABC Nyheter har derimot fått tillatelse av Gambit til å publisere analysene.

Bakgrunn: Listhaug-rådgiver nekter å legge frem kvittering for påstått bildekjøp

Populært