Solberg punkterte Arbeiderpartiets trumfkort i ACER-striden

Artikkelen fortsetter under annonsen

En av Ap-landsstyrets betingelser for å gå med på ACER, blir ikke oppfylt gjennom avtalen Espen Barth Eide inngikk med de andre partiene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tirsdag forsikret Arbeiderpartiets saksordfører i den betente striden om norsk tilslutning til EUs tredje energipakke og EUs tilsynsbyrå ACER, Espen Barth Eide, at han i en avtale med regjeringspartiene og MDG har fått gjennom alle kravene fra Ap-landsstyret for å gjøre dette.

Men da Rødts Bjørnar Moxnes i Stortingets muntlige spørretime onsdag utfordret statsminister Erna Solberg, punkterte hun ett av de viktigste kravene fra Ap-landsstyret og fagbevegelsen:

At en søknad om ny utenlandskabel til Storbritannia, North Connect, ikke ville bli behandlet før man har høstet erfaringene med de to nye kablene til utlandet, som allerede har fått tillatelse.

Les hva Ap sa: Barth Eide garanterer mot private utenlandskabler

Solberg vil ikke vente

– De ansatte i prosessindustrien er bekymret for at flere utenlandskabler vil føre mer strøm ut av landet og øke strømprisene innenlands. Kan statsministeren garantere at hun vil vente til man har høstet erfaringene med de to nye kablene før man gir et svar til North Connect? spurte Moxnes.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi kommer til å følge planen som er lagt og avtalen i Stortinget, svarte Erna Solberg og slo fast:

– Vi kommer ikke til å vente med North Connect til vi ser effektene av disse andre kablene. Vi kommer til å fatte vedtak som planlagt.

Uttalelsen, som du kan se i videoen overfor, kommer dagen før Stortinget etter planen skal fatte vedtak om ACER.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Flertallet i Ap's sterkt splittede stortingsgruppe gikk med på å avgi suverenitet forutsatt at landsstyrets betingelser var oppfylt, noe saksordføreren deres har sagt er tilfelle.

Her er avviket fra landsstyre til avtale:

En nærmere titt på avtalen Espen Barth Eide undertegnet, viser avviket som Erna Solberg nå demonstrerer.

Arbeiderpartiets landsstyre ville ikke behandle North Connect før erfaringene med de to utenlandskablene som er under bygging, var høstet.

Men i avtalen mellom de fem partiene som utgjør flertallet står det ingenting om disse to kablene, bare at man skal høste erfaringer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Og det kan man gjøre allerede i dag med de utenlandsforbindelsene som for lengst er etablert.

Dermed kan Solberg trygt si at avtalen er fulgt, selv om man ikke avventer de nye kablene.

– Jeg er både overrasket og sterkt kritisk til at Ap på denne måten endrer landsstyrets forutsetninger. Jeg vil stille spørsmålstegn ved om landsstyret i Arbeiderpartiet er klar over at deres krav har blitt omformulert, sier leder Kathrine Kleveland i Nei til EU til ABC Nyheter om denne overraskende utviklingen.

Slagsvold Vedum: – Forledende fra Ap

De nye realitetene i saken ble bekreftet også da Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum spurte olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp) om samme sak.

– Søviknes bekreftet overfor meg at det ikke blir noe nytt regelverk for North Connect som følge av avtalen som ble inngått med Ap. Det som har skjedd i avtalen mellom Ap har ingenting å si for eierskapet, sier Slagsvold Vedum til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Men Espen Barth Eide garanterte i ABC Nyheter tirsdag at alle Ap's krav er innfridd i avtalen?

– Det Barth Eide sa, er feil ifølge det ansvarlig statsråd sier fra Stortingets talerstol. Det Ap har sagt om North Connect, er forledende, sier Slagsvold Vedum.

– Spørsmålet nå er hvorfor Ap på Stortinget stoler mer på Frp og H enn sitt eget bakland, og vil være mer EU-lojal.

– Vi foreslår i Stortinget torsdag at vi gjør som LO vil, utsetter behandlingen av energiunionen til vi ser hva neste pakke med energilovverk fra EU inneholder, sier Sp-lederen.