Meny

Saksføreren: – Listhaug fikk jo gjennom det meste

Sylvi Listhaug (Frp) trakk seg som beredskaps- og justisminister etter kraftig kritikk og mistillit fra opposisjonen på Stortinget. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
KrFs saksfører er forundret over at FrPs Jon Engen-Helgheim og Sylvi Listhaug reagerte slik de gjorde: – De fikk jo gjennom nesten alt, sier Torhild Bransdal.

Torhild Bransdal var KrFs saksfører for behandlingen av saken som endte med at Sylvi Listhaug (FrP) trakk seg som justisminister:

– Jeg er veldig forbauset over FrPs reaksjon på lovbehandlingen i Stortinget og at dette skulle bli starten på Listhaugs avgang. Alle var enige – både i kommunal- og forvaltningskomiteen og i stortingsbehandlingen – om å frata potensielle terrorister statsborgerskap, sier stortingsrepresentanten for KrF fra Vest-Agder.

– I Stortinget ble det også vedtatt å be om å komme tilbake med forslag om tap av statsborgerskap uavhengig av årsak, og regler for en rask domstolsbehandling eller hurtigdomstol, sier hun.

– Ikke Aps skyld

Endringene i statsborgerloven ble drøftet i komiteen 8. mars. 

Fredag 9. mars, dagen etter vedtaket, la Sylvi Listhaug ut et bilde på Facebook av islamister med teksten: «Ap mener terroristenes rettigheter er viktigere enn nasjonens sikkerhet. Lik og del».

Les også:  – Støre har sørget for en enorm splittelse

– Budskapet i den saken var at Arbeiderpartiet i den enkelte saken har satt terroristenes rettigheter foran nasjonens sikkerhet, sa FrPs innvandringspolitiske talsperson Jon Engen-Helgheim til ABC Nyheter i går. 

Tornhild Bransdal er representant for Kristelig Folkeparti og Norges lengstsittende kvinnelige ordfører, i Vennesal fra 1999 til 2017. Foto: Kommunesektorens organisasjon

Bransdal mener budskapet er «helt vanvittig», spissformulering eller ikke.

– Arbeiderpartiet har ikke noe skyld som helst. Dette kom for meg som ut av det blå. Revet totalt ut av sin sammenheng. Jeg hører hva Helgheim sier, men jeg skjønner det ikke, sier hun.

Uenige om ett punkt

Les også:   Retorikkeksperter bekymret for debattklimaet post Listhaug

Hun påpeker at både KrF, Arbeiderpartiet, Senterpartiet, SV, MDG og Rødt satte ned foten på ett punkt: Høyre og FrPs ønske om at justisdepartementet kunne frata noen statsborgerskap uten en behandling i en domstol.

Torhild Brandsdal var saksfører i saken som endte med Listhaugs fall. KrF-politikeren er forbauset over både innlegget som den tidligere justisministeren la ut på sin facebookprofil, og at saken endte som den gjorde. Foto: Skjermdump

Imidlertid gikk KrF, Ap og Senterpartiet med på resten av forslaget, inkludert at innsyn i egen sak kunne begrenses av regjeringen og at advokaten kan få munnkurv.

I tillegg ba de om et nytt forslag til at statsborgerskapet kan fratas av andre årsaker, men der rettssikkerheten er bevart.

Opposisjonspartiene aksepterte også at avslag på søknad om statsborgerskap i visste tilfeller ikke kan påklages.

Mener det var liten uenighet

– Diskusjonen handlet om det var domstolen eller departementet som skulle avgjøre dette. Det var et flertall for at avgjørelsen skulle fattes av domstolen, påpeker Bransdal. 

– Vedtaket sier helt klart at alle parter var helt enige om at vi skal gjøre vårt ytterste for å motvirke terrorisme, sier hun.

Les også:   – Listhaug-saken viser at vi ofte blir i skvis

Mandag holdt KrF gruppemøte for å snakke om hvordan de skulle stille seg til Rødt sitt mistillitsforslag til Listhaug.

– Det var en enighet om at vi ikke hadde tillit til henne. Kabinettspørsmål ble aldri stilt, så vi tok ikke stilling til det, sier Torhild Bransdal.

Aps Eirik Sivertsen og KrFs Jorunn Gleditsch Lossius stemte sammen med regjeringen i statsborgerskap-saken, slik at det ble 48 mot 51. Det var en feil i begge tilfeller, får ABC Nyheter vite.

– Jeg reiste meg for å votere imot, men må ha trykket på feil knapp, sier Lossius.

Populært