Meny

Fylkesledere åpner for fortgang i skjebnevalg

– Listhaug-saken viser at vi ofte blir i skvis

Leder i KrF, Knut Arild Hareide og finansminister Siv Jensen forlater NRK tirsdag kveld, samme dag som Sylvi Listhaug gikk av som justisminister. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Jonas Gahr Støre snakker ikke lenger om sentrum, og Erna Solberg viser ingen tegn til å droppe Frp. KrF er i nok en skvis og kjemper for å overleve. 

Tirsdag trakk Sylvi Listhaug (Frp) seg fra jobben som justisminister. Nå er spørsmålet om avgangen gjør det lettere for KrF å bli en del av den borgerlige regjeringen.

– Det å spå for mye fremover hva som vil skje, det skal jeg være forsiktig med, sa KrF-leder Knut Arild Hareide til ABC Nyheter tirsdag.

Men nå er det duket for interne prosesser i partiet, i april møtes landsstyret til diskusjoner om hvor partiet skal plassere seg i norsk politikk.  

Etter fjorårets valg, ble partiets samarbeidsvedtaket slaktet internt i partiet. 

Dette var samarbeidsvedtaket til KrF

  • KrF er et kristendemokratisk sentrumsparti og går til valg på at Norge trenger en ny regjering. 
  •  KrF har som mål å komme i regjering etter valget 2017. KrFs deltakelse i regjering vil avhenge av valgresultatet, styrkeforholdet mellom partiene og politisk gjennomslag i viktige saker for partiet. 
  • KrF mener landet er best tjent med en regjering med et sterkest mulig sentrum. KrF vil arbeide for en regjering i 2017 som består av flest mulig av sentrumspartiene og partiet Høyre. Med respekt for de politiske forskjellene er et regjeringssamarbeid med FrP ikke aktuelt. 
  • Dersom et regjeringssamarbeid sentrum/Høyre ikke er mulig etter valget, må KrF søke andre gjennomslag for vår politikk og mest sannsynlig velge opposisjon.

Partiet trenger en avklaring mener flere fylkesledere ABC Nyheter har snakket med. 

Men partiet har lite til felles med begge fløyer i norsk politikk. Når Jonas Gahr Støre nå vil satse rødgrønt og Erna Solberg er trofast med Frp, gjør det valget vrient for sentrumspartiet KrF. 

– Det store spennet et sentrumsparti står i

– Det vi er i gang med å diskutere er at hva er KrFs prosjekt skal være. Vi skal blinke ut noen hovedområder vi skal jobbe spesielt med, og det skal bli tydeligere for folk hva KrF vil. Så må vi etter det ta en diskusjon på hvordan vi best oppnår gjennomslag for den politikken, sier leder fylkesleder i Oslo, Espen Andreas Hasle, til ABC Nyheter. 

– Jeg regner det som lite sannsynlig å gå inn i regjering i denne stortingsperioden. Det er ikke det vi gikk til valg på. Listhaugs avgang forandrer ikke det, fordi de politiske standpunktene til Frp forandrer seg ikke.

– Bør KrF søke regjeringsmakt på sikt?

– Selvfølgelig. KrF bør prinsipielt gå i regjering. Politikk handler om å få innflytelse. Stortingsperioden har vist at vi kan samarbeide til begge sider. Vi må erkjenne at den politiske avstanden til SV og Frp er stor. Kanskje får vi mest igjennom å være i en vippeposisjon, sier Hasle som mener KrF har store muligheter.

Han mener partiet er i et «stort spenn».

– Vi må avklare i prosessen om vi er avhengig om å knytte oss til en side. I valgkampen var noen sure fordi vi gikk til valg på Erna som statsminister og mente vi støttet Frp. Samtidig var andre sure på oss fordi vi ikke konsekvent avviste venstresiden. Det er et uttrykk for at det store spennet et sentrumsparti står i. Det er noe av det som gjør det krevende. Samtidig er det lite igjen av sentrum i norsk politikk, og KrF kan bli det tydelige sentrumsalternativet. 

Les også:   Støre vil satse rødgrønt - sentrum er ute

– Viser at sentrum ofte blir i skvis

Fylkesleder i Hedmark, Oluf Maurud, mener partiet trenger en avklaring. 

– Jeg tenker det er viktig å få landet en avgjørelse om hvor KrF skal være. I Listhaug-saken og saken om stortingspresidenten var KrF i vippeposisjon. Det viser at sentrum ofte blir i skvis. Jeg tror vi må få landet et tydeligere veivalg. I sentrum er det jo ikke så mange som er igjen, sier Maurud til ABC Nyheter. 

Fylkeslederen tror ikke mye endrer seg uten Listhaug.

– Har du vært imot regjeringsdeltakelse tidligere er du det nok også nå, for Frp-politikken har ikke endret seg. Jeg har vært skeptisk til regjeringsdeltakelse, og er det fortsatt. Det er politikken det til syvende og sist får gjennomslag, så vi må holde dørene åpne. Det er for tidlig å si hvilken side vi går til, sier han. 

SE VIDEO: Listhaug går - men tier ikke

Åpner for raskere valg enn først ventet

– Nå har vi startet med en strategiprosess, og vil ha en grundig gjennomgang på landsstyremøte i april. Først må vi blankpusse den politiske profilen vår, så kommer et veivalg og eventuelt regjeringdeltakelse. Vi må ta i den rekkefølgen, sier fylkesleder i Østfold KrF, Brynjar Høidebraaten, til ABC Nyheter. 

Han åpner for at partiet kan ta et valg raskere enn de først hadde tenkt.

– Men det er viktig å ha den rekkefølgen fortsatt. Først må vi meisle ut politikken så folk kjenner oss igjen og vet hva vi vil. 

Han har ikke konkludert i spørsmålet om å bli en del av Solberg-regjeringen.  

– Jeg vil vente til etter strategiprosessen. Vi må ta en åpen runde på om vi er mest tjent med å være i regjering eller ikke, sier Høidebraaten og legger til:

– Det er viktig å understreke at det som har skjedd ikke er en kritikk av dagens regjering. Det som har skjedd var at vi tok stilling til sittende justisminister. Med tank på de siste dagers hendelser og flere hendelser lang tid tilbake, så hadde vi ikke tillit. Derfor valgte justisministeren å gå av, noe som var bra for det borgerlige samarbeidet.  

Les også: Støre nekter å snakke om ny sentrumsflørt

Fylkesleder i Buskerud, Hege Irene Fossum, er ordknapp om den videre prosessen. 

–  Det med samarbeidsspørsmålet er skritt to i den kommende prosessen, sier Fossum og understreker at partiet først å tydeliggjøre sin politikk. 

Men hun er klar på at partiet også må tydeliggjøre hvor de står i norsk politikk.

– Det er viktig å komme til en klar og tydelig konklusjon. Det kan være å knytte seg opp til en side og det kan bli å være et tydelig alternativ mellom borgerlig og sosialistisk side. 

Jensen ønsker fortsatt KrF velkommen

Frp-leder Jensen er optimistisk med tanke på regjeringens framtid med KrF.

– Vi ønsker selvfølgelig KrF inn som en del av et regjeringssamarbeid. Både fordi vi over tid har hatt et godt samarbeid med KrF og fordi det vil styrke den borgerlige siden i Norge og sikre at Jonas Gahr Støre holdes langt unna regjeringskontorene i mange år , sier hun til VG.

Jensen understreker at for Frp, er politikk viktigst.

– KrF må først finne ut hva de vil, så får vi se hva vi kan klare å bli enige om, sier hun.

Les også: SV ber KrF komme til venstresiden: – Hadde fått mer gjennomslag

SE VIDEO: Hareide: – Rett utgang i en så alvorlig sak

Populært