Meny

Åtte Listhaug-skandaler vi ikke glemmer

– At Listhaug går direkte fra PR-byrået til embetet som statsråd gir oss en ny alvorlig realitet å forholde oss til, sa Per Olaf Lundteigen da Listhaug ble statsråd. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sylvi Listhaug er ferdig som statsråd i Solberg-regjeringen. Den kontroversielle politikeren har rukket å skape en smørbrødliste av skandaler.

1616 dager varte Sylvi Listhaugs statsrådsliv.

Et Facebook-innlegg der den avtroppende justisministeren påsto at Ap satte terroristers rettigheter høyere enn nasjonens sikkerhet, var begynnelsen på slutten.

Men det er langt fra første gang Frp-politikeren har skapt rabalder. Hun har vært omdiskutert som landbruksminister, innvandringsminister og justisminister.

La oss mimre litt:

1. First House

Utnevnelsen av Sylvi Listhaug ble i seg selv omdiskutert. Frp-politikeren gikk nemlig rett fra jobben som PR-rådgiver i lobbyselskapet First House til kongens bord. I likhet med de fleste lobbybyrå har First House også hemmelige kundelister, dermed kunne ikke folk vite hvem Listhaug hadde jobbet for før hun ble statsråd. Det reagerte opposisjonen på. De presset på for åpenhet om Listhaugs kundeliste.

– At Listhaug går direkte fra PR-byrået til embetet som statsråd gir oss en ny alvorlig realitet å forholde oss til, sa Lundteigen til Dagsavisen den gangen.

– Listene eller Listhaug må ut, mente valgforsker Anders Todal Jenssen.

First House sto hardnakket på at det ikke var mulig å gjøre kundelisten kjent av konkurransemessige hensyn. Vurderingen ble støttet av Sivilombudsmannen, men de offentlige kundene til den daværende Landbruks- og matminister ble til slutt offentliggjort.

PS! Senere har det blitt kjent at Norges Idrettsforbund kjøpte lobbytjenester fra Listhaug bare uker før hun ble statsråd.

Som landbruksminister provoserte Listhaug bøndene under jordbruksoppgjøret 2014. Foto: NTB Scanpix. Foto: Scanpix

2. Bønda i byen

– Er det ment som en provokasjon eller som en spøk, spurte leder Merete Furuberg om statens tilbud jordbruksoppgjøret 2014.

Bøndene krevde 950 millioner, staten med Listhaug i spissen tilbød 90.

« Jordbruket sier nei til et framtidsrettet tilbud», mente statsråden.

Det ble bråk. Skikkelig bondebråk.

Landet over kunne du se bilde av landbruksministeren på hjemmesnekra fareskilt langs veien, og flere tusen bønder kom til Oslo for å demonstrere. De ble møtt av en glisende statsråd.

– Vi vil satse mer på den aktive bonden. Vi flytter penger fra dem som produserer lite, til dem som produserer mer, sa Listhaug til bøndene med sine tydeligste tale – og ble møtt med stillhet.

De borgerlige partiene på Stortinget ble til slutt enige om å øke rammen på jordbruksoppgjøret med 250 millioner kroner.

Les også:

Slik skapte Frp-statsråd Sylvi Listhaug krise for Solberg-regjeringen

Sylvi Listhaug: Portvokteren

Sylvilismen: En kort guide

3. Gullstolen …

Som fersk innvandringsminister brukte Listhaug romjulen 2015 på å legge fram et forslag til en massiv innstramming i asylpolitikken, i forbindelse med den økte asylankomsten til landet det året.

Krav til selvforsørgelse og språk ble strammet inn, mens permanent opphold skulle utvides fra tre til fem år, for å nevne noe.

– Den viktigste faktoren for god integrering er at utlendingen selv vil integreres. En kan ikke bli båret på gullstol inn i Norge. Det må stilles krav, og det gjør vi med dette forslaget, sa statsråden til VG da hun lanserte forslagene.

Les også: Når retorikken skaper politikken

4. ... og godhetstyranniet

Det har ikke manglet på omdiskuterte nyord fra ministeren.

I 2015 ble det også debatt om regjeringens flyktningregnskap. Regjeringen ville kutte i noe i norsk bistand for å dekke opp de økte kostnadene ved asyltilstrømningen på det tidspunktet.

Blant de som reagerte sterkt var ledende skikkelser i den norske kirke.

Listhaug mente meningsmotstanderne fremstilte forslag om kutt og innstramminger som slemme og kalde, mens de som ønsker en mer liberal politikk er gode og rause.

– Jeg reagerer på dette godhetstyranniet som rir det norske samfunnet som en mare, sa hun til NRK.

Innvandringsministeren kastet seg i Middelhavet under besøk i Hellas i 2016. Foto: NTB Scanpix Foto: Scanpix

5. På djupt vann i Middelhavet

Listhaug skapte internasjonale bølger da hun dro til Hellas som innvandrings- og integreringsminister for å se flyktningstrømmen med egne øyne, våren 2016.

Under besøket valgte statsråden å ikle seg overlevelsesdrakt, hoppet i Middelhavet og lot seg redde av den norske redningsskøyta Peter Henry von Koss.

– Jeg snakket med mannskapet, som forteller forferdelige historier. De er helter, som har reddet over 3.000 mennesker. Når jeg da blir spurt om å se hvordan de jobber, så er det klart jeg gjør det. Det ville være totalt uforskammet å ikke gjøre det. Det ville ikke falt meg inn å si nei, sa hun til TV2 den gangen.

Den amerikanske avisen Washington Post beskrev statsråden som en norsk Donald Trump og skrev følgende om Listhaug den våren:

«Hun er en voksende stjerne i det populistiske Fremskrittspartiet, denne datteren av norske bønder er blitt kjent for sin reality-show-aktige selvsikkerhet, som har inkludert et stunt hvor hun fløt rundt i en overlevelsesdrakt ved den greske kysten i et forsøkt på bedre å forstå flyktningkrisen».

Les også: Overlevingsdrakten

6. Lik og del

14. november 2016 la innvandringsministeren ut et innlegg på Facebook-siden sin som viste til en omtale av norsk asylpolitikk og tvangsretur i The New York Times to dager tidligere. Artikkelen i den amerikanske avisen omtaler Norges håndtering av en syv år gammel afghansk gutt som etter drøyt fire år ble sendt ut av landet med tvang.

Listhaug avslutter Facebook-innlegget sitt med å oppfordre alle som er enige med henne til å «like og dele».

Det satte fart på en kampanje fra Kristoffer Joner som samlet inn flere millioner kroner til Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS).

Listhaug svarte Joner:

– Hva vil dette hylekoret? Vil de ha svenske tilstander i Norge? Vil de at alle skal få bli om de behøver beskyttelse eller ikke? Vil de ha åpne grenser? Jeg blir iallfall ikke klok på dem.

7. Rabalder i Rinkeby

Valgkampen 2017 er det flere i Frp som peker på Listhaug og oppmerksomheten hun skapte rundt partiet som avgjørende for at Frp ikke ble mer svekket etter fire år i regjering.

Og hvem glemmer besøket til Stockholms bydel Rinkeby med over 100 pressefolk på slep?

– Vi må lære av det som er gjort her, både det som er bra og det som ikke har fungert, sa Listhaug til Aftenposten som hang med på den turen.

Det skulle handle om «svenske tilstander». Rinkeby er kjent for en høy innvandrerbefolkning.

Karin Wanngård, byrådsleder i Stockholm, kritiserte statsråden for en «usmakelig utnyttelse av Stockholms gjestfrihet».

Som innvandringsminister reiste Sylvi Listhaug til Rinkeby under valgkampen 2017. Foto: NTB Scanpix. Foto: Scanpix

8. Imamsleiking

Da KrF-leder Knut Arild Hareide skulle begrunne hvorfor KrF ikke lenger hadde tillit til Listhaug, pekte de på mer enn enkeltsaken som mistillitsforslaget til Rødt bygget på.

– Erna Solberg har tillatt dobbeltkommunikasjon fra Frp i regjering i fem år, sa Hareide.

Selv fikk han som hatten passet, da det «gikk en kule varmt» etter en debatt i Politisk kvarter om kristne og norske verdier i sommer.

Her sa Listhaug til NRK at hun mente KrF-lederen var for feig til å konfrontere mennesker med ekstreme meninger og holdninger.

– Hareide og andre politikere sleiker imamer oppetter ryggen, i stedet for å konfrontere folk med ekstreme holdninger. Det synes jeg man skal slutte med, sa statsråden til rikskanalen.

Ikke akkurat dagligdags statsrådstale, skrev Civita-sjef Kristin Clemet på bloggen sin. Løgn, mente Hareide. Ord som ikke burde blitt brukt i norsk valgkamp, mente statsminister Erna Solberg.

Listhaug unnskyldte seg, men var samtidig tydelig på at hun ikke ville opptre mindre kontroversielt.

– Jeg har min stil, som jeg har hatt hele veien. Den kommer jeg fortsatt til å ha, lovte hun.

Nå skal hun tilbake til Stortinget – i fullstendig fri dressur.

Solberg åpner for Listhaug-comeback i regjering

Tidligere justisminister Sylvi Listhaug (Frp) trakk seg etter at flertallet på Stortinget signaliserte mistillit mot henne. Her er hun sammen med politisk rådgiver Espen Teigen som bekrefter at han skrev det kontroversielle Facebook-innlegget som førte til Listhaugs fall. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Tross kontroversen og den manglende tilliten i Stortinget utelukker ikke statsminister Erna Solberg at Listhaug kan komme tilbake som statsråd.

– Listhaug har vært en hardt arbeidende statsråd som har jobbet med mye med endringer i både landbrukspolitikken og innvandringspolitikken. Hun har fått gjennomslag for mye, men hun har også vært en kontroversiell debattant, sier Solberg til Dagsavisen.

– Hva skal til for at hun kan komme tilbake i regjering?

– Det er et spørsmål som vil bli diskutert på det tidspunktet det eventuelt blir rokade i regjeringen. Akkurat nå er det ikke snakk om det, sier statsministeren.

Men i første omgang skal altså Listhaug fra regjeringen til Stortinget som stortingsrepresentant. Der er det uklart hvilken posisjon hun kan få i Frps stortingsgruppe.

– Det er for tidlig å si noe om, sier Morten Wold som leder valgkomiteen i stortingsgruppa.

– Men Listhaug er en kapasitet, og det vil også opposisjonen få merke når hun vil fortsette sitt arbeid her, sier han til Dagsavisen.

Parlamentarisk leder i Frp Hans Andreas Limi sier Listhaug vil få en synlig posisjon i gruppa.

– Jeg tror Sylvi Listhaug kommer styrket ut av dette fordi hun vil få en fremtredende rolle i vår stortingsgruppe, sier Limi til Dagsavisen.

(Artikkelen er først publisert i Dagsavisen)

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
12:43 Indisk mann kappet av seg fingeren etter å ha stemt på feil parti12:35 Egyptere stemmer over grunnlovsendring som lar Sisi sitte til 203012:34 Tønnesen klar til dyst i Europa12:07 Russland mener Mueller-rapporten ikke beviser innblanding12:05 Norge møter Sør-Afrika i VM-generalprøve12:04 Skogbrann på byfjellet Løvstakken i Bergen11:57 Kvinnelig journalist drept i opptøyer i Nord-Irland11:50 Equinor og partnerne investerer milliarder i Aserbajdsjan11:49 Solskjær med tøffe krav til spillerne: – Noen trenger en virkelighetssjekk11:28 Fransk politi ber om hastemøte etter flere selvmord blant politifolk11:16 Protestbevegelsen i Sudan skal kunngjøre sivilt styre11:08 Hest berget opp av isen med helikopter på Finnskogen11:00 Fernando flyktet fra Venezuela: – Absolutt alt der er korrupt10:53 MLS skal utvides til 30 lag10:44 Taliban-samtaler utsatt på ubestemt tid10:17 Capitals' nøkkelspiller Oshie skadd10:13 Macron møter UNESCO om Notre-Dame09:58 FN evakuerer flyktninger fra Libya09:48 Everton-sjefen advarer Solskjær: – Vi kan gjøre det virkelig tøft for dem09:35 13 døde da kirketak kollapset i Sør-Afrika09:29 Redd Barna: Hent barna hjem fra Syria09:13 Ajax-spillerne får frihelg foran Tottenham-møte08:55 Ramsey kan ha spilt sin siste Arsenal-kamp08:36 Elev i Bangladesh skal ha blitt brent i hjel på ordre fra rektor08:34 Folk bes om å samle jervebæsj08:21 Riise møtte Messi i 2007: – Prestert på dette nivået i 10-15 år08:18 Ecuadors eks-utenriksminister anklages for oppvigleri og kobles til WikiLeaks08:00 Statue av Johnny Cash skal opp i kongressen06:20 Trump skal møte Japans kommende keiser06:00 Søstre trygler om hjelp etter flukt fra Saudi-Arabia05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:27 Strid om hva Mueller-rapporten forteller om Trump05:05 Fange fikk penger fra Nav mens han var på rømmen fra fengsel04:44 Uber har sikret investeringer i milliardklassen04:29 Russebråk flere steder i landet03:26 92-åring tiltalt for å ha vært SS-vakt i Tyskland03:02 Mann dømt til fengsel for å laste ned overgrepsmateriale av barn02:45 Andersen ferdig i Sør-Korea02:03 Tre turister havnet i havet – tankskip etterforskes01:42 Malis statsminister trekker seg01:33 Mann til sykehus etter MC-ulykke01:19 Økning i antall bekymringsmeldinger til barnevernet i Oslo00:24 Trump sier han kunne sparket alle i Russland-etterforskningen00:05 Chelsea til semifinale i europaligaen tross hjemmekluss, frisparkperle roet Arsenal-nervene23:44 USA sender diplomat til Sudan som ny utsending22:57 Politiet betegner dødsfall i Ski som mistenkelig22:50 Demonstranter omringer hærens hovedkvarter i Khartoum22:11 Lottomillionær: – Trodde det var telefonsalg21:19 – Fortsatt vestlig ønsketenkning om Kina21:08 The North Face-team fryktes omkommet i snøskred20:52 Facebook samlet data om 1,5 millioner brukere20:03 Tre turister havnet i havet – tankskip etterforskes19:05 Temperaturen bikket 20 grader i Østfold skjærtorsdag18:46 Politiet tror kortslutning utløste brannen i Notre-Dame17:32 Seks personer innbrakt på glattcelle etter bråk i Strömstad17:28 Skrev «hjelp» i gjørma - her blir de reddet fra ødemarken17:20 HRW: Omfattende tortur av fanger i Mosul16:51 Bilfører slo bilfører i ansiktet etter kollisjon på Rena16:37 To skadd i motocrossulykke i Hedmark16:17 Mosambik: Nødhjelp er kun nest best14:41 Over 200 drept i kamper om Libyas hovedstad14:31 Kvinne omkom i trafikkulykke i Oppland14:26 Rapport: Trump forsøkte å ta kontroll over Mueller-etterforskningen14:10 Båtbrann i Gandsfjorden i Rogaland13:25 Isbjørn på ville veier havnet i landsby 700 kilometer hjemmefra12:16 Diplomaten som ble krimforfatter og «løste» Palmemordet12:08 Snøscooter kjørte inn i et tre i Trøndelag11:54 Påsketuren gikk ikke helt som planlagt: – Hun satt nok i andre tanker11:01 Mann pågrepet med bensin i katedral i New York08:51 Ivanka Trump sier hun avviste farens forslag om toppjobb i Verdensbanken08:50 Stortingsrepresentant vil at staten skal hjelpe skoler med svake resultater08:35 Ajax fra RBK-tap til Europa-sensasjon på under to år07:26 Jordskjelv ryster Taiwan07:16 Minst 14 drept i angrep på buss i Pakistan07:00 Ny meningsmåling: Amerikanere ikke klare for å frikjenne Trump06:40 Statlig radiostasjon: 60 omkom i tordenvær i India06:26 Etappe to i valget i India er i gang06:05 Båt grunnstøtte i Vestfold: – Sto ti meter inn på land06:00 BBC-ekspert om Solskjærs United: – Trenger dyre reservedeler og en full service05:50 Dette skjer i dag05:38 Dette skjedde i natt05:20 Zuccarello-mål i storslagen hjemmeseier05:18 Guatemalansk presidentkandidat pågrepet i USA i narkosak04:44 Nye krav til helsearbeidere innføres04:31 Demokratisk presidentkandidat utsatt for homofiendtlige tilrop03:52 340 miljøaktivister pågrepet i London03:46 Luftambulansen mister oftere GPS-signal02:38 29 omkomne etter bussulykke på Madeira02:37 17-åring til sykehus etter trafikkulykke02:30 Nord-Korea hevder de har testet nytt presisjonsvåpen01:40 Brødrene til Sudans ekspresident pågrepet01:22 Mann dømt for å ha bidratt til menneskesmugling00:46 – Over 50 Boko Haram-krigere drept i Nigeria00:00 Pochettino: – Mine spillere er helter23:43 Tottenham knuste Manchester Citys kvadrupeldrøm i ellevill målfest23:34 Liverpool ydmyket Porto, enkelt til semifinale23:24 Barr holder pressekonferanse om Mueller-rapporten22:54 Politiet om påskeutfarten: – På grensen til det tragiske22:12 Nordmann vant 89 millioner i Vikinglotto
Siste nytt
12:43VerdenIndisk mann kappet av seg fingeren etter å ha stemt på feil parti12:35VerdenEgyptere stemmer over grunnlovsendring som lar Sisi sitte til 203012:34SportTønnesen klar til dyst i Europa12:07VerdenRussland mener Mueller-rapporten ikke beviser innblanding12:05SportNorge møter Sør-Afrika i VM-generalprøve12:04NorgeSkogbrann på byfjellet Løvstakken i Bergen11:57VerdenKvinnelig journalist drept i opptøyer i Nord-Irland11:50NorgeEquinor og partnerne investerer milliarder i Aserbajdsjan11:49SportSolskjær med tøffe krav til spillerne: – Noen trenger en virkelighetssjekk11:28VerdenFransk politi ber om hastemøte etter flere selvmord blant politifolk11:16VerdenProtestbevegelsen i Sudan skal kunngjøre sivilt styre11:08NorgeHest berget opp av isen med helikopter på Finnskogen11:00VerdenFernando flyktet fra Venezuela: – Absolutt alt der er korrupt10:53SportMLS skal utvides til 30 lag10:44VerdenTaliban-samtaler utsatt på ubestemt tid10:17SportCapitals' nøkkelspiller Oshie skadd10:13VerdenMacron møter UNESCO om Notre-Dame09:58VerdenFN evakuerer flyktninger fra Libya09:48SportEverton-sjefen advarer Solskjær: – Vi kan gjøre det virkelig tøft for dem09:35Verden13 døde da kirketak kollapset i Sør-Afrika09:29VerdenRedd Barna: Hent barna hjem fra Syria09:13SportAjax-spillerne får frihelg foran Tottenham-møte08:55SportRamsey kan ha spilt sin siste Arsenal-kamp08:36VerdenElev i Bangladesh skal ha blitt brent i hjel på ordre fra rektor08:34NorgeFolk bes om å samle jervebæsj08:21SportRiise møtte Messi i 2007: – Prestert på dette nivået i 10-15 år08:18VerdenEcuadors eks-utenriksminister anklages for oppvigleri og kobles til WikiLeaks08:00VerdenStatue av Johnny Cash skal opp i kongressen06:20VerdenTrump skal møte Japans kommende keiser06:00VerdenSøstre trygler om hjelp etter flukt fra Saudi-Arabia05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:27VerdenStrid om hva Mueller-rapporten forteller om Trump05:05NorgeFange fikk penger fra Nav mens han var på rømmen fra fengsel04:44VerdenUber har sikret investeringer i milliardklassen04:29NorgeRussebråk flere steder i landet03:26Verden92-åring tiltalt for å ha vært SS-vakt i Tyskland03:02NorgeMann dømt til fengsel for å laste ned overgrepsmateriale av barn02:45SportAndersen ferdig i Sør-Korea02:03NorgeTre turister havnet i havet – tankskip etterforskes01:42VerdenMalis statsminister trekker seg01:33NorgeMann til sykehus etter MC-ulykke01:19NorgeØkning i antall bekymringsmeldinger til barnevernet i Oslo00:24VerdenTrump sier han kunne sparket alle i Russland-etterforskningen00:05SportChelsea til semifinale i europaligaen tross hjemmekluss, frisparkperle roet Arsenal-nervene23:44VerdenUSA sender diplomat til Sudan som ny utsending22:57NorgePolitiet betegner dødsfall i Ski som mistenkelig22:50VerdenDemonstranter omringer hærens hovedkvarter i Khartoum22:11NorgeLottomillionær: – Trodde det var telefonsalg21:19Verden– Fortsatt vestlig ønsketenkning om Kina21:08VerdenThe North Face-team fryktes omkommet i snøskred20:52VerdenFacebook samlet data om 1,5 millioner brukere20:03NorgeTre turister havnet i havet – tankskip etterforskes19:05NorgeTemperaturen bikket 20 grader i Østfold skjærtorsdag18:46VerdenPolitiet tror kortslutning utløste brannen i Notre-Dame17:32NorgeSeks personer innbrakt på glattcelle etter bråk i Strömstad17:28VerdenSkrev «hjelp» i gjørma - her blir de reddet fra ødemarken17:20VerdenHRW: Omfattende tortur av fanger i Mosul16:51NorgeBilfører slo bilfører i ansiktet etter kollisjon på Rena16:37NorgeTo skadd i motocrossulykke i Hedmark16:17StemmerMosambik: Nødhjelp er kun nest best14:41VerdenOver 200 drept i kamper om Libyas hovedstad14:31NorgeKvinne omkom i trafikkulykke i Oppland14:26VerdenRapport: Trump forsøkte å ta kontroll over Mueller-etterforskningen14:10NorgeBåtbrann i Gandsfjorden i Rogaland13:25VerdenIsbjørn på ville veier havnet i landsby 700 kilometer hjemmefra12:16KulturDiplomaten som ble krimforfatter og «løste» Palmemordet12:08NorgeSnøscooter kjørte inn i et tre i Trøndelag11:54NorgePåsketuren gikk ikke helt som planlagt: – Hun satt nok i andre tanker11:01VerdenMann pågrepet med bensin i katedral i New York08:51VerdenIvanka Trump sier hun avviste farens forslag om toppjobb i Verdensbanken08:50NorgeStortingsrepresentant vil at staten skal hjelpe skoler med svake resultater08:35SportAjax fra RBK-tap til Europa-sensasjon på under to år07:26VerdenJordskjelv ryster Taiwan07:16VerdenMinst 14 drept i angrep på buss i Pakistan07:00VerdenNy meningsmåling: Amerikanere ikke klare for å frikjenne Trump06:40VerdenStatlig radiostasjon: 60 omkom i tordenvær i India06:26VerdenEtappe to i valget i India er i gang06:05NorgeBåt grunnstøtte i Vestfold: – Sto ti meter inn på land06:00SportBBC-ekspert om Solskjærs United: – Trenger dyre reservedeler og en full service05:50NorgeDette skjer i dag05:38NorgeDette skjedde i natt05:20SportZuccarello-mål i storslagen hjemmeseier05:18VerdenGuatemalansk presidentkandidat pågrepet i USA i narkosak04:44NorgeNye krav til helsearbeidere innføres04:31VerdenDemokratisk presidentkandidat utsatt for homofiendtlige tilrop03:52Verden340 miljøaktivister pågrepet i London03:46NorgeLuftambulansen mister oftere GPS-signal02:38Verden29 omkomne etter bussulykke på Madeira02:37Norge17-åring til sykehus etter trafikkulykke02:30VerdenNord-Korea hevder de har testet nytt presisjonsvåpen01:40VerdenBrødrene til Sudans ekspresident pågrepet01:22NorgeMann dømt for å ha bidratt til menneskesmugling00:46Verden– Over 50 Boko Haram-krigere drept i Nigeria00:00SportPochettino: – Mine spillere er helter23:43SportTottenham knuste Manchester Citys kvadrupeldrøm i ellevill målfest23:34SportLiverpool ydmyket Porto, enkelt til semifinale23:24VerdenBarr holder pressekonferanse om Mueller-rapporten22:54MotorPolitiet om påskeutfarten: – På grensen til det tragiske22:12PengerNordmann vant 89 millioner i Vikinglotto
Populært