Meny

FN: 100.000 trenger nødhjelp utenfor Afrin

Innbyggere som flyktet fra Afrin under kampene, vender her tilbake til sentrum av byen nordvest i Syria mandag. Men ifølge FN er rundt 100.000 innbyggere fortsatt «fanget» i jordbruksområder utenfor byen, og nødhjelpsbehovet er stort. Foto: DHA-Depo Photos via AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Rundt 100.000 syrere er «fanget» på landsbygda i Afrin-regionen og trenger hjelp etter den Tyrkia-ledede erobringen av byen med samme navn, ifølge FN.

FNs barnefond UNICEF har ikke klart å levere mat og medisiner til området på 20 dager, og vannleveransene stanset opp sist torsdag. Det opplyser UNICEFs talsperson Marixie Mercado tirsdag.

FN anslår at det er rundt 50.000 barn blant dem som nå har behov for nødhjelp i Afrin.

– Plyndring, ødeleggelse av eiendommer og masseflukt av sivile fortsetter, sier Sajjad Malik, FNs landrepresentant for Syria på Twitter.

– 100.000 sivile er fortsatt fanget i jordbruksområder, sier han om situasjonen i Afrin tirsdag.

Tyrkiske soldater og allierte syriske opprørere erobret sist helg byen Afrin fra den kurdiske YPG-militsen i Nord-Syria, og titusenvis av sivile er drevet på flukt i regionen med samme navn.

Mandag ba Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) om tilgang til sivile i Afrin. ICRC-sjef Peter Maurer sa at han ikke har tillit til at tyrkiske hjelpearbeidere vil kunne gi upartisk hjelp til sivile som er igjen i byen.

– Troverdigheten til hjelpearbeidere fra Tyrkias Røde Halvmåne som jobber i Afrin, er tilnærmet null, sa han.

Tyrkias utenriksdepartement svarte at Maurers påstand er «uakseptabel og langt fra sannheten».

Populært