Ap og ACER: – En tung dag for oss i Sunndal og for LO

REDD FOR ACER: De tillitsvalgte Per Reiten (til venstre) og Espen Mellemseter i Sunndal Kjemiske Arbeiderforening og Sunndal-ordfører Ståle Refstie (Ap) frykter for framtida for arbeidsplassene etter at Ap sikret regjeringen flertall for ACER og utenlandskabel.
REDD FOR ACER: De tillitsvalgte Per Reiten (til venstre) og Espen Mellemseter i Sunndal Kjemiske Arbeiderforening og Sunndal-ordfører Ståle Refstie (Ap) frykter for framtida for arbeidsplassene etter at Ap sikret regjeringen flertall for ACER og utenlandskabel. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ap sørger for å få Norge inn i ACER. – Uante summer kan gå i sluket til EUs energiunion i stedet for investeringer her i Sunndal, frykter Per Reiten når det dermed åpnes for enda en utenlandskabel.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tirsdag ble klart at Arbeiderpartiet og MDG sikrer flertall for regjeringens forslag om å legge norsk kraftmarked under EUs energimarkedsstyring, blant annet med tilsynsorganet ACER.

Per Reiten, tillitsvalgt for Sunndal Kjemiske Forening ved støperiet i Hydros aluminiumsverk på Sunndalsøra, er blant de som reagerer negativt:

– Uante summer kan gå i sluket til EUs energiunion i stedet for investeringer her i Sunndal, sier han til ABC Nyheter.

Flertallet i Stortingets energi- og miljøkomité åpner også i sin innstilling som kom tirsdag, for at høringen av det private initiativet til å bygge enda en krafkabel, North Connect til Storbritannia, skal fullføres.

Reiten er i likhet med Senterpartiet overbevist om at innlemmelsen av Norge og økt kabelkapasitet til utlandet vil øke strømprisene i Norge og redusere konkurransefortrinnet til norsk kraftforedlende industri.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette skjedde tirsdag: Ap støtter ACER og ny kraftkabel - Senterpartiet fortviler

Har det rablet for oss?

Får du usikkerhet om strømprisene, at uante summer kan gå i sluket til energiunionen i stedet for å gå til investeringer, kan det gå utover viljen til å investere her. Vi har jo gamle anlegg. Det eldste elektrolyseanlegget fyller 50 år, sier Per Reiten.

– Vi går en usikker framtid i møte nå. Det fører til usikkerhet hos alle oss som jobber Sunndalverket, legger han til.

Diskusjonen om utenlandskabler har rast i flere år internt i Ap.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Har det rablet for oss, spurte Leif Sande på Arbeiderpartiets landsmøte i 2017, om å åpne for nye kraftkabler til utlandet.

– LO har også en tung dag

– Jeg er veldig skuffa over at vår stortingsgruppe inngår en sånn avtale med regjeringa om å knytte Norge til ACER. Vi har hatt et grasrotopprør og en tydelig holdning i LO om at dette ønsker vi ikke. Dette er en tung dag, sier Ap-ordfører Ståle Refstie i Sunndal, til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I går hevdet han at tilknytning til ACER ikke vil gjøre Norge til Europas grønne batteri, men til Europas vannklosett.

– Mange arbeiderpartifolk er nå opptatt av å forsikringer om at de åtte absolutte krava landsstyret stilte for å bli med i ACER, faktisk må bli fulgt opp, sier Refstie.

– Er ACER-slaget innad i arbeiderbevegelsen nå tapt?

– Vi får se, det er ikke torsdag ennå. Vi er ganske mange, 119 ordførere og fire fylkesordførere fra Ap som er imot. Så har vi LO som også har en tung dag.

Les også: ACER-striden: Agder, Akershus, Telemark og Troms Arbeiderparti går imot tilslutning