Meny

Munnhuggeri på Stortinget etter at Listhaug trakk seg

Se debatten på Stortinget i videoen over.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er en riktig avgjørelse, men Sylvi Listhaugs kommentarer viser at hun ikke har forstått alvoret, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.

Opposisjonen er enige om at det var riktig av Sylvi Listhaug å fratre.

– Dette var rett utgang i en så alvorlig sak, sier KrF-leder Knut Arild Hareide.

– Det er verdig at justisministeren på eget initiativ tar konsekvensen og trer tilbake, sa Hareide da han kommenterte justisministerens avgang fra Stortingets talerstol tirsdag.

– Handler om tillit

Han var soleklar på at det er spørsmålet om tillit som er grunnlaget for KrFs sterke engasjement i saken, som startet med Sylvi Listhaugs omstridte Facebook-innlegg for halvannen uke siden, og som endte med at Listhaug mandag kveld ga beskjed til statsminister Erna Solberg om at hun trekker seg.

KrF- leder Knut Arild Hareide Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Saken handler om tillit, tilliten ute i samfunnet. Tilliten mellom folk, tilliten mellom folk og politikere, tilliten mellom politikere, tilliten mellom posisjon og opposisjon, fortsatte KrF-lederen.

– Det er nettopp det felles engasjementet for en anstendig politisk debatt og en anstendig offentlighet som gjør at denne saken vekker så sterke reaksjoner. Noen har sagt at dette bare var en Facebook-post, at dette er en debatt om debatten. Det alvorlige er innholdet og hva det nører oppunder, sa Hareide.

– Har ikke skjønt alvoret

– Sylvi Listhaugs meddelelse om at hun trekker seg var en riktig avgjørelse, sier Støre.

– Men begrunnelsen hun gir i kommentarene, viser at Listhaug ikke har skjønt alvoret i denne saken, sier Støre.

Kilder i Ap sier til VG at Ap-leder Jonas Gahr Støre har fått politibeskyttelse etter å ha mottatt drapstrusler.

Støre har ikke hatt politibeskyttelse siden valget, skriver VG.

– Uverdig

– Å karakterisere norsk politikk som en barnehage er ikke en statsråd verdig, mener jeg, fortsetter han.

Sylvi Listhaug (Frp) og leder i Arbeiderpartiet Jonas Gahr Støre. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

– Det hun rettet av anklager mot alle andre, viser at hun ikke har tatt inn over seg hva dette handler om. Dette handler om et Facebook-innlegg som ble spredt vidt, som var usaklig og politisk potensielt farlig, sier Støre.

– Det er en forlengelse av Frps politiske linje med dobbeltkommunikasjon, med å være i en regjering og på en regjeringsplattform, og samtidig ha utspill i fri dressur på utsiden som har fått holde på gjennom disse årene.

SE VIDEO: Støre kommenterer Listhaugs avgang:

– Ville overdrivelser

Fakta om Listhaug-saken

* Rødt fremmet 14. mars mistillitsforslag mot justis-, beredskaps- og innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp).

* Det skjedde etter at Listhaug i en Facebook-post anklaget Ap for å være mer opptatt av å beskytte terroristers rettigheter enn nasjonens sikkerhet.

* Posten ble lagt ut etter at opposisjonen stemte ned et lovforslag om å åpne for å frata norske fremmedkrigere passet uten å måtte gå veien om en domstol.

* Etter fem dager med massiv kritikk fjernet Listhaug innlegget.

* 14. mars beklaget statsminister Erna Solberg (H) på vegne av regjeringen innlegget. Etter sterkt press beklaget også Listhaug selv 15. mars posten.

* Regjeringskilder varslet sist helg at Solberg vil stille kabinettsspørsmål og gå av dersom mistillitsforslaget mot Listhaug får flertall når Stortinget voterer tirsdag.

(Kilde: NTB)

– En justisminister av alle kan ikke nøre opp under hat og konspirasjonsteorier. En justisminister mer enn andre statsråder må være samlende og være bevisst på at hun har ansvar ikke bare for hva som er rett og galt, men også ansvar for sårbare mennesker i samfunnet vårt, sier Støre.

– Det har vært en tid med ville overdrivelser og spekulasjoner på sosiale medier, og utfallet av dette er at stortingsflertallet har markert at nok er nok. Det har gått over grensen.

Solberg: – Norsk politikk er ikke en barnehage

Statsminister Erna Solberg (H) er uenig i Sylvi Listhaugs (Frp) karakteristikk av norsk politikk som en barnehage.

Listhaug mener hendelsene den siste uka har vært surrealistisk og har gjort norsk politikk til en ren barnehage. - Da er det min oppgave å opptre voksent, sa Listhaug etter sin avgang som justisminster.

Statsministeren gjør det klart at hun ikke er enig i Listhaugs uttalelse.

– Jeg vil ikke karakterisere norsk politikk som en barnehage. Vi må puste med magen, og diskutere politikken. Jeg er mer opptatt av å gjøre Norge bedre, sa statsministeren.

Solberg er også uenig i at mistillitsforslaget er et forsøk å kneble ytringsfriheten, noe Listhaug hevdet i pressemøtet tirsdag morgen.

SE VIDEO: Solberg kommenterer Listhaugs avgang:

Solberg avviser heksejakt

Hun vil heller ikke kalle den siste uka en heksejakt mot Listhaug og mener begge sider av debatten bør se på hvilke karakteristikker de har kommet med av den andre parten.

– Jeg er uenig i Sylvis første post og også i noe av det Jonas har sagt. Vi skal Ikke tolke hverandre i verste mening.

Om det videre samarbeidet med KrF, sier Solberg følgende:

– Jeg har tro på at vi finner et godt samarbeid med KrF fremover. Vi har hatt fem statsbudsjetter med KrF og har mange saker vi følger opp.

Hareide: Dette handler om anstendighet

KrF-leder Knut Arild Hareide mener Sylvi Listhaug (Frp) gjorde det rette ved selv å tre tilbake som justisminister.

– Dette var utgangen som var rett i en så alvorlig sak. Det er verdig at justisministeren på eget initiativ tar konsekvensen og trer tilbake, sa han i Stortinget tirsdag.

– En slik sak som dette handler ikke om å vinne eller å tape, men om anstendighet. Den anstendigheten må gjelde oss alle, sa Hareide, som slo fast at hele saken handler om tillit, mellom folk og politikere, men også mellom regjeringen og Stortinget.

SE VIDEO: Listhaug går – men tier ikke:

Moxnes: – En seier for majoriteten

Rødt-leder Bjørnar Moxnes mener en statsråd er nødt til å stå til ansvar for det hun sier og gjør. Han sier Listhaugs avgang er en seier for majoriteten.

Rødt-leder Bjørnar Moxnes. Foto: Lise Åserud/NTB scanpix

– Endelig setter vi ned foten for de høyreradikale som har herset med folk i Norge i mange år uten motstand. Nå får de endelig motstand, og det var på høy tid, sier Moxnes til NTB.

Moxnes sier videre han ikke er imponert over Listhaugs betegnelse av norsk politikk som 'en barnehage'.

– Det er interessant at når de høyreradikale endelig møter motstand, takler de det ikke som voksne mennesker. De må tåle at folk er uenige og at vi sier tydelig ifra, sier Moxnes.

Rødt-lederen, som var initiativtaker til mistillitsforslaget mot Listhaug, legger til at han lover at Listhaug og hennes allierte fra nå av vil møte langt større motstand enn tidligere.

SE VIDEO: Moxnes: – En seier for majoriteten:

MDG: – Ikke overraskende at Listhaug spiller offer

Stortingsrepresentant Per Espen Stoknes i Miljøpartiet De Grønne (MDG) mener Frp er gode til å spille offerrollen.

– Det er på tide at vi setter en klar strek i sanden og sier at 'hit, men ikke lenger', sier Stoknes til NTB.

MDG var blant partiene som støttet mistillitsforslaget mot Listhaug.

– Hun karakteriserer motstanderne som idioter, en barnehage og kaller det en heksejakt hvor hun er et stakkars offer. Det er en rolle som Frp har reindyrket i mange år, så det kommer ikke som noen overraskelse, sier Stoknes.

Stoknes legger til at han nå håper Listhaug blir erstattet med en justisminister fra Venstre.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært