Meny

Abbas skjeller ut USAs ambassadør

– USAs ambassadør i Tel Aviv er en bosetter og en horesønn, sa palestinske Mahmoud Abbas i en tale til palestinske ledere i Ramallah mandag kveld. Foto: Majdi Mohammed / AP
President Mahmoud Abbas kom med grove fornærmelser mot USAs ambassadør i en tale der han også anklager Hamas for attentatet mot palestinernes statsminister.

– USAs ambassadør i Tel Aviv er en bosetter og en horesønn, sa Abbas i en tale til palestinske ledere i Ramallah mandag kveld, ifølge den israelske avisa Haaretz.

Han sikter til David Friedman, som Trump utnevnte til ambassadør i Israel i fjor. Flere engelskspråklige medier har oversatt Abbas' skjellsord til «sønn av en hund», og en slik fornærmelse er uansett som grov å regne på arabisk.

Friedman reagerte med å antyde at Abbas' utskjelling er antisemittisk, ifølge Haaretz. Amerikaneren har i mange år har støttet bygging i bosetninger på den okkuperte Vestbredden, på tross av at de regnes som ulovlige i henhold til folkeretten.

Hudfletter Hamas

Abbas' rasende utfall mot Friedman var tilsynelatende en reaksjon på en Twitter-melding fra ambassadøren der han refererte til et palestinsk angrep på israelere på Vestbredden som noe som skjedde «i nord». Det reiste spørsmål om hvorvidt amerikaneren anser det okkuperte området som israelsk territorium.

I talen i Ramallah ga Abbas Hamas skylden for et bombeattentat mot statsminister Rami Hamdallah og hans etterretningssjef Majed Faraj sist uke. Ingen ble alvorlig såret i angrepet. Abbas vil ikke vente på resultatene av Hamas' etterforskning og sier han vet at Hamas-bevegelsen står bak.

Abbas la ikke fram noen bevis for påstandene, men truet med å avslutte forsoningsprosessen som i fjor ble igangsatt mellom de to bitre fiendene Fatah og Hamas.

– USA og Israel har ansvaret for Hamas' overtakelse av Gazastripen, sa Abbas og antydet videre at Hamas i hemmelighet har samarbeidet med USA.

Avviser fremtidig fredsplan

Forholdet mellom Abbas' regjering og Det hvite hus har brutt sammen siden Trump anerkjente Jerusalem som Israels hovedstad i desember.

Israel har okkupert Vestbredden siden 1967, og Abbas' regjering har begrenset selvstyre i deler av området.

Mandag gjentok Abbas kritikken av USAs beslutning om å kutte flere hundre millioner dollar i bistand til FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger (UNRWA). Han avviste dessuten et varslet fredsforslag fra Trump-administrasjonen som måtte komme i framtida, ifølge nyhetsbyrået AP.

– Noen sier at vi skal vente på planen deres. Hva er det vi skal vente på? Nei, vi kommer ikke til å vente, vi kommer ikke til å tillate det, sa Abbas.

Populært