Meny

Lovutvalg: Siv Jensen kan bestemme over SSB

Konflikten med tidligere SSB-sjef Christine Meyer har bydd på mye hodebry for finansminister Siv Jensen (bildet) de siste månedene. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statistikklovutvalget slår fast at finansminister Siv Jensen (Frp) kan bestemme hva Statistisk sentralbyrå (SSB) skal gjøre, men ikke hvordan det skal gjøres.

Utvalget har kommet til at SSB fortsatt skal drive med forskning, men presiserer at det skal være knyttet mot samfunnsoppdraget og understøtte utviklingen av offentlig politikk. SSB er et av få byråer internasjonalt som driver med forskning ved siden av statistikkvirksomheten.

– Mye av det SSB driver med er ikke forskning i snever forstand. Dette er politikkanalyser som er svært nyttig for offentlige myndigheter og samfunnet, sa utvalgsleder Nils-Henrik M. von der Fehr da han mandag overleverte rapporten til finansminister Siv Jensen.

Et sentralt spørsmål for utvalget ble hvordan byråets faglige uavhengighet skal defineres og avgrenses.

Vil ha klarere grenser

Utvalget skulle opprinnelig levere sin innstilling til finansministeren innen 15. desember i fjor, men fristen ble utsatt med fire måneder på grunn av den betente striden om omorganisering i statistikkbyrået.

Omorganiseringen av forskningsavdelingen i SSB var kjernen av konflikten mellom den tidligere SSB-sjefen Christine Meyer og Siv Jensen, som mente Meyer omorganiserte for fort uten å vente på lovutvalget.

For statistikk følges regler om faglig uavhengighet europeiske standarder, som er et sett med forholdsvis spesifikke regler. Det er mer tolkningsrom når det gjelder forskning og analyse. Utvalget mener grensene ikke har vært så tydelige i dagens lovverk.

– Vi påpeker at faglig uavhengighet dreier seg om hvordan man utfører sine oppgaver. Det dreier seg ikke om hvilke oppgaver man er villig til å påta seg eller skal få, sier von der Fehr.

Erstatter styret med uavhengig råd

Om forslaget deres ville kunne avverget konflikten mellom Meyer og Jensen, vil han ikke ha noen mening om.

– Det vet jeg ikke. Jeg har ikke tilstrekkelig innsikt til å svare på det, men vi har forsøkt å klargjøre noen forhold, blant annet faglig uavhengighet, sier han til Dagens Næringsliv.

Statistikklovutvalget anbefaler videre at dagens styre i SSB erstattes av et råd som skal være uavhengig både av SSB og Finansdepartementet. Rådet skal ha en ombudsrolle overfor byrået.

I tillegg går utvalget inn for at det etableres et flerårig program for offisiell statistikk som skal vedtas av regjeringen. Dette skal beskrive hvilken statistikk som skal produseres og fordele ansvar mellom ulike statistikkmyndigheter.

Aktuelt:

Jensen avviser at interne SSB-dokumenter ble manipulert

Jensen må svare om hemmelige SSB-notater

– Statsråder har måtte gå på tynnere grunnlag

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært