Meny

Kilde til VG: Solberg-regjeringen vil gå av dersom KrF stemmer for mistillitsforslag

Om KrF også støtter Rødts mistillitsforslaget mot Sylvi Listhaug, slik at det får flertall, vil regjeringen gå av, opplyser kilder ifølge avisa.

Det kan bli regjeringskrise på tirsdag med mindre KrF bøyer av, skriver VG.

Også NRK får opplyst at statsminister Erna Solberg vil sette hardt mot hardt.

– Erna vil markere at grensen er nådd, og at de ikke kan akseptere at Stortinget skal bestemme hvem som skal sitte i regjeringen, sier kilder nær regjeringsapparatet til NRK.

Tirsdag skal Stortinget stemme over Rødts mistillitsforslag mot Sylvi Listhaug. Dersom KrF støtter forslaget, vil det få flertall. Tidligere har Senterpartiet, MDG og SV sagt at de vil støtte mistillitsforslaget.

Ap: – Listhaug i annet departement kan løse situasjonen

Lørdag sa Arbeiderpartiet at situasjonen ville være en helt annen dersom Listhaug blir statsråd i et annet departement før tirsdag.

– Skulle det skje før tirsdag, er hun ikke lenger justisminister. Da er det ikke grunnlag for mistilliten, sa Ap-leder Jonas Gahr Støre til NRK.

Les mer: Støre: – Ja, vi vil akseptere Listhaug i en annen statsrådpost

KrF-leder Arild Hareide sa lørdag til Aftenposten at det vil være en fordel om Listhaug bytter departement før mistillitsforslaget behandles tirsdag.

– Jeg vil ikke spekulere i KrFs videre håndtering som avklares mandag. Men det vil uansett være en helt annen politisk situasjon i Stortinget på tirsdag om Listhaug da sitter med et annet ansvarsområde enn hun har i dag, skrev Hareide i en SMS til Aftenposten.

Les også: Siv Jensen: – Nå holder det

– Aksepterer ikke opposisjonens innblanding

Selv om opposisjonen mener en regjeringskrise kan avverges ved at Sylvi Listhaug (Frp) flyttes til en annen statsrådspost, avvises det som en løsning i Frps stortingsgruppe.

– Det er helt uhørt at en opposisjonsleder skal bestemme hvem som skal bekle statsrådspostene. Jeg forventer at Erna og Siv ikke aksepterer det, sa stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde (Frp) til NTB lørdag.

Han fikk støtte fra partiets parlamentariske leder Hans Andreas Limi:

– Nei, det syns jeg ikke er akseptabelt, sa han om forslaget.

Og ifølge VGs og NRKs kilder har statsministeren altså heller ikke sansen for at opposisjonen vil blande seg inn i sammensetning av hennes regjering.

KrF splittet i saken

VG skriver at Hareide har fått beskjed om at det søndag morgen ligger an til at Solbergs regjering vil stille kabinettspørsmål i Stortinget tirsdag, om KrF støtter mistillitsforslaget.

Fylkeslederne i KrF er splittet i saken, men det kan se ut som et flertall heller mot å tilgi Listhaug, skriver NTB.

En rekke KrF-ordførere er også skeptiske til å bidra til en regjeringskrise for statsminister Erna Solberg (H). Mange er også i tvil om hva de mener partiet bør gjøre.

NRK har snakket med 12 av Kristelig Folkepartis 17 ordførere. Halvparten av dem sier de ikke har bestemt seg for om KrF bør støtte mistillitsforslaget eller ikke.

Les saken: Frp-politikere vil ikke godta flytting av Listhaug

Populært