Meny

Frp-politikere vil ikke godta flytting av Listhaug

Justisminister Sylvi Listhaug (Frp) ga en uforbeholden unnskyldning i Stortinget, torsdag i saken om Facebook-innlegget der hun hevder Arbeiderpartiet setter terroristenes rettigheter foran nasjonens sikkerhet. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Opposisjonen mener en regjeringskrise kan avverges ved at Sylvi Listhaug (Frp) flyttes til en annen statsrådspost, men det avvises i Frps stortingsgruppe.

– Det er helt uhørt at en opposisjonsleder skal bestemme hvem som skal bekle statsrådspostene. Jeg forventer at Erna og Siv ikke aksepterer det, sier stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde (Frp) til NTB.

Partiets parlamentariske leder Hans Andreas Limi er helt enig.

– Nei, det syns jeg ikke er akseptabelt, sier han om forslaget, som blant annet er lagt på bordet av Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre.

– Ap har skjønt hva de har satt i gang. Et spill som i ytterste konsekvens kan føre til en regjeringskrise, sier Limi til VG.

Les også: Listhaug-reaksjon: Halvannen million samlet inn til bistand

Statsminister Erna Solberg (H) var lørdag i Finnmark, hvor hun delte ut medaljer til vinnerne av NM i hundekjøring. Men hun har bare noen få dager på seg på å forsøke å finne en løsning på krisen. Alternativet er å håpe på at KrF vil avvise mistillitsforslaget som kan felle regjeringen.

– Her er det veldig mange løsninger, og jeg har full tillit til Erna, sier Venstre-leder Trine Skei Grande til NTB.

To måneder etter at hun ble kulturminister, vakler regjeringen under vekten av justisminister Listhaugs retorikk og reaksjonene på den. Men Grande hadde få kommentarer til krisen etter at hun talte til Venstres landsstyre lørdag.

– En fordel

Tirsdag skal Stortinget etter planen behandle mistillitsforslaget mot Listhaug som er fremmet av Rødt. Ap, Senterpartiet, SV og MDG har alle sagt de vil stemme for. Forslaget trenger dermed bare Kristelig Folkepartis støtte for å få flertall.

Les også: Listhaug ut mot ytterliggående grupper bak blomsterhilsener

– Jeg vil ikke spekulere i KrFs videre håndtering som avklares mandag. Men det vil uansett være en helt annen politisk situasjon i Stortinget på tirsdag om Listhaug da sitter med et annet ansvarsområde enn hun har i dag, skriver Hareide i en tekstmelding til Aftenposten.

Det knytter seg usikkerhet til hva KrF vil lande på når landsstyret samles mandag klokka 12. En av partiets stortingsrepresentanter som har gått hardt ut og bedt Listhaug trekke seg, går god for en løsning der den omstridte Frp-politikeren får et annet ansvarsområde.

– Dette kan være statsministerens mulighet til selv å løse opp i en alvorlig situasjon, skriver stortingsrepresentant Geir Jørgen Bekkevold (KrF) i en tekstmelding til NTB.

Les også: Anmelder trussel etter Listhaug-kritikk

Ikke lenger grunn til mistillit

Ap-leder Jonas Gahr Støre understreket lørdag at mistilliten knytter seg til Listhaug som justisminister. Dersom Listhaug får en annen post i regjeringen vil det ikke lenger være grunnlag for mistillit, ifølge ham.

Senterpartiets Marit Arnstad tok til orde for en slik løsning allerede fredag kveld.

– Det er at hun er øverste ansvarlige for rettssikkerhet og beredskap, og for ulike former for kriminalitet, blant annet hatkriminalitet, som er problemet, sa Arnstad.

Frp-leder Siv Jensen har fått støtte fra Solberg i sitt syn om at opposisjonen burde godta Listhaugs beklagelse, som ble framført i stadig tydeligere ordelag i Stortinget torsdag.

Avstand fra hatgrupper

Hovedpersonen vil ikke kommentere forslaget. I stedet har hun via sin Facebook-side kommentert at ytterliggående grupper var blant initiativtakerne til fredagens blomsteraksjon.

– Jeg tar fullstendig avstand fra hatefulle grupper på Facebook, grusomme organisasjoner som Vigrid, og enkeltpersoner som sprer hat gjemt bak et tastatur, skriver hun.

Hun oppfordrer alle om aktivt å ta avstand fra grupper som «Slå ring om Norge», en av gruppene og sidene hvor Listhaug-tilhengere er aktive.

– Jeg tar fullstendig avstand fra hatefulle ytringer, hets og rasisme, skriver Listhaug.

Kort etter var siden hun navnga ikke lenger å finne på Facebook.

Les også: Støre: – Ja, vi vil akseptere Listhaug i en annen statsrådspost

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært