Støre: Ap får innfridd Acer-krav

Partileder Jonas Gahr Støre i Arbeiderpartiet sier et betinget ja til norsk tilslutning til EUs tredje energimarkedspakke og energibyrået Acer. Et flertall på landsstyremøtet sier ja.
Partileder Jonas Gahr Støre i Arbeiderpartiet sier et betinget ja til norsk tilslutning til EUs tredje energimarkedspakke og energibyrået Acer. Et flertall på landsstyremøtet sier ja. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Arbeiderpartiet får innfridd alle de åtte forutsetningene som landsstyret i partiet satte for å si ja til EUs energiunion Acer, bekrefter Jonas Gahr Støre.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

ACER:

* EU-byrået for samarbeid mellom energiregulatorer (Agency for the Cooperation of Energy Regulators; Acer) ble grunnlagt 3. september 2009.

* Acer skal sikre et integrert energimarked i EU ved å harmonisere medlemsstatenes regelverk på dette feltet.

* Det er oppnådd enighet mellom EØS/EFTA-landene og EU om hvordan EUs tredje energimarkedspakke, som er rettsgrunnlaget for Acer, skal tas inn i EØS-avtalen.

* Formelt skal Stortinget behandle samtykke til godkjenning av EØS-komiteens beslutning av 5. mai 2017 om innlemmelse av energimarkedspakken i EØS-avtalen. Energi- og miljøkomiteen har frist til 15. mars med å avgi innstilling i saken, som skal behandles i plenum 22. mars.

* Byrået har hovedkvarter i Slovenias hovedstad Ljubljana. Direktør siden etableringen er Alberto Pototschnig.

– Hadde vi ikke fått gjennomslag for de åtte forutsetningene, hadde vi ikke sagt ja til å slutte oss til Energimarkedspakke 3, sier Jonas Gahr Støre til Fri Fagbevegelse.

Ap-lederen sier han mener kravene fra fagbevegelsen og partikolleger har vært avgjørende for at en avtale om EUs energiunion Acer er innen rekkevidde i Stortinget. Et eventuelt stortingsflertall i denne saken vil trolig bestå av Arbeiderpartiet, MDG, Venstre, Høyre og Fremskrittspartiet.

Forrige helg sa tre av fem fylkeslag i Arbeiderpartiet ja til Acer. Flere fylkeslag har årsmøte denne helgen. Jonas Gahr Støre gjestet selv Oslo Arbeiderparti fredag kveld. Der kan han føle seg trygg på at det blir et ja-vedtak. Lørdag gjester han årsmøtet i Agder.

Onsdag sa landsstyret i Arbeiderpartiet et betinget ja til Energipakke 3 med 31 mot 16 stemmer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Avtalen vi nå får i Stortinget svarer på store deler av uroen og innvendingene. Det viser at vi har tatt dette på største alvor. Engasjementet blant annet fra mange ordførere har hatt betydning, sier Støre.

– Hvis vi ikke hadde fått gjennomslag for de ufravikelige forutsetningene som landsstyret satte som betingelser, ville vi ikke gått inn på avtalen med regjeringspartiene og Miljøpartiet De Grønne, poengterer han overfor Fri Fagbevegelse.