Putin oppfordrer velgerne til å avgjøre Russlands framtid

Russlands president besøker et medisinsk senter i St. Petersburg på valgkampens siste dag. Foto: Anatolij Maltsev / AP / NTB scanpix
Russlands president besøker et medisinsk senter i St. Petersburg på valgkampens siste dag. Foto: Anatolij Maltsev / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

President Vladimir Putin sier at søndagens valg vil forme Russlands framtid og oppfordrer russiske velgere til å bruke stemmeretten. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I en TV-sendt tale framholder Putin at hver eneste russiske borger kommer til å være med på å avgjøre hvilken retning landet skal ta.

Putin er på forhånd spådd en sikker seier ettersom meningsmålinger gir ham en oppslutning på rundt 80 prosent. Men Putin er også opptatt av en så høy valgdeltakelse som mulig for å gi seg selv mest mulig legitimitet.

Putin brukte siste dag av valgkampen til å besøke en klinikk i fødebyen St. Petersburg.

Han har allerede styrt Russland i 18 år, enten som president eller statsminister. En seier innebærer at den 65 år gamle presidenten vil kunne styre landet i ytterligere seks år.

Sju andre kandidater stiller i valget, blant dem Ksenia Sobtsjak, en 36 år gammel TV-kjendis som har et liberalt valgprogram, og som har kritisert Putins politikk. Torsdag kveld kunngjorde hun etableringen av et nytt politisk parti, Forandringens parti.

Enkelte mener imidlertid at Sobtsjaks kandidatur er en del av Kremls eget prosjekt for å gi valget et demokratisk skinn og for å splitte Kreml-kritikerne. Dette har Sobtsjak, som er datter av en at Putins tidligere sjefer, avvist.

Årets valg er det første etter at Krim-halvøya ble annektert av Russland i 2014. Der har lokale myndigheter bedt velgerne stemme fordi det er en mulighet til å takke Putin for at han tok kontroll over halvøya, som egentlig er ukrainsk territorium.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden