Solberg setter hardt mot hardt – har tillit til Listhaug

<p>Justisminister Sylvi Listhaug (Frp) ga en uforbeholden unnskyldning på talerstolen i Stortinget, torsdag. Saken gjelder Facebook-innlegget der hun hevder Arbeiderpartiet setter terroristenes rettigheter foran nasjonens sikkerhet.</p>
Justisminister Sylvi Listhaug (Frp) ga en uforbeholden unnskyldning på talerstolen i Stortinget, torsdag. Saken gjelder Facebook-innlegget der hun hevder Arbeiderpartiet setter terroristenes rettigheter foran nasjonens sikkerhet. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Sylvi Listhaug (Frp) avlyser Svalbard-tur og kjemper for jobben som justisminister. KrFs stemmer avgjør, mens Senterpartiet ber statsministeren selv gripe inn.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vi freder ikke Listhaug, men det er statsministeren som bestemmer hvem som sitter i regjeringen. Vi er forberedt på å stemme for mistillitsforslaget på tirsdag, men Erna Solberg har nå en mulighet til å unngå en slik runde i Stortinget, sier Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum til NTB.

Med Sp om bord mangler bare KrFs stemmer før Rødts mistillitsforslag får flertall. Skjer dette må Listhaug gå av. Sannsynligheten er da stor for at hun trekker regjeringen med seg i fallet.

– Spørsmålet om hvordan regjeringen håndterer mistillitsforslag, besvarer jeg bare i Stortinget, sier statsminister Erna Solberg (H) til NTB.

Reaksjon: Listhaug avlyser Svalbard-besøk

Her beklager Listhaug: – Virkelig ikke min intensjon å såre folk

Hardt mot hardt

Under et besøk i Alta fredag gjentok Solberg overfor TV 2 at hun har tillit til Listhaug. Dermed tyder det meste på at statsministeren – godt sekundert av Frp-leder Siv Jensen – vil sette hardt mot hardt dersom Listhaug må gå.

Ingen i Frp som NTB har snakket med, tror Listhaug vil be om avløsing på eget initiativ. Alternativet er da at regjeringens to fremste kvinner selv ofrer den kontroversielle statsråden ved å be henne om å trekke seg, men det er ingenting som tyder på at Frp vil finne seg i dette.

Verken Sylvi Listhaug selv eller hennes partileder Siv Jensen ville fredag kommentere saken overfor NTB. Men så sent som torsdag uttrykte Jensen at Listhaug fremdeles har hennes tillit.

– Det er lov å gjøre feil, også i politikken. Knapt noen har lagt seg mer paddeflat enn det Sylvi gjorde i dag. Og da synes jeg det er på tide å gå videre, sa hun til VG.

Fire ganger måtte Listhaug beklage overfor Stortinget under torsdagens høydramatiske møte, som altså endte med at Ap-leder Jonas Gahr Støre kunngjorde at partiet vil stemme for mistillitsforslaget mot henne.

Aktuelt: – Listhaug ville fått sparken i en vanlig regjering

KrF avgjør Listhaugs skjebne

KrFs stortingsgruppe møttes fredag morgen for å diskutere spørsmålet om mistillit mot Listhaug. Noen avgjørelse ble ikke fattet. I stedet kalles partiets landsstyre inn til et ekstraordinært møte på Stortinget mandag klokken 12.

– Dette er en svært krevende og alvorlig sak som vi må drøfte grundig før vi tar en beslutning, sier KrF-leder Knut Arild Hareide til NTB.

Det er mye som står på spill for partiet. Sier KrF ja til mistillit, må partiet være beredt til i ytterste konsekvens å felle regjeringen.

– Det er selvsagt en del av vurderingen, men dette er også en enkeltsak som angår statsråden, sier partiets parlamentariske nestleder Hans Fredrik Grøvan.

Bakgrunnen for saken er Listhaugs famøse Facebook-post om Arbeiderpartiet og terroristers rettigheter, samt regjeringens håndtering av saken i de seks dagene det tok før beklagelsen kom i Stortinget.

Aktuelt: – Hvis Listhaug ønsker sin egen regjering alt godt, så bør hun trekke seg

Vedum peker på Erna

Fortsatt regnes det som mest sannsynlig at KrF faller ned på regjeringens side av gjerdet, men flere i partiet mener nok er nok. Stortingsrepresentant Geir J. Bekkevold sier det slik på Twitter:

– Hvis Sylvi Listhaug ønsker sin egen regjering alt godt, så kunne hun kanskje gått til landets statsminister og sagt at hun trekker seg.

Justisministeren skulle søndag og mandag ha vært på sitt første Svalbard-besøk som ansvarlig statsråd, men valgte å droppe turen av hensyn til det som tirsdag kan bli en skjebnedag for henne og regjeringen.

På spørsmål om han selv er villig til å ta ansvar i en slik situasjon, for eksempel ved å ta del i en Ap-ledet regjering, peker Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum nok en gang på Solberg.

– Det er flere dager til tirsdag og Erna Solberg har både en mulighet og et ansvar for å unngå at man kommer dit.

Aktuelt: Sylvi Listhaug slettet omdiskutert bilde fra Facebook

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden