Storbritannia vil sende prøve av nervegift til eksperter i Nederland

Utenriksminister Boris Johnson sier britene vil sende en prøve av nervegiften fra Salisbury til eksperter i Nederland.
Utenriksminister Boris Johnson sier britene vil sende en prøve av nervegiften fra Salisbury til eksperter i Nederland. Foto: Frank Augstein / AP

Britene vil sende en prøve av nervegiften som ble brukt i Salisbury, til Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW) i Nederland.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er utenriksminister Boris Johnsons kontor som opplyser dette torsdag.

OPCW er en organisasjon som samarbeider tett med FN i arbeidet med å få stadig flere land til å etterleve konvensjon mot kjemiske våpen.

Johnson sier til BBC at nervegiften som ble brukt mot den tidligere spionen Sergej Skripal og hans datter Julia, er av typen Novitsjok, et kjemisk stoff som ble utviklet i Russland under den kalde krigen.

-Russland er det eneste landet vi vet om, som har utviklet denne type nervegift, sa Johnson. Han opplyste at britiske myndigheter har vært i kontakt med OPCW og at de vil få tilgang til en prøve og gjøre sine egne undersøkelser.

– Vi mener bevisene er overveldende, sa Johnson.

Han la til at russiske myndigheter trolig valgte nettopp dette stoffet for å vise at Russland sto bak og at Russland vil hevne seg mot dobbeltagenter og avhoppere.

Johnsen sa at Russland under Vladimir Putin blir et stadig mer undertrykkende og korrupt regime.

– Budskapet til folk flest er dette: Se hva som skjer med dem som motsetter seg vårt styre, sa utenriksministeren til BBC.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden