Eidsvollsdame blir stortingspresident

Tone Wilhelmsen Trøen.
Tone Wilhelmsen Trøen. Foto: Terje Pedersen / NPK

Tone Wilhelmsen Trøen (52) sier hun ser fram til å ta over jobben som ny stortingspresident, selv om hun også arver ansvaret for en enorm byggeskandale.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Trøen ble innstilt av en enstemmig stortingsgruppe i Høyre til vervet som stortingspresident og blir formelt valgt torsdag.

– Det er ingen tvil om at jeg har tenkt nøye gjennom dette, for det er en stor og viktig jobb. På kort sikt blir det viktigste å gjennomføre byggeprosjektet på en måte som styrker tilliten til Stortinget. Men det er også mange andre viktige og spennende oppgaver ved å få lov å være en av de fremste tillitsvalgte for de 168 stortingsrepresentantene, sier Trøen, som takker for tilliten.

Vil rapportere løpende

Hun ber om tid til å sette seg inn i byggesaken som felte forgjengeren. Partifellen Olemic Thommessen måtte gå av etter å ha mistet stortingsflertallets tillit som følge av sin håndtering av prosjektet, som har blitt stadig dyrere. Sluttsummen har på tre år økt fra 1,1 milliarder kroner til 2,3 milliarder kroner.

– Vi må få jevnlige rapporter, ofte. Vi må også orientere Stortinget løpende om dette, sånn at vi bygger tillit og gjennomfører det på en god måte, sier den påtroppende presidenten.

Høyres Tone Wilhelmsen Trøen (t.v.) sammen med Parlamentarisk leder i Høyre Trond Helleland. Høyres stortingsgruppe vil ha Tone Wilhelmsen Trøen (52) som ny stortingspresident. Det ble klart etter Høyres gruppemøte på Stortinget onsdag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Høyres Tone Wilhelmsen Trøen (t.v.) sammen med Parlamentarisk leder i Høyre Trond Helleland. Høyres stortingsgruppe vil ha Tone Wilhelmsen Trøen (52) som ny stortingspresident. Det ble klart etter Høyres gruppemøte på Stortinget onsdag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

På spørsmål om hva hun vil gjøre annerledes enn forgjengeren, svarer hun:

– Jeg vil gå ut å møte de som er på byggeplassen og i prosjektledelsen veldig tidlig og holde tett kontakt med prosjektet, det vil være veldig viktig for meg og hele presidentskapet.

Trøen sier hun forstår at folk reagerer på skandalen.

– Jeg kan godt forstå at det er vanskelig for folk å forstå dette. Så det har jeg stor respekt, og jeg skal gjøre det jeg kan sammen med presidentskapet for å bygge ny tillit. Det viktigste for oss er å gjennomføre prosjektet på en god måte.

Hun varsler at hun som leder for arbeidsplassen Stortinget vil sette tæring etter næring.

Fra grunnlovsbygda

Trøen blir den andre kvinnen til å inneha vervet, som er det høyest rangerte etter kongen.

– Det er veldig gøy å være det. Jeg syns kanskje det er enda morsommere at jeg er valgt fra grunnlovsbygda Eidsvoll. Det er mange eidsvollsmenn bak meg på maleriet, men jeg er først og fremst opptatt av å gjøre en god jobb. Det handler ikke nødvendigvis om man er kvinne eller ikke, sier Trøen til NTB.

Siden 2013 har Trøen representert Akershus på Stortinget. I forrige stortingsperiode var hun Høyres talsperson i helse- og omsorgskomiteen. I dag er hun parlamentarisk nestleder i Høyre og leder av familie- og kulturkomiteen.

Rokeringer i stortingsgruppa

– En samlet stortingsgruppe mener Tone Wilhelmsen Trøen er godt egnet til å bli ny stortingspresident. Hun har i sitt komitéarbeid vist seg å være en samlende og konstruktiv politiker. Hun kan bidra til å styrke tilliten til Stortinget, sier Trond Helleland, parlamentarisk leder i Høyre.

Han opplyser at Thommessen blir ny fraksjonsleder i kommunal- og forvaltningskomiteen. Gruppemøtet valgte Svein Harbert til ny parlamentarisk nestleder og Mudassar Kapur til ny innpisker.

Kristin Ørmen Johnsen blir ny leder i kultur- og familiekomiteen.

SE VIDEO: Thommessen trekker seg

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden