Listhaug tar bladet fra munnen: – Aldri i mine tanker at dette skulle kobles til Utøya

<p>Sylvi Listhaug (Frp) og statsminister Erna Solberg har vært i hardt vær.</p>
Sylvi Listhaug (Frp) og statsminister Erna Solberg har vært i hardt vær. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Sylvi Listhaug skriver tirsdag kveld på Facebook at det aldri var hennes hensikt å såre noen, men beklager ikke etter det omstridte Facebook-innlegget. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bakteppet er Facebook-innlegget hvor Listhaug hevder at «Ap mener terroristenes rettigheter er viktigere enn nasjonens sikkerhet».

Meldingen ble publisert fredag klokken 08:35.

Etter det har Listhaug og Frp nektet å beklage.

– Hvis Ap ikke liker å få kritikk for at de stemmer ned dette forslaget, er de velkommen til å snu, skrev Listhaug på Facebook lørdag.

Fremskrittspartiets innvandringspolitiske talsperson Jon Helgheim, som først var ute med utspillet, forsvarerte senest mandag utspillet på sin Facebook-profil.

Tirsdag kveld skriver Listhaug følgende på Facebook:

Debatten rundt min FB status raser og sterke følelser er i sving. Mange lurer på hva nå, hva tenker jeg. Jeg føler et sterkt behov for å svare på det!

Min tanke med facebookinnlegget var kun å diskutere forslaget som gir oss mulighet til å ta statsborgerskapet fra fremmedkrigere på en rask og effektiv måte. Det var aldri, aldri i mine tanker at dette skulle kunne kobles til den grusomme massakren på Utøya som rammet så utrolig mange uskyldige mennesker og det norske demokrati et. Det ville vært fullstendig forkastelig. Det var verken min mening eller hensikt å såre noen og det håper jeg virkelig å bli trodd på.

Jeg har stor medfølelse for de etterlatte som mistet sine kjære på Utøya og alle de som opplevde det grusomme som skjedde i 2011.

Terrorbekjempelse er en viktig sak som vi må og skal diskutere. Jeg skal gjøre mitt for å bidra til en saklig debatt!

Jeg ble lei meg da Ap- lederen sa i sin landsstyremøtetale at jeg bevisst nører opp under det hatet som tok så mange liv den 22. juli. Det er å tillegge meg holdninger jeg ikke har.

Denne debatten har bevisstgjort meg og mange andre hvor viktig det er å ta hensyn til alle de som har opplevd terror.

Det har ikke lyktes ABC Nyheter å få en kommentar fra Sylvi Listhaug.

Aktuelt: Listhaug brukte terrorbilde uten tillatelse: – Straffbart

Ingen beklagelse

Flere sentrale Høyre- og Venstre-politikere har ment at Listhaug burde både slette og beklage innlegget, men i innlegget tirsdag kveld beklager ikke Frp-statsråden.

Innlegget er heller ikke slettet.

Listhaug hevder på sin side at tanken med innlegget kun var "å diskutere forslaget som gir oss mulighet til å ta statsborgerskapet fra fremmedkrigere på en rask og effektiv måte."

– Det var aldri, aldri i mine tanker at dette skulle kunne kobles til den grusomme massakren på Utøya som rammet så utrolig mange uskyldige mennesker og det norske demokrati et. Det ville vært fullstendig forkastelig. Det var verken min mening eller hensikt å såre noen og det håper jeg virkelig å bli trodd på, skriver Listhaug på Facebook.

Videre skriver statsråden at "denne debatten har bevisstgjort meg og mange andre hvor viktig det er å ta hensyn til alle de som har opplevd terror".

– Jeg ble lei meg

I en tale til partiets landsstyremøte tirsdag tok Ap-leder Jonas Gahr Støre et kraftig oppgjør med justisminister Sylvi Listhaug.

– Vi har en justisminister som bevisst, kalkulert, nører oppunder hatet som tok så mange liv 22. juli, og en kunnskapsminister som tror 22. juli er et spill. En statsminister som med et skuldertrekk viser sin feighet og lar høyrepopulistene i egne rekker holde på. Det har de siste dagene fått ofre fra Utøya til å gråte i sinne og reise seg i protest, sa Støre.

Les saken: Støre mener Listhaug bidrar til hat

Listhaug skriver på Facebook at hun ble lei seg etter Støres tale.

– Jeg ble lei meg da Ap-lederen sa i sin landsstyremøtetale at jeg bevisst nører opp under det hatet som tok så mange liv den 22. juli. Det er å tillegge meg holdninger jeg ikke har, skriver hun.

Misnøye i Venstre og Høyre

ABC Nyheter vet at det både i Venstre og Høyre har vært misnøye med Erna Solbergs håndtering i saken.

Solberg ba først Ap om å se seg selv i speilet, men har senere kritisert Listhaug.

– Formen til Facebook-posten til Sylvi Listhaug var for tøff, og har ført til at retorikken i saken overdøver substansen i den, sa Solberg til NTB mandag.

Kommentatorer i flere aviser mener Solberg har håndtert situasjonen kritikkverdig.

Frithjof Jacobsen, kommentator i VG, mener Solberg har "hatt noen dårlige uker", og at "Listhaugs siste sprell har truffet henne midtskips".

– Noe har skjedd med Erna Solberg. Der hun tidligere kunne legge de fleste baller døde med en enkel berøring, snakker hun seg nå inn i problemer, skriver Jacobsen.

Politisk redaktør i Aftenposten, Trine Eilertsen skriver at statsministeren fremstår som fanget i Listhaugs lik og del-klister.

SE VIDEO: Jensen om Listhaug-saken

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden