Støre vil satse rødgrønt – sentrum er ute

Ap leder Jonas Gahr Støre varsler samarbeid til venstre og i sentrum. SV-leder Audun Lysbakken konstaterer at «det vil være vanskelig å bygge flertall uten oss».
Ap leder Jonas Gahr Støre varsler samarbeid til venstre og i sentrum. SV-leder Audun Lysbakken konstaterer at «det vil være vanskelig å bygge flertall uten oss». Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Ap vil trolig vedta at de vil søke «nært samarbeid» med SV og Senterpartiet på landsstyremøtet tirsdag. Ordet «sentrum» er ikke nevnt i innstillingen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det skriver Klassekampen som har fått tilgang til Ap-ledelsens innstilling til en uttalelse som skal behandles på partiets landsstyremøte tirsdag og onsdag.

For bare litt over et år siden sa Jonas Gahr Støre i en tale til Aps landsstyre at han var ute etter noe mer enn en flørt med KrF.

«Vår utstrakte hånd til sentrum i norsk politikk er ikke et kortsiktig ønske om makt etter valget i 2017», sa Ap-lederen da. I Støres landsmøtetale et par måneder senere var ikke SV nevnt i det hele tatt. Valget sto mellom Høyre og Frp eller Ap og sentrum, var budskapet.

Etter valgnederlaget høsten 2017 er tonen en annen. I utkastet heter det: «Arbeiderpartiet hører hjemme på venstresida i norsk politikk. Vi er et samarbeidsparti, og søker allianser med folkebevegelser, organisasjoner og andre politiske partier som deler våre mål for samfunnet».

Aktuelt: Presset øker på Ap: LO-nei til EUs energipakke

Videre heter det at «Arbeiderpartiet har gode erfaringer med å samarbeide med SV og Senterpartiet. Vi vil søke nært samarbeid med disse partiene, samt søke flertall med alle opposisjonspartier for å få gjennomslag for våre politiske løsninger.»

En kilde med god kjennskap til dokumentet understreker overfor Klassekampen at dette ikke er et vedtak om hvem Ap går til valg på å regjere med i 2021. Samtidig blir det sagt at vedtaket gir en pekepinn og vil stå til et eventuelt nytt blir fattet.

I utkastet heter det også at Ap skal kjennetegnes av å være et parti for arbeid, for videre utbygging av velferden og for utjevning av makt og ressurser.

Aktuelt:

Støre mener Solberg «er dønn feig»

Lysbakken: – Ledelsen i Høyre feiget ut

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden