Carl I. Hagen kritiserer Solberg etter Listhaug-kritikk

Carl I. Hagen mener Sylvi Listhaug burde fått ros.
Carl I. Hagen mener Sylvi Listhaug burde fått ros. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Frp-nestor Carl I. Hagen mener statsminister Erna Solberg skulle støttet Sylvi Listhaug etter det omstridte Facebook-innlegget. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statsministeren har høstet kraftige reaksjoner over hvordan hun har håndtert det siste utspillet til justisminister Sylvi Listhaug (Frp).

«Ap mener terroristenes rettigheter er viktigere enn nasjonens sikkerhet», skrev justisministeren på Facebook fredag.

For mens flere Høyre-politikere har kritisert Listhaug, ba Solberg først Ap om å se seg selv i speilet. Men da statsministeren møtte pressen før budsjettkonferansen i Hurdal mandag morgen, kritiserte hun Listhaug offentlig.

– Formen til Facebook-posten til Sylvi Listhaug var for tøff, og har ført til at retorikken i saken overdøver substansen i den, sa Solberg til NTB.

Uttalelsene får Carl I. Hagen til å reagere.

– Det er utidig av statsministeren å kommentere Sylvi Listhaugs Facebook-innlegg slik hun gjorde. Når noen henger bjellen på katten, så burde hun gi full støtte i avveiningen mellom rettssikkerhet for norske borgere og om terrorister skal beholde pass og få være i Norge, sier Hagen til Aftenposten.

Aktuelt: Listhaug taus om terrorpost – fikk klem av Abid Raja

– Utøya-kortet

Han kritiserer samtidig Arbeiderpartiet for å bruke terrorangrepet 22. juli politisk.

– Nå må de slutte å dra Utøya-kortet hver gang en aktuell politisk debatt om flyktninger, asylsøkere og innvandrere dukker opp. De kan ikke kneble Frp-folk ved å dra Utøya-kortet, sier han til Aftenposten og fortsetter:

– Sylvi sier det bare som det er: Hun setter norske borgeres interesser foran terroristenes, mens Jonas Gahr Støre og andre støtter terrorister foran norske borgere.

Ap-leder Jonas Gahr Støre kritiserte både Listhaug og Solberg i helgen.

– Landets justisminister retter grove anklager mot Arbeiderpartiet på et fullstendig urimelig grunnlag. Det sårer og opprører mennesker som sto i terrorangrepet 22. juli 2011, og som nå opplever et grovt overtramp. Når Erna Solberg hever seg over dette og sier at hun personlig er tilhenger av en dønn kjedelig debattform, så viser hun at hun er dønn feig, sa Støre til NTB.

– Bakgrunnen for Sylvi Listhaugs Facebook-innlegg var avstemningen i Stortinget. Og så får hun kjeft for at det tilfeldigvis var premiere på filmen fra Utøya. Jeg er meget forbauset over at Jonas senker seg til slikt lavmål. Men etter Nobel burde jeg vel ikke være forbauset, sier Hagen om Støres utspill.

Les mer: Ordkrig mellom Støre og Listhaug etter terrorutspill: – Opprørende og veldig trist

– For en idiotisk uttalelse

Eivind Trædal. Foto: Thomas Ekström
Eivind Trædal. Foto: Thomas Ekström

Hagen representerer Frp i Oslo bystyre. Bystyre-kollega Eivind Trædal (MDG) omtaler på Twitter utspillet fra Hagens som "idiotisk".

– Carl I. Hagen er forresten omgitt av mange som overlevde Utøya i Oslo bystyre. At han velger å angripe Ap for å "dra Utøya-kortet", sier mye om hvor lavt han er villig til å synke. Han politiske karriere avsluttes på en like løgnaktig og nedrig måte som den starta, skriver Trædal.

Videre skriver Trædal at utspillet er "illustrerende for hvordan FrPs retorikk undergraver demokratiske normer og felles institusjoner i landet vårt".

– Selvfølgelig er det vanskeligere for folk å ha en god tone i bystyret når man er villig til å synke så lavt.

SE VIDEO: Jensen om Listhaug-saken: – En diskusjon om ord

Reaksjoner i Venstre og Høyre

En rekke sentrale politikere i Høyre oppfordret i løpet av helgen justisminister Sylvi Listhaug (Frp) til å slette og beklage en Facebook-status om at Ap setter terroristenes rettigheter over nasjonens sikkerhet.

Også Venstre-leder og regjeringskollega Trine Skei Grande, KrF-leder Knut Arild Hareide, SV-leder Audun Lysbakken og Senterpartiets parlamentariske leder Marit Arnstad er blant dem som skarpt tar avstand fra Listhaugs terroranklager.

– Dette er ikke måten å føre en saklig politisk debatt om terrorbekjempelse på. Vi er alle for å bekjempe terror, men alle må tenke gjennom hvilke ord og bilder vi bruker i det offentlige ordskifte. Jeg håper nå alle kan bidra til en bedre og mer redelig debatt. Det er vi alle tjent med, skriver Grande på Facebook.

Aktuelt:

Jensen om Listhaug-saken: – En diskusjon om ord

Støre mener Solberg «er dønn feig»

Politikere tar avstand fra Listhaug- utspill: – Hun bør beklage

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden