Framgang for høyresiden i Colombia

Stemmegivning ved et valglokale i Bogota.
Stemmegivning ved et valglokale i Bogota. Foto: Fernando Vergara / AP

Høyrepartier som er kritiske til fredsavtalen gjorde det sterkt under valget i Colombia søndag, men sikrer seg ikke flertall.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Valget av nasjonalforsamling er det første etter at den tidligere FARC-geriljaen la ned våpnene og opprettet sitt eget parti som følge av fredsavtalen med regjeringen.

Det var tidligere president Alvaro Uribes parti, høyreorienterte Centro Democrático, som fikk størst oppslutning. Partiet sikret seg 19 seter i senatet og 33 i underhuset.

Alvaro har markert seg som en skarp motstander av fredsavtalen med FARC, og mange har fryktet at den skjøre freden i landet kan bli satt på prøve dersom deler av avtalen blir satt til side.

– Justeringer

Høyresidens framgang er likevel ikke stor nok til å sikre flertall mot fredsavtalen.

– Det er ingen store endringer, det er justeringer, sier Frederic Masse ved Externado University til AFP.

FARC har som følge av fredsavtalen fra 2016 krav på minst ti av de 268 setene i Colombias nasjonalforsamling. Gruppens nydannede politiske parti, Fuerza Alternativa Revulicionaria del Comun (også forkortet til FARC), ser imidlertid ikke ut til å sikre seg noen fler plasser utover dette.

Liten oppslutning om FARC

Kun 0,35 prosent av stemmene i senatsvalget og 0,22 prosent av stemmene i valget av representanter til underhuset gikk til FARC. Likevel var det viktig for mange tidligere FARC-medlemmer å kunne stemme på sin egen bevegelse.

– Det er første gang i mitt liv jeg stemmer, og jeg gjør det for fred, sier Pablo Catumbo, en tidligere FARC-leder som var sikret en plass i senatet.

I mai skal landet velge ny president når Juan Manuel Santos går av. Centro Democráticos kandidat, Ivan Duque, anses som favoritt foran sosialisten Gustavo Petro.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden