Politikere tar avstand fra Listhaug- utspill:  – Hun bør beklage

BØR BEKLAGE: Trine Skei Grande og Abid Raja tar avstand fra justisminister og regjeringskollega sSylvi Listhaugs retorikk.
BØR BEKLAGE: Trine Skei Grande og Abid Raja tar avstand fra justisminister og regjeringskollega sSylvi Listhaugs retorikk. Foto: Mariam Butt / NTB scanpix

Flere politikere i Høyre slår tilbake mot justisminister Sylvi Listhaugs (Frp) terrorutspill og ber henne beklage. – Her prøver Listhaug å være bedre enn Trump på populisme, sier KrF-leder Knut Arild Hareide.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Leder i Arbeiderpartiet Jonas Gahr Støre krevde lørdag at statsminister Erna Solberg (H) tar stilling til Listhaug Facebook-utspill.

– Enten står Erna Solberg bak Listhaugs utspill. Eller så synes hun det er greit med en privatpraktiserende justisminister. Begge deler er uakseptabelt, skriver partilederen.

Også Listhaugs regjeringskollega, Venstres partileder Trine Skei Grande, tar avstand fra justisministerens retorikk.

– Dette er ikke måten å føre en saklig politisk debatt om terrorbekjempelse på. Vi er alle for å bekjempe terror, men alle må tenke gjennom hvilke ord og bilder vi bruker i det offentlige ordskifte. Jeg håper nå alle kan bidra til en bedre og mer redelig debatt. Det er vi alle tjent med, skriver Grande på Facebook.

Facebook-innlegg

Listhaug delte et bilde på Facebook av maskerte, væpnede menn med teksten: «Ap mener terroristenes rettigheter er viktigere enn nasjonens sikkerhet. Lik og del». Dette var en motreaksjon på at stortingsflertallet torsdag sa nei til forslaget fra Frp og Høyre om at Justisdepartementet skulle kunne frata norske fremmedkrigere passet uten at det avgjøres i en domstol.

Mens politikere fra flere partier kritiserer Listhaug avviser Solberg anmodningen fra Støre om å irettesette henne. Samtidig har flere andre Høyre-politikere vist sin misnøye med Listhaug-utspillet ved å skrive «Nei, verken liker eller deler statusen til Sylvi Listhaug. Den bør slettes og beklages».

Les mer: Ordkrig mellom Støre og Listhaug etter terrorutspill: – Opprørende og veldig trist

Stenseng ber Listhaug skamme seg

Reaksjon fra Høyre

Tina Bru, leder i Høyres kvinneforum, tidligere kunnskapsminister Henrik Asheim og stortingspolitiker Stefan Heggelund har tatt i bruk disse ordene.

KrF-leder Knut Arild Hareide er blant dem som har skrevet «takk» til Høyre-politikerne på sosiale medier lørdag kveld. Han sier til avisen at det Listhaug har gjort, forsøpler hele den politiske debatten.

– Min første reaksjon da jeg så denne statusen var: er dette falskt? Er det en hacking på gang? Jeg har såpass forventninger til landets justisminister at hun forstår rollen sin som statsråd.

Overfor NRK drar han sammenligninger mellom Listhaug og USAs president Donald Trump.

– Her prøver Listhaug å være bedre enn Trump på populisme, sier han.

Ble provosert

Listhaug forklarer innlegget til NTB som en utfordring til Ap.

– Støre selv har tatt selvkritikk for å ikke ta innvandringspolitikk nok på alvor, og de har sagt at de skal være strenge. I praksis viser de det motsatte.

Abid Raja (V) er enig med sin partileder i at Listhaug har gått over streken.

«Å tie er å akseptere. Jonas Gahr Støre har min sympati i denne saken. Det justisministeren hevder om at AP mener terroristenes sikkerhet er viktigere enn nasjonens, er komplett urimelig og usant! Og vi i Venstre stemmer likt med AP, Krf m.fl. - domstolskontroll gir rettsikkerhet!» skriver han på Twitter.

Til VG utdyper han:

– Det Listhaug sier er at Ap støtter terroristenes rettssikkerhet fremfor nasjonens sikkerhet. Når Venstre er enige med Ap i saken blir jeg provosert på vegne av Venstre.

Han kommer med en klar oppfordring til regjeringssjef Erna Solberg (H), som ikke har kritisert sin justisminister:
– Jeg vil gjerne oppfordre statsminister Erna Solberg til å be justisminister Sylvi Listhaug beklage det hun har skrevet.

– Villedende propaganda

SVs Karin Andersen sier til NTB at Listhaug med sin forklaring avslører at saken ikke handler om å bekjempe terror, men om generell innvandringsmotstand.

– Det er uakseptabelt og useriøst av Listhaug, og også av statsminister Solberg å ikke stoppe dette straks. Det en statsråd gjør og sier, hefter hele regjeringen for, sier Andersen.

– Å spille på terrorfrykt med forslag som kun handler om streng innvandringspolitikk og i tillegg setter rettsstaten til side, og så beskylde dem som ikke vil støtte slike forslag for å støtte terrorister, er villedende propaganda for å piske opp frykt og hat mot politiske motstandere og noen av landets innbyggere. Det er politisk lavmål, sier hun.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden