Trump utfordrer allierte med «bølletaktikk»

USAs president Donald Trump i Det hvite hus før undertegningen av erklæringene om ekstratoll på stål og aluminium. Foto: Susan Walsh / AP / NTB scanpix
USAs president Donald Trump i Det hvite hus før undertegningen av erklæringene om ekstratoll på stål og aluminium. Foto: Susan Walsh / AP / NTB scanpix

USAs president Donald Trump åpner for å la naboer og nære allierte få unntak fra den nye tollen på stål og aluminium. Men først må de forhandle med ham. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– En ny bølletaktikk i handelsdiplomatiet, der man innfører tiltaket først, og så sier land eventuelt kan forhandle om å få slippe, oppsummerer NUPI-forsker Arne Melchior.

Han mener Trump er på tynn is med den nye ekstratollen på 25 prosent på stål og 10 prosent på aluminium.

Den nye tollen skal i utgangspunktet omfatte alle land unntatt Canada og Mexico, som har fått et midlertidig unntak fra vedtaket. Men Trump åpner også for å unnta andre som har en «sikkerhetsrelasjon» til USA.

Forutsetningen er at partnerne går inn i en diskusjon med USA om «alternative» måter å møte Trumps bekymringer på.

Dialog med EU

I europeiske land har reaksjonene vekslet mellom forvirring og fordømmelse.

EUs handelskommissær Cecilia Malmström sier det ikke akkurat er «krystallklart» hva Trump er ute etter i diskusjonene. Men hun er positiv til dialog og sier hun har tro på at EU kan bli unntatt.

Et første møte mellom EU og USA er planlagt allerede lørdag. Der håper EU på større klarhet i hva Trump egentlig ønsker fra dem.

EU avviser derimot at det er snakk om forhandlinger.

– Vi ser ikke på dette som noen forhandlingssituasjon, sier en EU-kilde.

– For oss er det fullstendig uakseptabelt at vi skal måtte betale for å slippe å bli rammet av et tiltak vi mener er i strid med internasjonale regler, sier kilden, som uttaler seg på betingelse av anonymitet.

Les også: – Ingen ting tyder på at Trump er skarp nok til dette spillet

(Saken fortsetter under)

EUs handelskommissær, svenske Cecilia Malmström, truer med å slå hardt tilbake mot USAs nye toll på stål og aluminium. Foto: Virginia Mayo / AP / NTB scanpix
EUs handelskommissær, svenske Cecilia Malmström, truer med å slå hardt tilbake mot USAs nye toll på stål og aluminium. Foto: Virginia Mayo / AP / NTB scanpix

Ønsker klarhet

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) mener vedtaket øker risikoen for at også andre land stenger sine markeder.

– Det er svært uheldig at USA nå formelt har besluttet å innføre handelshindre for aluminium og stål, en beslutning som ser ut til å være proteksjonistisk motivert, sier hun.

Heller ikke Søreide syns det er særlig klart hva som skal til for å bli unntatt fra de nye tollsatsene. Hun viser dessuten til regelverket i Verdens handelsorganisasjon (WTO), som i svært begrenset grad gir adgang til forskjellsbehandling av land.

– Vi vil søke klarhet i hva slags prosess USA nå tenker seg, men jeg forutsetter at Norge behandles på samme måte som andre allierte, sier Søreide.

Les også: Søreide om Trumps planlagte Kim-samtaler: – Utfordringene består

Styrker egen posisjon

Melchiors analyse er at Trump, i tillegg til å oppfylle sine proteksjonistiske valgløfter, bruker ekstratollen til å styrke egen posisjon i andre forhandlinger.

– Det blir stormaktspolitikk på en annen måte enn før, sier han.

Trump selv har knyttet det midlertidige unntaket for Canada og Mexico til forhandlingene om en fornyelse av den nordamerikanske frihandelsavtalen NAFTA. Der har Canada og Mexico mye å tape, fastslår Melchior.

Et annet mål kan være å øke presset på Kina, som de siste årene har oversvømmet verdensmarkedene med billig stål.

I tillegg har Trump antydet at tollen kan bli brukt som pressmiddel for å få europeiske allierte til å øke forsvarsbudsjettene.

EU vil ta igjen

Mens Norge foreløpig sitter stille i båten, har EU allerede varslet mottiltak hvis dialogen med USA ikke fører fram.

EU har allerede klar en liste over amerikanske produkter som kan bli ilagt toll, som sigaretter, bourbon, peanøttsmør, tranebær og appelsinjus.

Eller «alt du spiser til frokost», som Malmström formulerer det.

Les også: Ap-politiker ber Erna vurdere egen metoo-innsats og fremtiden til Søviknes

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden