Her snakker Putin om å forgifte fiender

Artikkelen fortsetter under annonsen

En video der Putin snakker om at «Russlands fiender kommer til å spise gift», har vakt oppsikt. – Retorikken er ikke uvanlig, sier Russland-ekspert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Britisk politi opplyser at de forsøker å finne kilden til nervegiften som ble brukt mot den tidligere russiske dobbeltagenten Sergej Skripal (66) og hans datter Julia (33).

Tilstanden til de to betegnes som kritisk. Det samme gjelder en politibetjent som forsøkte å hjelpe dem der de ble funnet bevisstløse på en benk i Salisbury, England.

Gift og sølvmynter i halsen

Videoklipp der Putin snakker om både forrædere og gift, har fått stor oppmerksomhet de siste dagene. Det ene klippet er fra 2010.

«Forrædere vil krepere, tro meg. De har forrådt sine venner og sine våpenbrødre. Hva enn de fikk i bytte, de tretti sølvmyntene, de kommer til å kveles med dem», sa han den gangen.

I en nyere video, offentliggjort i russiske medier for to dager siden, svarte han slik på hva han mener om økonomiske sanksjoner mot Russland som følge av annekteringen av Krim-halvøya:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– De som serverer oss gift, kommer selv til å svelge den og bli forgiftet, sa Putin, og la til:

– Dersom vi spiller sterkt med svake kort, så betyr det bare at de andre er svake spillere. De mangler noe, sa han på russisk TV.

Forgiftet: Sergej Skripal og datteren Julia.

– Typisk for Putin

1. november 2006 ble Alexander Litvinenko, tidligere FSB-agent som flyktet til Storbritannia, forgiftet av radioaktivt polonium. Britisk etterforskning sirklet seg inn på tidligere KGB- og GRU-agenter (militær etterretning) Andrey Lugovoy og Dmitry Kovtun.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Julie Wilhelmsen. Norsk Utenrikspolitisk Institutt. Foto: Christopher Olssøn/Nupi.
Julie Wilhelmsen. Norsk Utenrikspolitisk Institutt. Foto: Christopher Olssøn/Nupi.

Derfor vekker videoene oppsikt. Russland-ekspert Julie Wilhelmsen sier hun er lei slike spekulasjoner. Hun mener man skal være forsiktig med å tolke Putin bokstavelig.

– Uttalelsene er ikke atypiske for Putin. Russisk offisiell retorikk er utrolig krass, det har den vært de siste årene. På den andre siden er vestlig retorikk ikke stort bedre. Vesten omtaler Russland som ekspansjonistisk og aggressiv. Det har lenge vært spente tilstander mellom Storbritannia og Russland, sier Wilhelmsen til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi trenger mer bevis før vi kan konkludere, fortsetter hun.

– Sikkerhetstjenestene står sterkt

I Litvinenko-saken ble det aldri definitivt slått fast om det var russiske myndigheter som stod bak.

– Russiske sikkerhetstjenester står sterkt i Russland. De gjør noen ganger ting som de mener er å beskytte den russiske staten. Litvinenko-forgiftningen kan ha vært en slik type sak, og det er ikke utenkelig at Skripal-forgiftningen også er en slik. Men vi kan ikke tilskrive skyld før vi har fått bevis.

Skripal var tidligere oberst i GRU. Han ble arrestert i 2004 etter mistanke om at han skal ha forrådt og angitt et titalls russiske agenter til britiske myndigheter. Han ble dømt til 13 års fengsel i Russland, men utlevert til Storbritannia i en spion-utvekslingsavtale i 2010.

Skripals sønn, Alexandr, døde i fjor 43 år gammel av leverproblemer i St. Petersburg. Hans kone, Ljudmila, døde i 2012, 59 år gammel. Etterforskere skal ta dødsfallene i betraktning, ifølge The Times.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Russisk ambassade reagerer

Det russiske utenriksdepartementet avviser å ha noe med saken å gjøre, samtidig som at den russiske ambassaden i London uttrykker sin frustrasjon.

Artikkelen fortsetter under bildet

Et telt dekker benken i Salisbury der Sergej Skripal og datteren ble funnet Foto: Toby Melville / Reuters
Et telt dekker benken i Salisbury der Sergej Skripal og datteren ble funnet Foto: Toby Melville / Reuters

«Vi har ikke fått noen detaljer om saken. Samtidig ligner den britiske utenriksministerens uttalelser i parlamentet mest på forsøk på å gjøre etterforskningen politisk. Vi ser at saken dreies i retning av å gjelde britisk-russiske forhold, aktivt støttet av mediene», uttaler ambassaden.

Ifølge The Sun ble Skripal forgiftet av en svært uvanlig nervegift.

Tidligere russisk spionsjef og nå forfatter, Mikhail Lyubimov, sier til AFP at det er meningsløst for Russland å drepe en spion som allerede er utlevert.

– Hvem bryr seg om ham? Han var allerede utlevert, det betyr at han fikk amnesti. Dersom vi ønsket å drepe ham, hadde vi gjort det her (i Russland).

Alexander Golts, en russisk militæranalytiker understreker overfor AFP at Skripal hadde en «eventyrlig personlighet»

– Ingen vet hvilke eventyr han kan ha rotet seg inn i i England.