Meny

Erna nekter for at hun burde tatt grep: – Ikke Olemic sin skyld

Se Solbergs uttalelse her.
Høyre-ledelsen feiget ut, sier Audun Lysbakken. Kommentatorene mener Erna Solberg tapte. Selv mener statsministeren hun aldri burde bedt Olemic Thommessen om å gå. 

– Jeg har registrert at flertallet mener dette er den riktige politiske konsekvensen. For Høyre var ikke saken ferdigbehandlet. Vi i Høyre har ikke trukket en konklusjon, sa statsminister Erna Solberg til pressen tirsdag, fire timer etter avgangen til stortingspresident Olemic Thommessen. 

Solberg avviste at det var en «grov feilvurdering» å gjenvelge Thommessen som stortingspresident etter valget i 2017. 

 – Jeg har ikke gjort meg opp en egen mening, jeg mener at presidentskapet kunne ryddet opp i denne saken og hadde fått anledning til det, sa Solberg.

Statsminister Erna Solberg kommenterer avgangen til Stortingspresident Olemic Thommesen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Svekker politikken generelt

På spørsmål om saken svekker Høyre svarte Solberg følgende:

– Jeg mener saken svekker politikken generelt, fordi jeg tror velgerne ser at det ikke er Høyre eller Olemic Thommessen som har skyld i byggeskandalen. Det er faktisk et bredt flertall på Stortinget som har gått for dette byggeprosjektet. Det er tre presidentskap som har vært med på behandlingen av det og to ulike stortingspresidenter. Det slår mer tilbake på politikken generelt.

– Og jeg merket meg det Jonas Gahr Støre sa at «det var ikke Olemic Thommessens skyld», men han som måtte ta det politiske ansvaret. 

– Det er sånn at byggesaken Stortinget har under arbeid er en alvorlig sak. Kostnadene har ikke vært under kontroll, et prosjekt som har blitt større underveis, og betydeligere dyrere enn det som har vært vanlig, sa Solberg videre. 

– Ikke naturlig at Høyre skulle ta regien

Til ABC Nyheter sa SV-leder Audun Lysbakken tirsdag at «Høyre-ledelsen har feiget ut».

Solberg avviste at Høyre burde tatt ansvar og bedt stortingspresidenten om å gå. 

– Det har ikke vært naturlig at Høyre skulle ha regien, sa Solberg. 

– Burde du ha snakket med Thommessen, og bedt ham gå?

– Selv om jeg mener det er Stortingets ansvar, er det ikke slik at jeg ikke har snakket med Olemic Thommessen eller Trond Helleland. Jeg har ikke følt det nødvendig, vi har diskutert scenarier, men det har ikke vært grunnlag for meg å si at Olemic skulle gå som en konsekvens av dette. 

SE VIDEO: Her trekker Olemic Thommessen seg som stortingspresident:

VG: – Erna tapte

Olemic Thommessen (H) er ferdig som stortingspresident etter byggeskandalen. Foto: NTB scanpix

«Høyre og Erna Solberg strittet imot, men til slutt var løpet kjørt for stortingspresident Olemic Thommessen.» skriver VG, og konkluderer med at «Erna tapte».

– Erna Solbergs utrettelige innsats for at den ikke skulle få noen konsekvens for den hadde det øverste formelle ansvaret har gjort den ekstra tragisk, skriver avisen videre på lederplass. 

– KrF har nå reddet Stortinget ut av en dyp tillitskrise, skriver Aftenpostens Harald Stanghelle. 

KrF avgjorde

Olemic Thommessen (H) ble tvunget til trekke å seg som stortingspresident etter at et svært kritisk KrF kom til at partiet ikke lenger har tillit til ham. 

Thommessen informerte om egen avgang før Stortinget gikk i gang med torsdagens agenda.

– Jeg har fått beskjed om at Kristelig Folkeparti har trukket sin støtte til meg som stortingspresident, og vil selvfølgelig derfor gå av i den rollen. Jeg vil derfor legge til rette for at vi innen kort tid kan få valgt en ny president, sa Thommessen.

Flere peker på Høyres parlamentariske leder Trond Helleland som en av de mest aktuelle kandidatene til å ta over vervet som ny stortingspresident

SE VIDEO: KrF har mistet tilliten til stortingspresidenten:

Populært