Byrådspartiene mister flertallet i Bergen etter KrF-utmelding

Bergen. Arkivfoto
Bergen. Arkivfoto Foto: Morten Hval / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Varaordfører Marita Moltu i Bergen melder seg ut av KrF, og byrådspartiene mister dermed flertallet i bystyret. – Leit, sier partileder Knut Arild Hareide.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Begrunnelsen for min avgjørelse handler i hovedsak om manglende tillit til partiet både lokalt og nasjonalt. Dette innebærer både partikultur og politiske veivalg, skriver Moltu i en pressemelding mandag morgen.

Hun vil dermed sitte som uavhengig representant i bystyret i resten av perioden, fram til lokalvalget i 2019, skriver Bergens Tidende. Beslutningen får imidlertid store konsekvenser for bystyret i Bergen. Byrådet som består av Arbeiderpartiet, Venstre og KrF, har fram til nå hatt et knapt flertall med 34 av 67 representanter i bystyret, men etter Moltus utmeldelse sitter de igjen med 33, som er én for lite til å danne flertall.

– Arbeidssituasjonen har de siste årene vært krevende. Jeg innser nå at jeg vil ha en bedre forutsetning for å ivareta min rolle som folkevalgt utenfor partiet, skriver Moltu.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

De Kristne

Bergens Tidende har tidligere omtalt at Moltu har vært i konflikt med flere i partiet etter at det ble kjent at hun skulle delta på en partisamling i Partiet De Kristne (PDK) helgen for en drøy uke siden. Dette er samme parti som Marita Moltus ektemann og tidligere KrF-byråd Tomas Moltu meldte overgang til i 2016. Begge var trekkplastre til den såkalte interne inspirasjonssamlingen.

I forrige uke ble Moltu spurt av avisa Dagen om hvilket parti hun stemte på i høstens stortingsvalg.

– Jeg ser ikke noe behov for å gå ut og kommentere det. Nå ønsker jeg at denne saken skal roes helt ned. Det holder for meg, svarte hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Respekterer beslutningen

Partileder Knut Arild Hareide sier han respekterer Multus beslutning.

– Jeg synes det er leit at Marita melder seg ut. Jeg skulle gjerne hatt henne med videre på laget, men jeg har respekt for beslutningen hun har tatt, skriver Hareide i en epost til NRK.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg vil takke Marita for den store innsatsen hun har lagt ned over mange år i partiet og for jobben hun har gjort som varaordfører i Bergen de siste årene, skriver KrF-lederen.

– Oppsiktsvekkende

Avisen Vårt Lands politiske redaktør Berit Aalborg mener saken er oppsiktsvekkende, og sier det er spesielt i norsk sammenheng at en person med et så viktig verv melder seg ut av et politisk parti.

– For noen dager siden ville hun heller ikke svare på hva hun hadde stemt i forrige stortingsvalg. Det er også noe vi sjeldent ser med personer som har så høye verv i et parti, sier Aalborg.

NRKs politiske kommentator Magnus Takvam påpeker at Moltu har uteblitt fra flere partimøter i KrF den siste tiden, at tilliten internt i Bergen KrF er blitt stadig mer tynnslitt og at det toppet seg med deltakelsen på møtet til De Kristne.

– Moltu tilhørte åpenbart den konservative delen av KrF, som ønsker å nærme seg Frp og Høyre. Slik sett reflekterer denne saken spenningen som er i KrF, mellom den konservative og liberale fløyen, sier Takvam.